keskiviikko 14. lokakuuta 2020

Kullaanpolku: polkulenkki Raisiossa

Hissukseen alan olla taas juoksukunnossa ja olen vihdoin pystynyt myös pidempiin lenkkeihin. Olikin kerrassaan upeaa, kun viikonloppuna oli aurinkoista ja mitä parhain syyskeli polkujuoksuun. Lauantain pitkis suuntautui Raisioon Kullaanpolulle, joka oli mulle entuudestaan vieras polkulenkki. Juoksu oli niin hieno, että päätin saman tien naputella siitä blogijutun!

Kullaanpolku reittiseloste

Kullaanpolun reittiseloste löytyy pdf-muodossa tästä linkistä. Reittiä kannattaa kuitenkin katsoa myös Turun seudun karttapalvelusta, sillä siitä saa paremman kokonaiskuvan mm. liityntäreiteistä, joukkoliikenteestä reitin varrella sekä pysäköintipaikoista.

Polkujuoksija syksy

Kullaanpolku on 11,5 kilometriä pitkä ympyräreitti, joka kulkee Raisionjoen ympäristön perinteisessä maalaismaisemassa, hyväpohjaisessa mäntymetsässä, kurkkaa Haunisten altaan laitaan ja kipuaa yli 70 metrin korkuiselle Kullaanvuorelle, jossa on mm. näköalatorni ja laavu tulipaikkoineen. Me lähdimme reitille Raision Kuloisista, jossa auton sai lauantaina kätevästi päiväkodin parkkipaikalla, ja saimme sen myötä mittariin 14 kilometrin lenkin.

Raisionjoki

Olen aiemmin kirjoittanut hienosta Karevan kierron reitistä. Kullaanpolku yhtyy Karevan kiertoon Kullaanvuoren maisemissa. Reitit yhdistämällä pääsee kipittelemään kunnon ympyrälenkin, tai vielä mieluummin kahdeksikon siten, että matkalla mennään todella monenmoista polkua ja tiepätkiä on hyvin vähän. Aika hienoa, että näin pitkä polkureitistö löytyy ihan Turun kupeesta ja on myös joukkoliikenteellä saavutettavissa! Kaikkinensa nämä polut ovat vielä osa laajempaa Kuhankuonon reitistöä, jota pitkin pääsee aina Kurjenrahkan kansallispuistoon asti!


Reittimerkki Kullaanvuori

Kullaanpolku ohjeistetaan kiertämään myötäpäivään ja juuri niin teimme. Reittimerkit ja reitti muutenkin "toimii" parhaiten juuri myötäpäivään. Kun lähdimme liikkeelle Raisiosta, vastassa oli ensin hienot jokinäkymät Raisionjokeen ja kulku Hintsan padon yli. 

Hintsan pato

Raisio Hintsa


Perinteinen maalaismaisema ja pientaloalue vaihtuvat vähitellen metsään, kunnes tullaan kasitien laitaan vähän ikäviin ABC-aseman maisemiin. Siitä eteenpäin polku jatkuu kuitenkin metsän siimeksessä hyväkuntoisena metsäpolkuna, joka muuttuu vähitellen kallioisemmaksi, kun reitti alkaa nousta kohti huippukohtaa ja Kullaanvuoren lakea. 


Näköala Kullaanvuorelta

Kullaanvuoren näkötorni on hyvä taukopaikka, tosin siellä on usein ruuhkaa. Se on myös Kullaanpolun pohjoisin kolkka ja siitä käännytään takaisinpäin sekä kuljetaan tovi Ruskon kunnan alueella. Reitiltä on pisto Ruskon hiihtomajalle. Enimmäkseen metsässä kulkenut reitti poikkeaa asutuksen liepeille ja kulkee pikkutietä pellonlaitaa. Tänä vuonna pelloilla kasvoi lähes silmänkantamattomiin maissia! 

Maissipelto Hauninen

Maissipelto Hauninen

Ympyräreitin viimeiset kilometrit kulkevat taas Raisionjoen maisemissa ja reitti poikkeaa myös läheltä Haunisten allasta. Kävimme kurkkaamassa Haunisten tekojärveä ja totesimme, että sitä kiersi myös kivannäköinen ulkoilureitti, jonka kiertämällä reittiin olisi saanut vielä noin 2,5 kilometriä lisää pituutta. 


Sammakko polkujuoksu


Vaikka syksyllä on ollut jonkin verran sateita, reitti oli enimmäkseen kuivassa kunnossa. Muutamia mutaisia osuuksia polulla oli, mutta ne olivat hyvin lyhyitä pätkiä. Maisemat ja maasto olivat tosi vaitelevia ja reitillä oli hienoja näkymiä Raisionjoelle sekä laaja näköala Kullaanvuorelta. Kuullaanpolku oli kiva reitti ja sopii mainiosti polkujuoksuun! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...