maanantai 7. joulukuuta 2020

Pähkinäpolku ja Kerttulan luontopolku Raisiossa

Alkutalven lauhat säät ovat mahdollistaneet polkujuoksut sulilla poluilla vielä näin loppuvuodestakin. Päivänvalon aika on lyhyt ja taivas usein tasaisen harmaa, mutta valoisaan aikaan ulkoliikunta kuitenkin piristää. Marraskuun viimeisen viikonlopun polkulenkki suuntautui ennestään tuntemattomille poluille Raisioon. Alkutalven harmaus ei ihan tuo oikeutta hienoille polkujuoksumaastoille, ja paikoin polku oli myös aika huonokuntoinen märkyydestä johtuen. Mutta reitti oli kiva ja kuitenkin enimmäkseen hyväkuntoinen, joten tässä reittikuvausta ja polkusuosittelu!
Lähdimme juoksemaan Petäsmäestä huoltoaseman parkkikselta (ks. lenkin reittikartta yltä). Pieni pätkä asuinalueella ja sitten päästiin jo ulkoilureitille ja polulle, jossa olikin jo opasteet kohti Pähkinämäkeä. Mutaisen metsäpätkän jälkeen reitti kulki peltojen poikki ja ylitti junaradan ennen sukeltamista Pähkinämäen metsään. Pähkinäpolun alkuun noustiin Pähkinämäen majalle. Paikalla on varaustupa (jossa sauna) sekä kaikille avoin laavu ja nuotiopaikka. Pähkinäpolun luontopolku oli opaskyltin mukaan noin 3 kilometrin lenkki. Juoksimme luontopolun vastapäivään, ja se oli mielestäni parempi suunta näillä keleillä. Paikoin oli hyvin märkää ja mutaista. Vastapäivään jyrkimmät kalliot ja mutaiset paikat kuljettiin ylämäkeen ja helpompi maasto alamäkeen. Reitti oli hyvin merkitty ja varsinkin kallioiset osuudet olivat hienoja.
Polkuja pitkin pääsi kätevästi Pähkinämäeltä toiselle ympyräreitille eli Kerttulan luontopolulle. Tämä ympyräreitti oli rakennettu aivan asuinalueen kupeeseen, mutta sisälsi silti hyvin vaihtelevaa ja hyväkuntoista polkua, jolla oli kunnon opasteet. Polun varrella oli hienosti havainnollistettu merenpinnan korkeutta eri aikoina. Polulla oli myös pari näköalapaikkaa, joista pääsi mm. tiirailemaan Raision tehtaita yläilmoista. Kerttulan luontopolku oli hyvin hoidettu, mutta pikku pätkällä alueella tehtävien rakennustöiden vuoksi polku käytännössä katosi kosteikkoon.

Kun yhdistimme nämä kaksi luontopolkua ja niille johtavat polut, tuli lenkille pituutta yhteensä 12 kilometriä. Reitillä oli pitkospuita vain pari kertaa muutaman metrin pätkissä, mikä olikin hyvä, koska puut olivat liukkaita. Kallioillakaan ei onneksi ollut kuin muutama liukas kohta, joten lenkki sopi hyvin alkutalven pikkupakkasille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...