torstai 18. helmikuuta 2016

Vauhtilenkillä nastoilla

Tein tänään piiiitkästä aikaa hiukan nopeamman lenkin. Tarkoitus oli kipitellä neljän kilometrin pikapyrähdys noin vauhtia 6.30/km, mutta kun eka kilsa meni rapsakkaasti kuuden minuutin pintaan, päätin sitten pitää tuon vauhdin koko lenkin ajan. En muista, milloin viimeksi lenkin keskivauhti on ollut alle kuuden minuutin per kilsa, mutta tänään se oli 5.52/km.

Kävin eilen illalla hipsimässä tuon saman reitin normikengillä hitaasti hiihdellen, ja samalla totesin, että jos haluan tänään juosta yhtään nopeampaa, on parempi laittaa nastat alle. Paikoin oli sulaakin, mutta enimmäkseen väylä oli hivenen epätasaiseksi jäätynyt liukas baana. Olen aiemmin tuskaillut noiden Icebugin nastureiden kanssa, kun hitaissa vauhdeissa kengät ovat tuntuneet kovilta ja omiin jalkoihin sopimattomilta. Nyt vähän nopeammassa tahdissa juostessa kengät tuntuivatkin ihan hyviltä! Pito oli todella hyvä, ja tuntui siltä, että pystyin hyvin askeltamaan itselleni luontaisella rytmillä ja askeleella. Kenkiä ei tarvinnut erikseen ajatella, vaan saatoin huoletta painella menemään.
Yllätyin positiivisesti myös siitä, miten ihmeen kevyesti vauhdikkaampi juoksu sujui. Mun talven juoksut ovat olleet enimmäkseen hitaita pk-lenkkejä, joilla vauhti on ollut pääosin yli 8min/km, joskus mennyt yli 9 minuutin kilometrivauhtejakin. Nyt alle kuuden minuutin tahti tuntui sujuvan ihan hyvin, vain paikoin neulanteräviä lumihitusia päin näköä puskeva tuuli haittasi etenemistä. Kotiin tullessa oli ihan kunnolla hikikin, en oikein kunnolla edes muistanut, millaista on saada lenkillä kunnon lämpö pintaan.

Aiemmin tän kevään juoksuja suunnitellessa olin ajatellut, että tammikuu on selkeä juoksukuu ja pk-treeniä, helmi-maaliskuussa keskityn enempi saleiluun ja juoksuharjoittelu on ylläpitävää. Sitten huhti-touko-kesäkuussa painetaan talla pohjassa kohti puoimaratonia. Tämän päivän lenkin innoittamana aloin miettiä, että voisihan sitä jo nyt ottaa ohjelmaan mukaan myös nopeampaa juoksua, niin pysyisi tuntuma niihin vauhteihin. Viikonloppuisin aion edelleen tehdä pitkiksen hidastempoisena, mutta jos mulla on arkisin aikaa käydä työviikon aikana kahdesti lenkillä, niin voisin ainakin pyrkiä siihen, että toinen noista lenkeistä olisi hiukkasen nopeampi.

9 kommenttia:

 1. Nämä on niitä parhaita hetkiä, kun juoksu kulkee paremmin/nopeammin ja helpommin kuin mitä odotti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Varsinkin kun vauhtilenkit ei ole yhtään mun suosikkeja, niin on kiva kun niilläkin joskus kulkee yli odotusten!

   Poista
 2. Hyvä vauhti! On se niin palkitsevaa huomata, että juoksu sujuu ennakoitua paremmin.

  VastaaPoista
 3. Komeaa menoa, jos talvikaudella on tuossa vireessä niin hienoa nähdä miten keväällä kulkee kun jäät ja lumet sulaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että kyse ei ollut mistään poikkeuspäivästä, vaan tästä kunto vielä nousee. :)

   Poista
 4. Hei, kiitos viestistä. Käyn tutustumassa sivustoonne.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...