sunnuntai 27. marraskuuta 2022

Porto Monizin merivesialtaat - hieno päiväretki Madeiralla

Näkökulmastani Madeira on ennen kaikkea luonnossaliikkujan kohde. Saarelta löytyy niin paljon patikointireittejä, että niiden kävelyyn voi käyttää koko loman ja vielä jää kiinnostavia vaelluksia seuraavallekin matkalle. Välillä voi olla kiva viettää myös retkipäivä ilman kävelyä tai tehdä vain lyhyt patikointi (kuten pieni Balcoesin kävely). Varsinkin, jos käytössä on vuokra-auto, kannattaa ehdottomasti retkeillä saarella muutenkin kuin patikointikohteisiin. Tässä retkivinkki merivesialtaille Madeiran luoteiskulmaan Porto Moniziin. 


Retkeily vuokra-autolla Madeiralla

Jos vuokraa auton, huomaa nopeasti, että Madeira on pinta-alaltaan pieni saari, jonka päästä päähän ajamisessakaan ei tunteja tuhraannu. Uudet tunnelit vuoriston alitse nopeuttavat matkantekoa, joten jos majoittuu Fuchalissa, voi hyvin suunnitella päiväretken saaren toiselle laidalle niin, että matkalla ehtii nähdä paljon ja viettää ihan kunnolla aikaa kohteessa.

Suosittelen lämpimästi vuokra-auton hommaamista, jos porukasta löytyy joku, joka uskaltaa ajaa serpentiiniteillä. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja nopeudet ovat vuoristossa alhaisia, mutta maisemat ovat kyllä jänniä ja yli 10 % mäet ihan peruskauraa. Jyrkin mäki, jota me ajoimme, oli nousukulmaltaan 32 %. Mitä pienempi auto, sitä paremmin sen saa pikkuruisiin parkkiruutuihin ja pääsee ohittamaan tien penkereelle yleisesti parkkeeratut autot. Toki sitten kannattaa varautua siiten, että auton tehot meinaavat loppua ylämäkiin. Yleisesti suositellaan automaattivaihteista autoa. (Oma hovikuskini tosin oli vain innoissaan pikkuisessa avokattoisessa manuaali-Fiatissamme, kun mäkeä ei päässyt jurnuttamaan ylös edes kakkosvaihteella, mutta moni muu arvostanee vaivattomampaa matkantekoa automaatilla...)

Me teimme reissulla pari ajelupäivää siten, että suuntasimme pohjoisrannikolle ja pysähdyimme, kun eteen tuli jokin kiinnostava juttu. Madeiralla on paljon upeita näköalapaikkoja ja niihin osoittavat Miradouro-kylttejä seuraamalla löytyy parkkipaikka sekä taatusti jotain hienoa nähtävää. 

Sääennusteet Madeiralla ovat vähemmän luotettavia, tai ainakaan me emme löytäneet sääpalvelua, joka olisi pystynyt kertomaan säätilasta jotain arvausta varmempaa. Saarella on pieniä mikroilmastoja, ja vaikka jossain sataa ja on pilvistä, voi vain lyhyen etäisyyden ja jonkin vuorennyppylän takana olla mitä aurinkoisin keli. Yksi toimiva keino miettiä retkipaikan kohdetta on tarkistaa aamulla Madeiran lukuisista webbikameroista, miltä muualla näyttää, ja suunnata sitten auton kohti selkeältä näyttävää kylää. 

Jos uimaan pulahtelu erikoisissa puitteissa kiinnostaa, niin vahva päiväretkisuositus Porto Moniziin. Kylä sijaitsee aivan Madeiran saaren luoteiskolkassa, mutta koska saari on tosiaan niin pieni, ajaa Funchalistakin sinne vain tunnin verran. Suosittelen myös ajamaan eri reittejä tulo- ja menomatkalla. Jos ei muuten aio vierailla Paul da Serran ylängöllä, niin sitä kautta kannattaa ainakin ajaa Porto Moniziin! Lehmävaarakyltit eivät ole tiellä turhan takia, mutta siitä sitten enemmän tulevassa postauksessa... :DPorto Monizin merivesialtaat

Porto Moniz on kuuluisa merivesialtaistaan, ja ne ovatkin todella vierailun arvoiset. Madeiralla ei ole hiekkarantoja kuin pari hassua, eikä saari olekaan mikään auringonpalvojan kohde. Olen aiemmin vieraillut Madeiralla vain helmi-maaliskuussa ja silloin merivesi on ollut viileimmillään. En ollut ennen tätä reissua käynyt kertaakaan Madeiralla meressä uimassa! Nyt puute tuli korjattua ja loka-marraskuun taitteessa Atlantin vesi oli vielä varsin lämpöistä, vähintään 20 asteista.

Merivesialtaat ovat muodostuneet vulkaanista alkuperää olevien kivimuodostelemien väliin ja luonnonaltaisiin on tehty pienet reunavallit, jolloin tyynellä säällä altaiden vesi lämpiää auringossa. Kovassa aallokossa merestä virtaa altaisiin uutta, viileämpää vettä, mutta altaat eivät suoraan ole yhteydessä mereen eikä niissä siten tunnu merivirrat tai aallot. Madeiran rannoilla uiminen on terävien rantakivien, virtauksien ja Atlantin aaltojen vuoksi haastavaa, mutta altaisiin on tehty portaat.

Porto Monizissa on itseasiassa kahdet merivesialtaat. Maksullisessa uimalassa (sisäänpääsy n. 5 euroa) on suihkut ja pukukopit sekä uimavalvojat. Jos haluaa luonnontilaisemman kokemuksen, löytyy Cachalote-ravintolan luota pienempiä altaita ilman palveluita. Me ihastuimme näihin luonnontilaisiin altaisiin. Laajalla alueella oli hiekkapohja ja uskomattoman kirkkaassa vedessä sai uiskennella kalojen seassa! Kävimme ensin Cachaloten altailla ja suuntasimme sitten maksulliseen uimalaan. 

Uimalassa suurta hupia näytti olevan reunamuurilla istuskelu ja isojen aaltojen odottelu. Isoimmat vaahtopäät nousevat uimalan reunamuurille ja pyyhkivät sillä istuvat uimarit alas veteen. Muurilla on kävely ja seisominen kielletty juuri isojen aaltojen takia. Vaikka luonnontilaisemmat altaat olivat tunnelmaltaan hienot, oli Atlantin vesi niin suolaista, että se kuivui iholle valkoiseksi kerrokseksi, ja siksi oli paikallaan käydä uimalassa suihkussa ennen vaatteiden pukemista. 

Porto Monizissa on myös lukuisia ruokapaikkoja ja kahviloita, ja myös turistibussit pysähtyvät siellä, joten yksin ei saa uiskennella tai ruokailla. Tilaa on kuitenkin altailla runsaasti. Me onnistuimme valitsemaan vierailuun aurinkoisen päivän ja altaat olivat todella kiva päiväretkikohde!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...