sunnuntai 15. lokakuuta 2023

Paras aika matkustaa Madeiralle?

Palataanpa hetkeksi edellisiin reissuihin Madeiralle ennen uusia reissupostauksia. Otsikon kysymystä pohdin itse viimeisen parin reissun ajoituksen kanssa ja tämä postaus tarjoaa siihen joitain näkemyksiä.

Madeiran ilmasto on ympäri vuoden hyvin miellyttävä. Atlantin ympäröimällä saarella päivälämpötila pysyttelee kahdenkympin kieppeillä talvikuukausinakin, eikä kesälläkään ole yleensä tukahduttavan kuumaa. Aika moni matkaopaskirja sanookin, että paras aika matkustaa Madeiralle on ympäri vuoden! Madeiran säässä ja luonnossa on kuitenkin pieniä vaihteluita vuodenkierron mukaan, ja ajattelin nyt kertoa omia kokemuksia Madeiran matkoilta ja vuodenaikojen vaikutusta siihen, mitä saarella kannattaa tehdä. Kokemuksia Madeiran matkoilta

Olen vieraillut Madeiralla neljästi, ja kirjoitan kokemuksia sekä omien matkojen perusteella että jokaista reissua edeltäneen tiedonhaun perusteella. On helpompi pakata fiksusti ja tehdä retkisuunnitelmia, kun tietää kohteen lähmpötiloista ja säästä, ja siksi olen joka kerta ennen matkaa yrittänyt selvittää sen vuodenajan säätä tarkemmin. 

Vaikka saaren ilmasto on tosiaan lempeä ja mukava, Madeiran sää on kuitenkin varsin vaihteleva. Sadekuurot ovat yleisiä, mutta kestävät usein vain hetken aikaa. Sateet ovat myös hyvin paikallisia. Jos vaelluspolulla vuoristossa sataa, voi olla, että linnuntietä vain muutaman kilometrin päässä rannikolla paistaakin aurinko täysillä. Sääennusteet ovat vähintäänkin epäluotettavia. 

Olen joka kerta majoittunut Funchalissa, tai tarkemmin Lidon turistialueella, joka sijaitsee Madeiran etelärannikolla. Sää siellä on saaren parhaita, eli aurinkoisia kelejä on ympäri vuoden enemmän kuin vuoristossa tai pohjoisrannikolla. Olen joka reissulla tehnyt reissuja myös vuoristoon ja todennut, että siellä lämpötila on selvästi viileämpi kuin etelärannikollla.


Madeira alkuvuodesta

Ensimmäistä kertaa lähdin Madeiralle alkuvuonna 2013 ilman mitään ennakko-odotuksia. Kyseessä oli äkkilähtö ja Madeira valikoitui kohteeksi osittain ihan sattumalta. Matka oli helmikuun alussa ja kävi tuuri, sillä koko viikon oli mukavan lämmintä (yli 20 astetta) ja vain yhtenä päivänä vähän satoi. 

Toisen kerran olin reissussa maaliskuussa 2016. Edelleen lämpötila oli oikein miellyttävä, mutta tällä kertaa viikon reissulla ripsi sadetta joka päivä. Kuurot olivat kuitenkin lyhyitä ja joka päivä saatiin myös aurinkoa.

Alkuvuoden matkoilla iltaisin on ollut sen verran viileää, että ulkona on tarvittu pitkälahkeisia housuja eikä takkikaan ole ollut yhtään liikaa. Päivisin aurinko on kyllä lämmittänyt niin, että hellevaatteissa on tarjennut, mutta merivesi on ollut niin kylmää, etten ollut käynyt Madeiralla lainkaan meressä uimassa ennen viime vuoden reissua!


Madeiran sää toukokuussa

Tänä vuonna suunta Madeiralle otettiin toukokuun alussa. Huhti-toukokuu on Madeiralla kukkaloiston aikaa. Huhtikuun lopulla alkaa jokavuotinen kukkafestivaali, jonka tapahtumat jatkuvat myös toukokuun puolelle. Jos haluaa matkustaa Madeiralle silloin, kun sää on varmimmin aurinkoinen, mutta ei liian kuuma, ja haluaa nauttia kukkaloistosta, on huhtikuu ja toukokuun alkupuoli parasta matkustusaikaa.

Toukokuun alussa kelit ovat melko varmasti yli 20 asteisia, vuoristoa lukuun ottamatta. Myös merivesi on jo lämmennyt ja samoin iltalämpötilat pysyvät mukavina, iltaisin ei enää tarvitse takkia! Sateet vähenevät talvikaudesta, mutta paikallisia sadekuuroja voi toki silti tulla. 

Keskikesän lähestyessä lämpötila nousee ja heinä-elokuussa Madeiralla on pääosin yli 25 astetta lämmintä. Sijainti Atlantilla toki viilentää, mutta Madeirankin lämpötilat ovat nousseet. Matkatoimistojen ilmoittamat keskilämpötilat ovat pääosin vuosien 1970-1990 lämpotiloja, joten jos niiden perusteella valitsee matkakohteen, voi kesäkuukausina tullakin kuumuus yllätyksenä. Loppukesästä ja alkusyksystä maastopaloja tapahtuu Madeirallakin. 


Madeira marraskuussa

Viime vuonna olimme Madeiralla kaksi viikkoa loka-marraskuun vaihteessa. Säätilastot kertoivat hyvin samanlaisista keskilämpötiloista mitä alkuvuonnakin. Keli oli kuitenkin selvästi erilainen kuin helmi-maaliskuussa. Syksyllä meri pitää ilman lämpimänä ja kosteana. Madeiralla ei ole varsinaista sadekautta, mutta varmaan kostein kuukausi on marraskuu. Silloin voi tulla myös rankkoja sadekuuroja.

Ilmankosteus pääsikin hiukan yllättämään. Olimme pakanneet siten, että pesisimme osan vaatteista reissun aikana. Vaatteet eivät kuitenkaan meinanneet kuivua sitten millään. Päädyimmekin käyttämään läheisen pesulan palveluja, sillä sinne saattoi viedä kassillisen pyykkiä ja hakea saman päivän iltana pestyt ja kuivat pyykit. Hintaa tälle lystille tuli 15 euroa, eli ei tullut kalliiksi. Voin suositella palvelua, jos sattuu matkustamaan Madeiralle ja ilmankosteus yllättää. Pesula oli Lidon hotellialueella Estrada Monumentalin varrella: https://www.juditaslaundrette.com/

Iltalämpötila pysyi tuolla loka-marraskuun matkalla myös noin 20 asteessa, eli illat ja yöt olivat miellyttävän lämpimiä eikä todellakaan tarvinnut takkia. Marraskuun loppupuolella alkavat illat kuitenkin jo selvästi viilentyä. Vuodenvaihteen molemmin puolin on kylmin aika Madeiralla. Silloin päivälämpotilat jäävät yleisesti pariinkymmeneen asteeseen ja iltaisin voi olla vilpoisaa.


Kannattaako Madeiralle matkustaa talvella / kesällä / keväällä / syksyllä?

Madeirahan on mulle ihan erityinen matkakohde. Ihastuin siihen tuolla ensivierailulla 10 vuotta sitten, ja se on paikka, johon mielelläni palaan. Madeira mielletään eläkeläiskohteeksi, ja sitähän se onkin, mutta ainakin itselle se ei ole millään lailla huono asia! Saari ei ole mikään rantakohde, ja yöelämä on erittäin hiljaista. Veikkaan, että eläkeläisiä viehättää Madeiran miellyttävän ilmaston lisäksi myös se, että saarella tuntuu olevan joka paikassa tosi siistiä ja turvallista. Ainoa vähemmän turvallinen asia on sitten nuo patikointipolut, joissa joka vuosi turisteille tapahtuu onnettomuuksia.

Minulle Madeira on ennen kaikkea patikointikohde ja luontokohde. Patikointi onnistuu kyllä ympäri vuoden, mutta talvikuukausina sää vuoristossa vaihtelee enemmän. Pilvisellä kelillä monelle reitille ei kannata lähteä jo ihan turvallisuuden takia. Maanvyörymiä tapahtuu varsinkin sateisina kausina. Myös kova tuuli voi olla esteenä avoimien vuoristoreittien patikoinneille, samoin kun rannikkoreiteillä. 

Pidin vuosi sitten syksyn lämmöstä, mutta ilmankosteus vähän yllätti. Toisaalta myös illat ja yöt olivat trooppisia ja sateisillakaan patikointipoluilla ei tullut kylmä. Tänä vuonna toukokuussa aurinko porotti jo tosi voimakkaasti, mutta toisaalta sääennusteita ei kauheasti tarvinnut kuikuilla, kun keli tuntui olevan koko ajan hyvä. Joka kerta Madeiran matkalla on jossain vaiheessa satanut, mutta kuurot ovat olleet myös enimmäkseen lyhyitä ja joka kerta on saanut nauttia myös aurinkoisista keleistä. Sään vaihtelut kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee Madeiran matkaa, mutta kyllä opaskirjat ovat oikeassa siitä, että Madeiralle kannattaa matkustaa ympäri vuoden!


Madeiran matkajutut menneiltä vuosilta löytyvät näistä postauksista:
Patikointia Madeiralla 2016
Matkamuistoja Madeiran lomalta 2013
Intro Madeiran levadoihin: patikointi Balcoesin näköalapaikalle 2022
Levada do Caldeirao Verde - patikointi vihreään kattilaan 2022
Ponta de Sao Lourencon patikointi Madeiran itäkärjessä 2022
Porto Monizin merivesialtaat - hieno päiväretkikohde 2022
Pico do Arieiro ja Madeiran korkeimpien huippujen patikointi - joka jäi kesken! 2022
Levada do Alecrim & Lagoa do Venton kiertoreitti 2022Nousu Madeiran korkeimmalle huipulle: Achada do Teixeira - Pico Ruivo 2023
Helppo levada Madeiralla: Levada do Rei 2023
Lyhyt patikointi Madeiran pohjoisosassa: Fanal - Fio 2023
Monten kasvitieteellinen puutarha - Levada dos Tornos 2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...