tiistai 27. huhtikuuta 2021

Retkeilyreittejä Turun seudulla - mainioita myös polkujuoksuun!

Koronapandemia sai ihmiset etsimään retkeilyreittejä ja ulkoilumahdollisuuksia omilta kotikulmilta. Huomasin jo vuosi sitten, että blogin ulkoilureiteistä kertovat postaukset nousivat esiin, retkeily- ja polkujuoksureittejä oli taatusti haettu tavallista enemmän hakukoneista. Itsekin tuli siinä googleteltua kerran jos toisenkin uusia polkujuoksureittejä etsiessä. 

Samalla päätin ryhdistäytyä juoksureittien ja retkeilymaastoista kertovien blogipostausten osalta. Olen vuosien varrella kartoittanut lukuisia Turun seudun reittejä, mutta ollut liian laiska kirjoittamaan niistä blogiin. Kun huomasin, miten paljon hyötyä itselle oli löytää reiteistä kertovia juttuja, aloin itsekin naputella niitä useammin. Samalla tuli otettua tavoitteeksi käydä noin kerran kuussa juoksemassa jokin maisemareitti. Joko omilla kulmilla tai sitten reissun yhteydessä. Se onkin toteutunut kivasti ja tässä koronavuoden aikana on tullut myös uusia juoksuelämyksiä!

Kokosin tähän postaukseen listaa Turun seudun ja Varsinais-Suomen reiteistä. Osa on sellaisia, jotka olen juossut polkujuoksukisassa, mutta suurin osa on sellaisia reittejä, joita olen ensin tutkinut kartoista ja sittemmin käynyt kartoittamassa juosten. Jotkut reitit ovat hioituneet vuosien varrella, jotkut olen kipitellyt vain kertaalleen. Kokosin tähän lukijan reittisuunnittelun avuksi tietoa reitin pituudesta ja maastosta. Varsinaiset reittikuvaukset ja kartat löytyvät sitten postauksista. Vastaan mielelläni, jos herää kysymyksiä näistä retkeilyreiteistä!Ruissalon retkeilyreitit 


Ruissalossa on luontopolkuja yhteensä noin 20 kilometrin verran. Saari on hyvin saavutettavissa eri kulkuneuvoin ja sen tammilehdot ovat ainutlaatuisia. Olen juossut Ruissalossa useita erilaisia lenkkejä, ja siellä riittääkin reittivaihtoehtoja niin kävelyyn kuin juoksuunkin. Näissä postauksissa reittikuvauksia:
Kuuvannokka Ruissalossa.


Retkeily- ja polkujuoksureittejä Turussa


Turku Trail Cup -polkujuoksusarjan ansiosta pääsin tutustumaan useisiin kivoihin polkureitteihin. Polkujuoksukisojen reitit eivät kisojen ulkopuolella näy välttämättä maastossa, mutta kartat löytyvät näistä postauksista ja usein reitit kulkevat opastetuilla luontopoluilla:

Tässä muutama kiva pitkisreitti, jotka alkavat Turusta, mutta koukkaavat myös naapurikuntiin.
  • Halistenkoskelta Vanhalinnaan, 14 km Turun Halistenkoskelta Liedon Vanhalinnaan ja takaisin, ulkoilureittejä ja polkuja Aurajoen jokilaaksossa.
  • Katariinanlaakso, Rauvola ja Vaarniemi, yhteensä yli 12 km reitistö, josta voi myös valita lyhyemmän palasen. Vaarniemen polut ovat haastavia ja teknisiä, mutta Katariinanlaakson luontopolut ovat vastaavasti helppoa ja leveää polkua.

Lyhyemmät luontopolut, joihin voi poiketa vaikka uintireissun yhteydessä ovat myös kivoja. Ruissalon lisäksi esimerkiksi Littoistenjärven luontopolku (3 km yhteen suuntaan) kannattaa tsekata. Myös Uittamon ja Hirvensalon polut ovat lyhkäisiä ja rannan lähellä. Tässä postauksessa kerron noista poluista talviasussa, mutta karttaa voi tiirailla kesälläkin.

Aurajoen jokilaaksoa

Vaarniemen teknistä polkua


Retkeily- ja polkujuoksureittejä Raisiossa, Liedossa, Maskussa ja Paimiossa


Turun lähikunnista löytyy myös paljon retkeilyyn sopivia reittejä, joissa etuna usein on väljyys, mutta haittana paikalle voi olla vaikea päästä ilman autoa.

Turku Trail Cupissa pääsin parina vuonna juoksemaan sekä Liedon Parmaharjulla että Paimion Hiekkahelmen maisemissa. Kisarapsoista löytyy reittikartat: 
  • Parmaharju Trail 2017 & 2018, 10 km lenkki Liedossa. Reitti on enimmäkseen luontopolkua, ja erikoisuutena voi halutessaan kivuta myös Parmaharjun hyppyrimäen lähes 200 porrasta!
  • Paimio Trail 2018 & 2019, 8 km Paimion hienolla hiekkakuoppa-alueella

Raisiosta löytyy useampikin kiva polkureitti. 
  • Pähkinäpolku ja Kerttulan luontopolku yhteensä noin 12 km reitti monimuotoista polkua. Pähkinämäen reitti on noin 8 km ja Kerrtulan luontopolku n. 4 km.
  • Kullaanpolku, n. 11,5 kilometrin ympyräreitti on monimuotoista polkua. Puolimatkassa voi kiivetä Kullaanvuoren näkötorniin. Reittiin on helppo yhdistää myös muita lenkkejä, esimerkiksi Haunisten altaan kierroksen (n. 3 km) tai alla kuvatun Karevan kierron reitin, jolloin saakin sitten yli 20 kilometrin lenkin.
  • Karevan kierto kulkee kolmen kunnan alueella ja on yksi suosikkireiteistäni. 8 - 12 km, sen mukaan, ottaako mukaan Maskun Rivieran lenkin. Karevan kierrolle voi helposti suunnata ainakin Raisiosta ja Maskusta.
Karevansuolla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...