tiistai 27. lokakuuta 2020

Nojatuolimatka Pohjois-Italian Dolomiiteille

Kaipaan ihan älyttömästi matkustamista. Vaikka en ole mikään himoreissaaja, jo se, että voi suunnitella matkaa on tosi hauskaa ja tuo arkeen sellaista kivaa projektia. Ja nyt ei yli puoleen vuoteen ole voinut suunnitella mitään reissua.

Nyt korona-aikana huomaa, että matkailu on selvästi joillekin tärkeämpää kuin toisille. Olemme erilaisia, ja varmaan myös saamme matkoilta eri asioita. Itse tunnustaudun elämysnarkkariksi. Janoan uusia kokemuksia ja elämyksiä ja niiden herättämiä tunteita. Nautin siitä, että pääsen irti arjesta myös maantieteellisesti. Toki kotona ja arjessa löytyy myös niitä elämyksiä ja hienoja kokemuksia positiivisine tunteineen. Juoksu, retkeily, leffaelämys, rakkaan seura, erityisen hyvä ruoka esimerkiksi voi olla elämyksellistä ihan kotosalla. Matkustamisessa on kuitenkin oma juttunsa, jota ei oikein muualta löydy. Matkan suunnittelu ja fiilistely ennen ja jälkeen reissun tekevät siitä myös erityisen.

Vuosi sitten olimme minilomalla Pohjois-Italiassa. Patikoimme Dolomiittien vuoristossa ja vietimme päivän Venetsiassa. Tuo matka oli yksi viime vuoden kohokohtia. Olen usein palannut muistoissa reissuun, ja koska nyt ei ole uusia reissuja tiedossa, pitääkin sitten vaan muistella vanhoja. Vähän omaksi ilokseni tein tällaisen nojatuolimatkan Dolomiteille!

Vuoden takaisen reissun kohokohta olivat huikeat patikoinnit Dolomiittien vuoristossa. Lehtikuuset hehkuivat ruskaa syksyn auringonpaisteessa vihreitä havupuita ja harmaita vuorenseinämiä vasten. Maisemat olivat henkeäsalpaavat ja matkan ajankohta oli sikäli otollinen, että kesän ruuhkia ei ollut missään. Usein matkakuvia myöhemmin katsoessa maisemat vähän latistuvat, mutta tämän matkan kuvia katsoessa tulee näin vuotta myöhemmin pikemminkin epäusko; oltiinko me todella tuolla?


Teimme reissun ensimmäisen patikoinnin Tre Cime di Lavaredon kierroksella. Nousu vuokra-autolla ylös serpentiinimäisiä vuoristoteitä oli jännittävä, mutta itse patikointi ole melko tasainen, tarjoten kuitenkin huikeita maisemia Dolomiittien teräväpiirteisiin vuorenhuippuihin ja niiden välisiin laaksoihin. Kymmenen kilometrin reitti on yksi alueen must-see-patikoinneista, eikä suotta.


Matkan toinen patikointi Sorapis-järvelle oli vieläkin elämyksellisempi. Meno Sorapis-järvelle tarkoitti mielettömien maisemien lisäksi nousua jyrkälle vuorenrinteelle rakennettuja portaita pitkin sekä pystysuorassa kallioseinässä alle metrin levyisenä kulkevia polkupätkiä. Kummallisen hammastahnan värisen Sorapis-järven jälkeen paluumatkan patikointi oli vieläkin huimempi. Fyysisesti rankan ja jyrkän nousun jälkeen olin korkeanpaikankammoni kanssa aivan äärirajoilla. Mutta tiukasta paikasta selviäminen palkitsi ja tuosta reitistä seurannut endorfiiniryöppy oli vertaansa vailla.
Majoituimme pienessä vuoristokylässä lähellä Cortina d'Ampezzon kylää. Valitsimme Valle di Cadoren kylässä sijainneen pikkuhotellin, Dolomiti Logde Villa Gaian, Jos aikoo patikoimaan Dolomiiteille, Cortina d'Ampezzon ympäristö on hyvä tukikohta, josta pääsee monelle reitille. Cortinan alueen hotelleja löytyy tästä linkistä (mainoslinkki Momondon hotellihakuun). Cortina on alueen keskus, mutta Venetsiaan johtavan tien varrella on monia pienempiä kyliä, joista löytyy viehättäviä pikkuhotelleja, jollainen meidänkin Villa Gaia -hotellimme oli.


Villa Gaia talviasussa. Kuva momondo.fi & booking.com

Valle di Cadoren kylässä ei ollut juuri mitään palveluja, mutta pienen perhehotellimme (mainoslinkki Momondon hotellisivulle) alakerrassa oli mahdollista syödä päivällistä tunnin ajan iltaisin. Paikan pizzat olivat alle kympin ja todella maistuvia. Reissu innosti kokeilemaan italialaista pizzaa myös kotona. Tässä muutamia ohjeita, joilla kotitekoisesta pizzasta saa tehtyä samanlaisen makuelämyksen kuin italiassa:

 • Tee taikina aidoista pizzajauhoista, ja anna sen seistä ensin muutaman tunnin huoneenlämmössä ja sen jälkeen yön yli jääkaapissa. Ennakointi palkitsee, pohjasta tulee rapeareunainen.
 • Tee tomaattikastike itse. Surraat nopeasti hyvän tomaattikastikkeen sauvasekoittimella seuraavista aineista
  • Tölkillinen kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa
  • Puoli desiä tomaattipyreetä
  • 1-3 valkosipulinkynttä
  • Kourallinen tuoretta basilikaa
  • Pari ruokalusikallista hyvää oliiviöljyä
  • Ripaus suolaa ja sokeria
 • Käytä mozzarellaa. Voit käyttää myös tavallista juustoa, mutta juuri mozzarella sulaa täyteläiseksi pizzan päälle. Perinteisessä italialaisessa pizzassa ei ole muita aineksia kuin tomaattikastike ja mozzarella.
 • Nautitaan katsellen ruskakuvia Dolomiiteilta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...