keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Intro Madeiran levadoihin: Patikointi Balcoesin näköalapaikalle

Kirjoittelen näitä Madeiran matkapostauksia hiukan epäjärjestyksessä. Tuo Ponta se Sao Lourencon patikointi oli niin hieno, että teksti tuli vähän kuin itsestään ja julkaisin sen ensimmäisenä, vaikka se oli itseasiassa vasta meidän kolmas patikointireitti ja toinen pitkä kävely reissussa. Ensimmäinen pieni kävely tehtiin Balcoesin näköalapaikalle, jossa olen vieraillut aiemminkin 6 vuotta sitten.

Ajattelin kirjoittaa Balcoesista oman postauksen, sillä vaikka reitti on lyhyt ja helppo, se on oikein kiva ja toimii sopivana introna tai prologina Madeiran pidemmille patikointireiteille. Jos haluaa kävellä jonkin reitin, mutta kunto ei riitä pidempiin matkoihin tai jyrkkiin nousuihin, niin Balcoes on hyvä vaihtoehto. 

Levadat ovat siis Madeiran saarella sijaitsevia kastelukanavia, jotka kuljettavat vettä saaren sateisilta vuoristoseuduilta alas maanviljelysmaille. Levadat ovat pääosin tasaisia ja patikointireitit kulkevat betonisella tai kivisellä levadamuurilla tai leveämmissä kohdissa ihan polulla levadan vierellä. Balcoesin reitti on yksi saaren lyhyimmistä levadareiteistä.

Levadareitti lähtee Ribeiro Frion kylästä, joka on lähtöpiste myös monille pidemmille levadoille (mm. suosittu reitti Portelaan). Ribeiro Friossa pysähtyvät myös turistibussit ja sinne pääsee Funchalista bussilla. Oletettavissa on siis ruuhkaa. Jos on liikkeellä vuokra-autolla, voi sen joutua jättämään melko kauas tien varteen jos saapuu myöhään, mutta varsinaisesti täyteen paikka ei voi tulla, kun mitään parkkipaikkaa ei edes ole, vaan autoja on peräperää tienpenkereellä. 

Myös Balcoesin reitillä on aivan varmasti muita kulkijoita. Mutta levadan vierusta on leveä ja tasainen, joten siinä pääsee hyvin ohittamaan ja toisaalta ei haittaa, vaikka olisi muita hitaampi kulkija. Reitti kulkee vihreässä laurisilva-metsässä levadan viertä ja päättyy näköalapaikalle, josta hyvällä säällä voi nähdä Madeiran korkeimmat vuoret ja huonommallakin yleensä pohjoisrannikko ja meri pilkistelee pilvien lomassa.

Matka näköalapaikalle on yhteen suuntaan vain 1,5 kilometriä, mutta matkan varrella on myös pieni baari, jossa voi levähtää. Vieressä soliseva levada ja erilaisten kasvien bongailu jouduttavat matkaa. Näköalapaikalla on todennäköisesti muitakin, ellei ole liikkeellä aikaisin tai myöhään. Tällä kertaa näköalapaikalla hengasi myös paikallinen kissa! Reissullamme tuli sadekuuroja ja korkeimpien huippujen näkymän peitti pilviverho, mutta rinteitä vasten heijastui hieno sateenkaari ja pohjoisrannikolla näkyi meri. 

Jos haluaa tehdä Ribeiro Frioon kokopäiväretken, niin Balcoesin jälkeen voi suunnata ympyräreitille, joka kulkee Feiteras da Baixon ylängölle ja laskeutuu sitten takaisin Ribeiro Frioon. Tuo reitti on kuvattu tarkemmin tässä postauksessa. Balcoesin kävelylle voi myös pysähtyä vaikkapa matkalla Santanaan ja pohjoisrannikolle, jos haluaa ajaa sumuisen metsän kautta pikkuteitä mieluummin kuin isompia teitä ja tunneleita. Me teimme juuri noin, eli pysähdyimme kävelemään ja kahville ja jatkoimme sitten kohti Santanan perinnetaloja ja pohjoisen jylhiä rantoja. Balcoes oli mukava pikkukävely muun retkeilyn lomassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...