keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

Lyhyt patikointi Madeiralla: Fanal - Fio

Madeira onnistui yllättämään vielä neljännelläkin vierailulla. Joka kerta pienellä saarella on tullut vastaan uusia maisemia ja niin tälläkin kertaa.


Viimeksi kävin ensimmäistä kertaa Paul da Serran ylängöllä, joka on vuoristoisella saarella hämmentävän tasainen iso alue pilvien korkeudella tai niiden yläpuolella. Ylängöltä lähtee paljon vaellusreittejä, joista osa kulkee siellä ja osa laskeutuu laaksoihin vuorenrinteitä pitkin. Nyt tutustuimme pienellä kävelyllä Fanalin alueeseen Madeiran pohjoisrannikon yllä. Ajoimme pientä serpentiinitietä Funchalista ylängölle ja laskeuduimme keskusylängön pohjoista laitaa patikoinnin lähtöpaikkaan, metsänvartijan talolle.Reitti lähtee ulkoilualueelta, jossa on mm. pöytiä ja grillipaikka. Ensin kiivetään isojen laakeripuiden välistä jyrkkiä portaita ja jyrkkää rinnettä rinteen laelle, josta avautuu huikeat näkymät pohjoisrannikolle. Meri siintää jossain kaukana alhaalla, kun tovi kävellään puutonta niittyä eteenpäin.


Tasainen niitty vaihtuu pian ylös alas polveilevaksi poluksi, joka kulkee ikivanhojen laakeripuiden vieritse. Puiden lomasta pilkistää meri alarinteeseen katsottaessa. Laakeripuiden oksilla kasvaa naavaa ja käpäläsaniaisia.


Puiselta alueelta reitti jatkuu pusikkoisena ja polun vieressä kasvaa yli kaksimetristä pensasmustikkaa. Reitin itäisimmässä nurkassa laskeudutaan hiukan alaspäin kohti upeaa näköalapaikkaa. Kukkivien pensaiden takana rinne katoaa tyhjyyteen ja kaukana alhaalla pohjoisrannikon tyrskyt iskevät mereen kurkotteleviin kallioihin.


Kierroksen paluumatka vaikuttaa alkuun hiukan tylsältä, kun se kulkee yli parimetrisen pusikon keskellä. Pian saavutaan kuitenkin tasangolle, joka ainakin meidän kävelymme aikana oli lehmien laitumena. Ainakin itselle kävely lehmien keskellä oli epätavallinen elämys. Porukassamme tiedettiin, että vasikoista pienin ei voinut olla paria päivää vanhempi. Lehmät eivät kulkijoista piitanneet sitten yhtään.


Lyhyt kierros päättyy samalle ulkoilualueelle, josta lähtikin, isojen laakeripuiden katveeseen. Alueelta voisi vielä jatkaa eteenpäin kraaterijärvelle, mutta se on suurimman osan vuodesta kuivillaan. Kierrokselle tuli mittaa noin 3,8 km.


Tämä pieni kävely sopii mainiosti ajelupäivän lomaan esimerkiksi matkalla Porto Monizin merivesialtaille. Mekin ajoimme patikoinnin jälkeen sinne ja pulahdimme altaisiin sekä söimme Porto Monizissa ennen paluuta saaren eteläpuolelle majapaikkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...