torstai 14. toukokuuta 2020

Karevan kierto - polkulenkki Maskun, Raision ja Ruskon alueella

Karevan kierto tarjoaa hyvin vaihtelevaa polkujuoksumaastoa kolmen kunnan alueella Varsinais-Suomessa. Ympyräreitit ovat siitä kivoja, että näkee kokoajan uusia maisemia ja saa vaihtelua.


Karevan kierto pitää sisällään Maskun Rivieran ulkoilureitin (noin 3 km) sekä kolmen kunnan alueella kiertävän opastetun polkulenkin (noin 8,5 km), jonka pohjoisosassa on Karevansuo pitkospuineen. Reitille pääsee helposti Maskusta, ja Rivieralla on parkkipaikkoja sekä vanhan kioskin yhteydessä että Isonkiven rannan kupeessa. Raisiosta kulkee yhdysreitti Karevan kierrolle ja Kullaanvuorelle. Parkkipaikat ja bussipysäkit löytyvät helpoiten Turun seudun opaskartasta.


Tämä lenkki on siis yhteensä noin 11,5 km pitkä, mutta siihen saa helposti lisääkin pituutta. Polkuverkosto jatkuu Raisioon päin Haunisten altaalle, ja koilliseen päin polkuverkosto jatkuu aina Kuhankuonolle asti. Karevan kierto ja muut alueen polut löytyvät Turun seudun opaskartasta.


Olen itse juossut reitillä aina Maskun Rivieralta päin, ja suosittelen kiertämään reitin vastapäivään niin, että etelään päin mennään länsipuolta. Rivieran hiekkakuopilta lähdettäessä reitti on alkuun helppokulkuista polkua, kunnes Ruskon rajalla polku muuttuu märemmäksi, juurakkoisemmaksi ja kuljetaan tovi vesakossa.


Tuon pätkän jälkeen luvassa on taas kivaa metsäpolkua ja soisilla alueilla pitkospuita, kunnes aletaan nousta kallioista osuutta kohti Kullaanvuorta. Vähän ennen polun risteystä (yhteys Raisioon) on kesäaikaan hieno pätkä, jossa pitkospuut kulkevat polvenkorkuisessa vihreässä kortteiden matossa metsän varjossa.


Reitin eteläosassa Kullaanvuorelta on hienot maisemat, ja paikalla on luontopolku, näkötorni ja laavu. Kullaanvuoren alue sijaitsee pienellä luonnonsuojelualueella, ja löytyypä polun varrelta hiidenkirnukin. Kullaanvuori on reitin puolivälissä ja siten sopiva taukopaikka.


Kun kallion laelta jatketaan kierrosta edelleen vastapäivään, laskeudutaan aluksi reilusti kallioista reittiä, ohitetaan Hiidenkirnu (opastaulu) ja jatketaan sitten pienen tiepätkän kautta takaisin kohti Karevansuota. Kierroksen koilliskulmassa nykyinen reitti kulkee eri kautta kuin opaskarttaan merkityssä reitissä. Muutos on tehty joitain vuosia sitten, koska alueella oleva louhos hankaloittaa pikkuteillä juoksua.


Kun reitillä saavutaan Karevansuolle, edessä on kilometrin verran hyväkuntoisia pitkospuita. Karevansuon yli kierron toiselle laidalle menee myös pitkospuut, mutta ne ovat selvästi huonommassa kunnossa. Ennen kuin reitti yhdistyy taas Rivieran ulkoilureittiin, mennään tovi mänty- ja lehtipuumetsässä hienossa järvimaisemassa.


Karevan kierto sopii mainiosti polkujuoksuun tai kävellen retkeilyyn. Maasto on monipuolista ja polku paikoin aika teknistäkin. Reitillä on pari paikkaa, joissa on lähes aina vähän märkää, mutta muuten reitin polut ovat mainiossa kunnossa. Maisemat ovat vaihtelevia ja reitillä on monia upeita paikkoja. Suosittelen!


Postauksen kuvat ovat Karevan kierrolta eri vuodenaikojen lenkeiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...