perjantai 30. marraskuuta 2018

Miten meni marrasputki?

Ihmiskokeet ovat kiehtovia. Mutta koska on epäeettistä kokeilla muilla ihmisillä, pitää kokeet suorittaa käytännössä itsellään. Tällä kertaa testasin kuukauden ajan omaa marrasputkea, jossa liikuin joka päivä vähintään 30 minuuttia työmatkojen päälle. Huh, nyt tämä kokeilu on paketissa! #omamarrasputki on nyt siis onnistuneesti takana.


Lähdin kuukauteen innolla, ja heti ensimmäisenä päivänä suuntasin salille yli puolen vuoden tauon jälkeen. Salitreenit kahdesti viikossa oli yksi kuukauden tärkeimmistä tavoitteista, ja se toteutui. Kävin salilla yhteensä 9 kertaa. Tein sekä jalka- että yläkropan treeniä ja molemmissa tuli selvää kehitystä vain kuukaudessa. Toki kehitystä tapahtui varmaan ensisijaisesti siksi, että edellisestä salitreenistä oli niin pitkä aika.

Olin ajatellut, että juoksumäärät saisivat jäädä maltillisiksi, vaikka lenkkejä varmasti tulisikin tehtyä useasti. Alkukuusta tein kuitenkin kaksi 16 kilometrin pitkistä, joten juoksumääräkin nousi hyviin lukemiin ja juoksin yhteensä 104 kilometriä kuukauden aikan.


Suurimmat haasteet olivat ajankäytöllisiä. Erityisesti ryhmäliikunnan kokeilu tuntui haasteelliselta, kun piti olla tietyssä paikassa tiettyyn aikaan. Töistä kotiin ja nopea sapuska, sitten kamat kasaan ja kohti kuntokeskusta. Liikunnan jälkeen kotiin, suihkuun ja kohta kello olikin jo niin paljon, että nukkumaanmenoaika oli kohta käsillä. Välillä on ihan kivaakin, että päivät ovat täynnä, mutta useimpina päivinä kaipaan myös sellaista omaa rauhoittumisaikaa sohvannurkassa.

Kuukauden aikana liikuntaan meni aikaa yhteensä 25 tuntia. Täytyy sanoa, että kun laskin luvut yhteen, yllätyin, koska kokonaisaika oli noin pieni! Alle tunti päivässä! Tavoitteenahan oli liikkua vähintään puoli tuntia, mutta tein mm. kolmena viikonloppuna parin tunnin pitkiksen. Lopulta aikaa ei sitten kulunutkaan niin paljon, kuin ehkä kuvittelin. Toki tässä pitää huomioida, että esim. 45 minuutin salitreeni edellyttää meno-paluuta (kävellen) salille, kahta vaatteiden vaihtoa, suihkua jne., joten yhteen treeniin kuluu tietysti selvästi enemmän aikaa kuin mitä varsinaiseen liikuntaan menee. Kotitreenit ja juoksulenkit ovat tietysti ajankäytöllisesti helpompia järjestää.


Kuukauteen mahtui muutama lajikokeilukin, kun kokeilin ryhmäliikuntaa ja pistesuunnistusta. Kävin kahdessa eri jumpassa kuukauden aikana, ja totesin sen, jonka jo tiesinkin, eli ryhmäliikunta ei ole mun juttu. Mutta pistesuunnistus Turku Street O:ssa oli huisin hauskaa! Harmillisesti en ole tuon kerran jälkeen päässyt kokeilemaan toiseen kertaan, vaikka kisoja olisi joka viikko. Loppukuusta lajikokeiluihin ei oikein ollut enää intoa, mutta kiva, että tämän verrankin tuli kokeiltua.
Kotitreenit olivat joka kerta lihaskuntoa yhdistettynä kehonhuoltoon, ja ne tekivät kyllä hyvää tuolla hikiliikunnan joukossa. Netistä löytyy kivasti kotona tehtäviä joogaohjelmia ja joitain liikkeitä olen tehnyt myös kirjallisten ohjeiden pohjalta.

Kuukauden liikuntapäivät jakaantuivat seuraavasti:
13 x juoksulenkki
9 x kuntosali
4 x kotitreeni
2 x ryhmäliikunta
1 x kävelylenkki
1 x pistesuunnistus

Päivitin joka päivä instaan liikunnat. Etukäteen ajattelin, että se motivoisi tekemään, kun asiasta pitää myös julkisesti raportoida. Lopulta koin päivittäisen kuvaamisen ja somettamisen kuitenkin enemmän työläänä kuin motivoivana. Toki oli ihan hauskaakin miettiä, millaisen päivityksen sitä tekisi, mutta joka päivä ei runosuoni millään pulpunnut. Ja marraskuun pimeydessä hyvien (tai edes jonkinlaisten) kuvien saaminen oli haastavaa sekin. Mä en ehkä vain ole sellainen ihminen, joka tykkäisi tai jaksaisi raportoida jatkuvasti someen, ja se oli suurin syy, miksi instan päivitys tuntui vähän työläältä.

 

Mielenkiintoinen kokeilu. Päivittäinen liikunta toi hyvää oloa ja ryhtiä arkeen, mutta tuntui toisinaan myös kuormittavalta ja ajankäytöllisesti haastavalta. Olen tyytyväinen, että sain liikuttua melko monipuolisesti ja hiukan kokeiltua uuttakin. Salitreeniä ja kehonhuoltoa olin kaivannutkin, ja tarkoitus on jatkaa niitä loppuvuonnakin. Juoksumäärät saavat joulukuussa tippua, mutta juoksuhaaste on tarkoitus laittaa pakettiin. Joulukuussa ensisijaisena tavoitteena on kuitenkin rauhoittua kohti joulua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...