keskiviikko 25. lokakuuta 2023

Cefalu - rantaelämää ja hieno vanhakaupunki Sisiliassa

Sisilian matkan toisena etappina oli pohjoisrannikon pikkukaupunki Cefalu. Paikan erikoisuutena on lähes pari kilometriä pitkä upea hiekkaranta sekä kompakti vanhakaupunki, joka lepää Rocca di Cefalu - kukkulan juurella.

Cefalun historia on värikäs, kaupunki on ollut historiansa aikana usean eri vallan alla ja eri kansakuntien jälkiä voi nähdä kaupungin rakennuksissa. Vanhakaupunki on rakennettu tiheään ja toinen toistensa vieressä olevien talojen välissä kulkee kapeita kujia. Vanhankaupungin reunaa kiertää meren rannassa paksu kivimuuri. Ainoa väljempi paikka vanhassakaupungissa on mahtavan katedraalin edessä sijaitseva aukio, jota kansoittavat nykyään ravintolat ja kahvilat. 

Meille sattui Cefaluun pari todella lämmintä päivää - selvästi yli 30 astetta. Vietin nuo päivät rannalla puolison tehdessä töitä. Oikein muuta ei kuumassa jaksanut tehdä. Ranta oli matala, vesi kirkasta ja hiekka hienoa. Rannan beach clubeista sai aurinkovarjon ja pedit päiväksi parillakympillä, mutta myös yleistä rantaa riitti auringonpalvojille. Ranta jatkuu aina vanhankaupungin pieneen satamaan asti, ja tuolla pienellä kaistaleella on myös ravintoloita sekä ulkosuihku.


Rocca di Cefalu - patikointi ylös palkitsee

Cefalun maamerkki on Rocca di Cefalu, joka kohoaa vanhankaupungin takana pystysuorin seinin. Kukkulalle menee patikointipolku ja vuoren laelta löytyy vanhan linnoituksen rauniot.

Patikointi ylös oli yksi Cefalun kohokohdista! Reitille pääsee aamusta alkuiltaan ja se on maksullinen (5e/hlö). Aamulla ja alkuiltapäivästä voi olla kivempi kiivetä, sillä reitillä ei juuri varjopaikkaa löydy. Näkymät alas olivat todellakin kipuamisen arvoiset. Vanhankaupungin tiiviiden eritasoisten kattojen meren takana kimmeltää Välimeri tumman turkoosina, länteen avautuu uudempi Cefalun kaupunki sekä rantalaguuni. Roccan toisella puolella on näkymä kohti itää ja Kalura beachia, jonne tein juoksulenkin ja uimareissun. 


Juoksureitit Cefalussa

Kävin Cefalussa kahdesti lenkillä. Rantapromenadi jatkuu vanhankaupungin porteilta lähes parin kilometrin verran länteen ja on hyvä paikka juosta varsinkin alkuillasta tai aikaisin aamulla, kun ei vielä ole liian kuumaa tai liikaa turisteja.

Toinen helppo juoksureitti kulkee Roccan ympäri pohjoisrantaa kohti Cefalun itäpuolella sijaitsevaa Kalura beachia. Toisin kuin Cefalun pitkä hiekkaranta, on Kalura pikkukiviranta ja selvästi pienempi, mutta osittain siksi hyvin viehättävä. Juoksin itse aamupäivällä Kalura Beachille, kävin uimassa ja juoksin takaisin majapaikkaan. Matkaa tuli yhteen suuntaan vanhasta kaupungista n. 2,5 km. Oli puolipilvinen päivä ja yleisellä rannalla oli hyvin väljää. Sen vieressä on hotellin rakennettu ranta, ja itse Kalura beachilla ei olekaan mitään palveluja. Rannalle johtavat hiukan törkyiset portaat kahden hotellin vierestä, ja niitä voi olla vaikea löytää ilman karttaa. Ranta oli kuitenkin hieno ja voin suositella tätä reittiä, jolla näkee myös Roccan eri suunnista!


Majoitus Cefalussa

Kuten kaikkialla Sisiliassa, Cefalussakin oli tarjolla muutaman hotellin lisäksi paljon yksityisten majoittajien huoneistoja. Me valitsimme ison huoneiston aivan vanhankaupungin sydämestä. Mandralisca Holidays (mainoslinkki Momondolle) tarjosi tilavan asunnon omalla kattoterassilla. Huoneiston sijainti oli loistava, aivan katedraalille johtavan pikkukadun varrella ja suunnilleen 50 metriä vanhankaupungin pienestä hiekkarannasta. Vanhankaupungin portille ja isolle hiekkarannalle oli sinnekin vain muutama sata metriä. 

Majoituksessa toimi mainiosti wifi ja saimme pestyä pyykkiä. Hyviä yöunia emme kuitenkaan saaneet, sillä sänky oli aivan kammottava. Lisäksi huoneisto olisi kaivannut parempaa siivousta ja ilme olisi kokonaisuudessaan raikastunut mietitymmällä sisustuksella. Olimme silti varsin tyytyväisiä, sillä hinta oli edullinen ja Cefalu itsessään tosi viehättävä ja varsin monipuolinen paikka niin pieneksi kaupungiksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...