tiistai 27. syyskuuta 2022

Millä kengillä juoksen nyt?

Minulta kysyttiin (ihan livenä), millä kengillä juoksen polkukisoja ja käytänkö erikseen jotain harjoituskenkää. Päätinkin kirjoittaa pienen postauksen siitä, millä kengillä juoksen nyt ja mitkä kengät juuri hankin itselleni. 

Postauksen verkkokauppalinkit ovat mainoslinkkejä, joiden kautta tehdyistä ostoksista saan pienen prosentin komissiota (n. 5-10% ostosten loppusummasta). Pelkästä linkin klikkaamisesta en hyödy rahallisesti, ainoastaan linkin kautta tehdyistä ostoksista. Asicsin kengät olen saanut testiin blogin kautta.

Polkujuoksukengät

Polkujuoksuilla olen jo parin vuoden ajan juossut Hoka One One -merkin Torrent-kengillä (mainoslinkki Partioaittaan). Olen tykännyt tosi paljon Torrenteista, joista mulla on ykkösversion tossut. Juoksin niillä esimerkiksi ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan polkumaratonini. Ekat kengät olivat niin hyvät, että niillä puoli vuotta juostuani tilasin toiset eriväriset. Olen sittemmin käyttänyt kenkiä jonkun verran ristiin niin, että molemmille on kertynyt kilometrejä. Ekoilla Torrenteilla on mittarissa jo lähes 950 kilometriä ja toisilla lähes 650 kilsaa.

Luottotossut, Hokan Torrentit, ovat jo vähän reissussa rähjääntyneet.

Torrentit ovat vaimennetuista kengistä tunnetun Hokan kevyimmästä päästä ja tarkoitettu enemmän lyhyempiin kisoihin ja kevyemmille juoksijoille. Mulle on tullut jonkin verran lisää painoa ja tänä vuonna olenkin joutunut toteamaan, että polkulenkkien kasvaessa päälle kahdenkympin, ei kenkien vaimennus enää riitä, vaan juoksun jälkeen kärsin kipeistä polvista ja sääristä. Onhan kengillä jo kilometrejäkin, joten vaimennuskaan ei ole ihan uudenveroinen. Totesin jo keväällä, kun treenasin pitkään polkukisaan (DNS koronan vuoksi), että tarvitsisin uudet vaimennetummat kengät.

Uusien juoksukenkien hankinta on aina vähän arpapeliä ja tein harmikseni hutiostoksen loppukeväästä. Tilasin netistä itselleni aiemmin tuntemattoman merkin kengät, jotka vaikuttivat vaimennuksen puolesta hyviltä, mutta jouduin toteamaan ensimmäisen lenkin jälkeen, että ne eivät sopineetkaan omille jaloilleni. Jalkani on päkiästä melko leveä ja tarvitsen kengän, jossa on kunnon varvastila. Päätinkin nyt palata Hokan tossuihin, joissa on yleensä ollut minulle tarpeeksi leveä lesti. 

Tilasin seuraaviksi polkujuoksukengikseni Hokan Speedgoat 5 - mallin kengät (mainoslinkki Scandinavian Outdoorille). Keväällä Speedgoatit olivat koossani loppu, mutta nyt oli ilokseni tullut uusia tossuja vielä itselleni sopivammassa värissä! Olen päässyt testaamaan tossuja vasta kahdella lenkillä. Yllätyin vähän siitä, että malli on kapeampi kuin mihin olen tottunut. Hokan tossut vaativat mulla aina vähän sisäänajoa, sillä kenkä muotoutuu jalan mukaan ja muuttuu mielestäni mukavammaksi vasta muutaman kymmenen kilometrin juoksun myötä. Olenkin ihan luottavainen, että tossut tulevat olemaan hyvät. Valitsin Speedgoatit, koska niitä kehuttiin pitkien lenkkien kengiksi hyvällä vaimennuksella. Lisäksi kenkien pitäisi olla pitävät myös talvikeleillä ja hyvä vaihtoehto, jos ei halua käyttää nastalenkkareita.

Hokan Speedgoatit testissä polkulenkillä.


Sileän juoksukengät

Vaikka tykkään polkujuoksusta ja nyt syksyllä on tullut kisattuakin poluilla, suurimman osan lenkeistä juoksen kuitenkin sileällä. Lähistöltä ei löydy kovin pitkiä luontopolkuja, joten pyöräteillä juoksu on käytännöllisempää. Lenkit vievät vähemmän aikaa ja kotiovelta pääsee heti juoksemaan, joten enimmäkseen juoksen asfaltilla tai sorateillä. 

Suurimman osan asfalttilenkeistäni, varsinkin pitkistä, juoksen Asicsin Novablast 2 - mallin kengillä. Novablast on mainiosti vaimennettu kenkä ja viimeksi 16 kilometrin juoksun jälkeen suorastaan hämmästelin sitä, miten jalat eivät tuntuneet kipeytyneen tai rasittuneen, vaikka kyseessä oli syksyn pisin lenkki ja vielä kokonaan asfaltilla. Jos on taipumusta polvivaivoihin kuten mulla, on kiva, kun löytyy kengät, joilla pystyy juoksemaan pitkiä lenkkejä ilman kipua.

Kutsun Asicseja toisinaan pomppukengiksi, sillä niiden kimmoisuus on ihan eri levelillä muihin kenkiini verrattuna. Varsinkin, kun ne vetää tauon jälkeen jalkaan, huomaa, miten joustavat pohjat ovat. Novablast on ollut myös tarpeeksi leveälestinen, mutta varvastila saisi olla korkeussuunnassa tilavampi. Olin juossut kengillä vasta parisataa kilometriä, kun päällisessä oli jo reikä isovarpaan kynnen kohdalla. No, paikkasin kengät ja juoksut jatkuu, mutta kengät näyttävät nyt huomattavasti rönttöisemmiltä kuin tuossa kuvassa uutuuttaan hohtavina. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...