keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Talven parhaat juoksuhousut

Vielä on toki syksyä jäljellä, mutta ajatukset kääntyvät jo vähitellen talvikeleihin ja talvijuoksuun. 

Juttu ja linkit on päivitetty syksyllä 2020!

Postauksen tuotelinkit ovat verkkokauppojen mainoslinkkejä. Mainos- eli affiliatelinkkien kautta tehdyistä ostoksista saan pienen prosentin komissiota (n. 5-10% ostosten loppusummasta). Pelkästä linkin klikkaamisesta en hyödy rahallisesti, ainoastaan linkin kautta tehdyistä ostoksista.

Edit: Toimimattomat tuotelinkit poistettu ja lisätty uudet tuotelinkit 2020.

Talvitrikoot


Vuonna 2017 loppusyksystä ostin itselleni talvitrikoot sekä saman setin juoksupaidan. Paitakin oli ihan hyvä, mutta trikoot suorastaan aivan loistavat – myös kirjaimellisesti heijastinten ansiosta! Juoksin vuosina 2017 ja 2018 suunnilleen kaikki talven lenkit talvitrikoilla. Vain muutaman kerran oli niin kylmää tai tuulista, että oli fiksumpaa vetää jalkaan tuulenpitävät housut ja niiden alle kalsarit.


Talvitrikoot ovat paksumpaa kangasta ja niissä on pehmeä, harjattu sisäpinta. Ei uskoisi, että vain muutaman millin eristävä kerros tekee niistä niin selvästi tavallisia ohuita trikoita lämpimämmät. Kuitenkin olen viime talvina todennut, että talvitrikoot olivat sopivat vielä miinusasteissa, varsinkin tuulettomassa kelissä. Ja nuo heijastinyksityiskohdat, tykkäsin niistä tosi paljon ja ne ovat kyllä todella hyvät pimeällä!



Harmi kyllä nuo SOCin talvitrikoiden uudet mallit eivät ole enää ihan niin hyvät kuin nuo muutama vuosi sitten hankkimani. Niissä ei ole ollenkaan taskuja ja hintakin on noussut. Jos haluaa satsata talvijuoksutrikoisiin hiukan enemmän, niin nämä Salomonin trikoot ovat todella laadukkaat. Näissä on lisäksi lahkeensuissa pukemista helpottavat vetoketjut sekä vetoketjullinen tasku takana. Kaipaan aina juoksuvaatteisiin kunnon taskut!

Salomonin talvijuoksutrikoot.


Tilasin kokeiluun Sportamorelta Blacc-merkin pöksyt. Blaccin trikoissa olisi ollut ihanasti taskuja, mutta valitettavasti oikeaa kokoa ei löytynyt. M-koko istui vyötäröltä, mutta trikoot olivat pohkeista ja polvitaipeista epämukavan kireät, ja L-koon vyötärönauhan alle olisi lisäkseni mahtunut tusina oravaa, joten palautukseen lähtivät. Harmi, sillä tuon merkin trikoot ovat yleensä tosi huokeat, mutta jotenkin ne eivät vain istu hyvin!

Vielä astetta lämpimämmät ovat sellaiset talvitrikoot, joissa on tuulenpitävää materiaalia trikoiden etuosassa. Näissä Casallin trikoissa on tuulisuojaus sekä lahkeissa vetoketjut. Nämä sopivat varsinkin näin rannikolla asuville, sillä täällä tuulee aina!

Kerrospukeutuminen talvilenkeillä


Vanhemmiten olen huomannut, etten tarkene talvitrikoilla enää samalla lailla. Reidet ja peppu palelevat herkästi, ainakin jos niihin on kertynyt ylimääräistä rasvaa kuten minulla. Monella talveen sopeutuneella eläinlajilla on lämpimänä pitävää ruskeaa rasvaa, mutta valitettavasti ihmislajin valkoinen rasva pikemminkin kylmettää kuin lämmittää. Vaatetta pitää siis lisätä, jos mielii tarjeta pakkaskeleissä.

Merinovillaa vai keinokuitua alimpaan kerrokseen?


Alimmaksi kerrokseksi talvisiin juoksuihin kannattaa hankkia tekniset pitkät kalsarit. Merinovilla on monen suosikki, ja merinoalushousuja löytyy nykyään todella monessa eri hintaluokassa. Halpaa merinovillaa ei suoraan sanottuna kannata ostaa. Se voi olla karheampaa ja vastuuttomasti tuotettua. Weekendbee on vastuullisesti tuotettujen urheiluvaatteiden erikoisliike ja sen valikoimista löysin nämä merinovillaiset alushousut, joiden hinta jää kuitenkin alle viidenkympin! Pitkien alushousujen arvosteluissa kehutaan erityisesti hinta-laatusuhdetta. Muiden kokemuksia kannattaakin lukea, jos on ostamassa ensimmäisiä merinovillaisia vaatteita.

Keinokuidusta valmistetut urheilualushousut voivat olla myös toimivat. Merinovillaa on erilaisia ja vaikka monet vannovat, ettei merino kutita, aina on kuitenkin pieni porukka, joka ei pysty käyttämään edes pehmeintä merinovillaa. Tekniset keinokuitukalsarit ovat onneksi yleensä huomattavasti luonnonmateriaaleja huokeampia, mutta toki niitä joutuukin pesemään joka käytön jälkeen, kun merinovillaa voi vain tuulettaa. Polyesteri-alushousuissa on paljon malli- ja värivaihtoehtoja, esimerkiksi alla olevassa kuvassa olevat Eivy-merkin pöksyt ovat aika pirteät, vai mitä?

Eivyn tekniset ja pirteät aluspöksyt.

Päällimmäinen kerros tuulenpitävää + toppahame juoksuun

Täällä rannikolla tuulee aina, ja yhdet käytetyimmistä juoksuhousuistani ovat ohuet tuulihousut, jotka on suunniteltu erityisesti juoksuun. Ne menevät syksyllä ja keväällä sellaisenaan, ja talvella puen alle tarpeen mukaan kerroksia. Juoksuvaatekaappiin kannattaakin hankkia vähintään yhdet hikiliikuntaan tarkoitetut tuulihousut, joiden alle mahtuu vielä mukavasti trikoot kylmempiä kelejä varten.

Toppahame osana juoksuasua on tämän talven hittilöytö! Okei, hame ei ole housut, joista tässä postauksessa on pääosin puhe, mutta olen tästä löydöstä niin innoissani, että pitää se tähän jakaa. 

Haglöfsin lyhyt toppahame toimii talvijuoksussa.


Sain tämän jouluna toivelahjana tämän Haglöfsin ultrakevyen talvihameen. Haglöfsin hame on lyhyttä ja kevyttä mallia, ja se pakkautuu myös pieneen tilaan. Hame painaa vain 100 grammaa, eli alle puolet siitä, mitä vastaavat hameet yleensä. Hameessa hyvää on myös sivussa oleva täyspitkä vetoketju sekä vetoketjullinen tasku. Jouduin miettimään kahden koon välillä aika pitkään. M-koko oli hiukan nafti, mutta L-koko selvästi iso. Hameessa on joustovyötärö, mutta ei säätömahdollisuutta esim. kiristysnyörein, joten otin tuon pienemmän koon. Nyt kun pakkaslukemissa mentiin reippaasti miinusasteille, niin hame oli kyllä hiukan kireä. Siinä kohtaa molemmistä päistä avautuvasta vetoketjusta oli hyötyä. Kun vyötäröä paksuunnuttivat trikoot ja tuulihousut sekä vielä housunkaulukseen tungettu talvijuoksupaita, ei hame kiristänyt, kun avasin vetoketjua vyötäröltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...