tiistai 20. marraskuuta 2018

Joululahjavinkkejä juoksijalle

Marraskuun pimeyteen tuo ainakin mun arkeen valoa lähestyvän joulun odotus. Tykkään viettää joulua, mieluiten kiireettömästi perheen kanssa hyvän ruoan äärellä. Tykkään myös antaa ja saadakin lahjoja. Monet ahdistuvat joulun kaupallisuudesta, ja varmasti ahdistuisin itsekin, jos tunkisin joulun alla kauppojen ryysikseen. Pyrin kuitenkin hoitamaan lahjaostokset jo hyvissä ajoin ja mahdollisimman harkitusti, sillä turhaa tavaraa ei kukaan kaipaa.

Juoksijalle on onneksi melko helppo keksiä toimivia lahjoja, sillä vaatteet ja varusteet kuluvat käytössä ja niitä pitää säännöllisesti uusia. Kirjoitin viime vuonna postauksen juoksijan lahjavinkeistä. Nuo vinkit ovat edelleen toimivia, ja tässä postauksessa esittelen hiukan yksilöidympiä lahjavinkkejä.

Joululahjavinkit juoksijalle

Postaus sisältää mainoslinkkejä, joiden kautta tehdyistä ostoksista saan pienen prosentin komissiota (n. 5-8% ostosten loppusummasta). Pelkästä linkin klikkaamisesta en hyödy rahallisesti, ainoastaan linkin kautta tehdyistä ostoksista.

Lahjavinkit polkujuoksijalle ja matkajuoksijalle


Juoksureppu on must, jos aikoo juosta vähänkään pidempää polkulenkkiä. Metsään kannattaa aina ottaa mukaan puhelin ja vettä, sekä mahdollisesti myös lisäenergiaa ja vaatetta. Mielestäni noin 10 litran juoksureppu on sopivan kokoinen moneen tarkoitukseen. Itse pidän myös siitä, että repun olkahihnoissa on taskut esim. pehmopullolle ja puhelimelle, koska silloin reppua ei tarvitse riisua saadakseen tarpeelliset tavarat heti esille. Tämä Salomonin reppu pehmopulloineen vaikuttaa aika täydelliselle setille.

Jos tykkää juosta kesällä rannalle niin kuin minä, pitää joko pakata todella kevyesti tai satsata vähän isompaan reppuun. Tämä 20 litran reppu vetää hyvin pyyhkeen, vaihtovaatteet ja eväätkin. Tavallisen froteepyyhkeen sijaan mukaan kannattaa pakata joko tekninen urheilupyyhe tai ohut ja nopeasti kuivuva hamam tai fouta. Olen itse ihastunut näihin turkkilaisiin pyyhkeisiin, sillä ne ovat loistavia rantapyyhkeitä, kuivuvat nopeasti ja pakkaantuvat pieneen tilaan sekä vain paranevat lukuisten pesujen myötä.

Tänä vuonna ilmestyi ensimmäinen suomenkielinen polkujuoksukirja, kirjoittajina Heikki Hamunen ja Hannu Airila. Kirja sisältää hyviä perusvinkkejä aloittelevalle polkujuoksijalle ja kirjasta löytyy myös runsas kattaus polkujuoksureittejä ympäri Suomen.

Lahjavinkit pimeään vuodenaikaan


Pimeällä otsalamppu helpottaa kummasti lenkkeilyä niin poluilla kuin kaduillakin. Lisäksi lamppua voi muutenkin käyttää niin matkoilla kuin arjessakin, joten se on monikäyttöinen lahja. Mulla ei ole kovin paljoa kokemuksia otsalampun kanssa juoksemisesta, eikä mitään kokemuksia noista paremmista ja hintavammista lampuista. Mulla on itselläni tämä Stadiumin lamppu, joka on ihan sieltä hintahaitarin alapäästä. Olen kuitenkin tykännyt lampusta, sillä se on kevyt, valon kulmaa voi säätää ja kirkkausasetuksia on kaksi, mutta polkujuoksuun tämä lamppu on liian heppoinen.

Heijastimet juoksuvaatteissa ovat pimeällä kirjaimellisesti loistavat. Kirjoittelin jo aikaisemmin syksyllä talveen sopivista juoksutrikoista. Nyt verkkokauppojen valikoimat ovat vielä täydentyneet uusilla tuotteilla. Tämä juoksutakki vaikuttaa lämpimältä, tuulenpitävältä ja heijastavalta, eli on täydellinen valinta talvikeleille. Hyväksi havaituista SOCin talvijuoksutrikoista löytyy myös tuulenpitävä versio, joilla voi taatusti juosta talven kylmimpinäkin päivinä lämpimänä. Näissä Sportamoren talvitrikoissa on myös hyvät heijastimet ja ne ovat nyt alessa.


Jos talvijuoksuun haluaa tummien värien sijaan värikkäämpää päällepantavaa, vaihtoehtoja ei kovin paljoa ole. Tämä valkoinen juoksutakki heijastinyksityiskohdilla on erottuva ja tyylikäs, ja hintakaan ei päätä huimaa. Kari Traan pirteän oranssi takki on nyt myös hyvässä alennuksessa ja tekniset yksityiskohdat on takissa hiottu huippuunsa.

Maratonille ja pidemmille matkoille treenaavan lahjavinkit


Kun aletaan treenata puolikkaalle pidempiä matkoja, mukaan lenkeille pitää ottaa myös juomaa ja lisäenergiaa. Juoksurepussa nämäkin kulkevat luonnikkaasti, mutta jos haluaa kevyempää kantamusta, juomaliivi tai juomapullovyö ovat hyviä lahjavinkkejä. Salomonin juomaliivit ovat huippuunsa viriteltyjä ominaisuuksiensa puolesta, mutta se näkyy kyllä myös hinnassa. Hyvän juomapullovyön saa myös vähän pienemmällä budjetilla.

On yksilöllistä, millaista lisäenergiaa tykkää tankata pitkillä lenkeillä ja kisoissa. Vaihtoehtoja riittää, on urheilujuomaa, energiageelejä ja nykyään myös erilaisia energianamuja. Näitä löytyy ihan perus ruokakaupoista, ja parin euron geelin voi hyvin laittaa juoksijan pakettiin bonuslahjana. :)

Maratonharjoittelu vaatii ensisijaisesti aikaa ja aikataulutusta. Paras lahja treenaajalle saattaakin olla ajan antaminen tai muu aineeton lahja. Voisitko vahtia lapsia pitkiksen ajan tai luvata kokata kunnon pasta-aterian maratoonarille? Juoksijalle sopivia aineettomia lahjoja ovat myös lahjakortit hierontaan tai vaikkapa kylpylään.

___________________________________________________________________

Mitäs lukijoiden lahjatoiveista löytyy? Itse toivon lahjaksi (kuten joka joulu) ainakin juoksusukkia sekä hierontalahjakorttia. Harkitsen myös itseni lahjomista äkkilähdöllä johonkin lämpimään ja sulalle juoksualustalle, mutta katsotaan nyt, tuleeko haaveista suunnitelmia... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...