tiistai 12. joulukuuta 2017

Mitä juoksuharrastus maksaa?

"Juoksu on halpa harrastus. Tarvitset vain hyvät lenkkarit, mutta muuten voit pukeutua vanhoihin verkkareihin ja harrastamaan pääset suoraan kotiovelta." No joo, teoriassa ehkä näin, mutta yleensähän homma menee siten, että mitä enemmän juoksuharrastukseen uppoaa, sitä enemmän kokee tarvitsevansa tavaraa, eivätkä juoksutapahtumat suinkaan ole ilmaisia. Sitten jos aletaan puhua omista ulkomaanleireistä ja valmentajista, niin kustannuksia taatusti kertyy.

Olen aika tarkka taloudenpitäjä. Pidän kirjaa kaikista menoistani ja pyrin olemaan ostamatta mitään turhaa. Juoksuvaatekaappini haluan olevan sellainen, että sieltä löytyy soveliasta rompetta säällä kuin säällä. Mielellään vielä kaksin kappalein, niin että on vaatetta silloinkin, kun puolet urheiluvermeistä on pesussa. Mutta mitään pursuilevaa kaappia en todellakaan kaipaa, vaan se 2-3 vaihtoehtoa kustakin vaatekappaleesta on yleensä riittävästi. Juoksukenkiä mulla on käytössä useita samaan aikaan, ja pyrin ostamaan uudet tossut hyvissä ajoin ennen kuin edelliset hajoavat atomeiksi. En juurikaan harrasta shoppailua, vaan mietin mitä tarvitsen, ja teen sitten täsmäiskun soveliaisiin kauppoihin/nettikauppoihin ja ostan vain sen tarvittavan asian.


Käyn juoksutapahtumissa harvemmin kuin monet muut. Tänä kesänä olen kolunnut tapahtumia aiempia vuosia enemmän, kun olen kiertänyt Turku Trail Cup –sarjan polkujuoksuja. Nuo polkujuoksutapahtumat ovat kustantaneet 15 – 35 euroa, kun isoista maratontapahtumista joutuu usein pulittamaan vähintään viisikymppisen. Juoksutapahtumissa hintahaitari onkin aika laaja, muutaman euron kyläkisoista usean satasen maratonmatkoihin. Helsingin Sanomat muuten vertaili maratonien hintoja viime vuoden artikkelissaan Mikä maratonissa maksaa.

Kuntosalilla ja hieronnassa käyn osittain juoksun takia. Viimeinen vuosi vammoineen on tuonut välillisiä kuluja melkoisesti mm. kiropraktikon käyntien ja lääkekulujen vuoksi. Toki olisin ilman juoksuharrastustakin pyrkinyt saamaan itseni kuntoon selkävaivan jälkeen, eli näitä kuluja ei voi mielestäni suoraan laskea juoksuharrastuksen alle.

Mulla ei nyt ole tässä ihan kunnollista ehjää juoksuvuotta, mutta pääosin olen kuitenkin tämän vuoden aikana päässyt käymään säännöllisesti lenkillä. Ynnäilin tähän vuoden aikana tehdyt ostokset sekä muut juoksukulut:

Juoksutapahtumat:
RunFest: 0€, työnantajan kustantama
Länsikeskus Trail: 15€
Paavo Nurmi puolimaraton: 38€, maksettu edellisen vuoden puolella
Ruissalo Trail: 0€ (normihinta 15€), osallistuminen voitettu instan kuvakisassa
Maaria Trail: 35€
Parmaharju Trail: 0€ (normihinta 15€), saatu yhteistyön kautta

Juoksukengät:
Hoka OneOne Clifton 4: 106€

Juoksukello:
Garmin Forerunner 235: 239€

Juoksuvaatteet:
Juoksusukat x 3: 8€
Urheilurintsikat, Adidas: 21€
Urheilutoppi, Röhnisch: 26€
Pitkät juoksutrikoot, Asics: 46€
Talvijuoksutrikoot & -juoksupaita, SOC: settihinta 45€

Juoksureppu: 25€

Muut:
Energiageelit & muuta syötävää pitkiksille: n. 30€
Lisäravinteet & lääkkeet: n. 50€
Bussimatkustus polkujuoksemaan: n. 20€

Juoksuharrastus maksoi mulla siis tänä vuonna yhteensä:
Juoksutapahtumat 88€
Juoksuvaatteet 146€
Kengät, kello & muut varusteet: 370€
Muut: 100€
Yhteensä 704 euroa

En laske mukaan kuluihin esimerkiksi salikäyntejä (kuntosalin 10-kortti x 3: 192€) tai hierontaa (hieronta n. 10 kertaa: 200€). Kiropraktikolle olen kantanut rahaa järkyttävät 350€ (5 hoitokertaa). Vaikka en harrastaisi juoksua, saattaisin silti käydä salilla ja hieronnassa, vaikka ne nyt ovatkin juoksuharrastusta tukevia juttuja, eli on makuasia, laskeeko niitä mukaan. Mutta jos laskee, niin juoksuun käytetty summa kasvaisi 1446 euroon. Auts. Elämä on :D

Juoksukellon ajattelen kestävän vähintään 3 vuotta, jolloin hinta olisi maksimissaan 80€/vuosi. Aiempi kello oli käytössä lähes 6 vuotta, joten hintaa per vuosi ei juuri kertynyt. Juoksukenkiä ostan suunnilleen kahdet joka vuosi, ja kengät kestävät käyttöä noin 800 kilometrin verran. Jos juoksen vuodessa 1000 km, niin silloinhan tossuja pitääkin vuosittain uusia. Mulla on käytössä useammat kengät samaan aikaan, ja uusien tarpeiden myötä saatan ostaa patteristoon uuden kenkäparin, joka ei varsinaisesti korvaa mitään puhkijuostua paria, vaan on täysin uusi hankinta. Viime vuosina olenkin ostanut melko runsaasti uusia juoksukenkiä, ja käytössä olevien kenkien määrä on hissukseen kasvanut. Jotkut kengät ovat vähällä käytöllä, mutta silti tarpeelliset, esimerkiksi nastalenkkarit. Jotkut kengät ovat ihan ok lyhyillä lenkeillä, mutta eivät sovellu pitkiksille, joten ne kuluvat hitaammin. Ja sitten on joitain luottopareja, joiden kilometrien kertymistä seuraan osin huolestuneena, koska haluaisin tossujen kestävän ikuisesti.


Juoksuvaatekaappini on tällä hetkellä aika hyvin rakennettu. Jokaiselle vuodenajalle on vähintään pari toimivaa vaatekertaa. Vuosittain käytöstä poistuu kulumisen takia lähinnä alushousuja ja sukkia, muita urheiluvaatteita ei tarvitse ihan niin usein uusia, kun niitä on kuitenkin useampia käytössä, eikä samoja vaatteita käytä ympäri vuoden. Voisin siis kuvitella, että tulevina vuosina vaatteisiin ei kauheasti menisi rahaa, kun vanhatkin ovat vielä ihan hyviä.

Mitä mieltä olette, onko juoksu harrastuksena kallis vai halpa? Ynnäileekö joku muukin menojaan? Mitä teidän juoksuharrastus maksaa?

4 kommenttia:

 1. Tänä vuonna mennyt juoksutapahtumiin 200, kenkiin 200 ja vaatteisiin 200. Ostin myös uuden otsalampun ja juomaliivin, niihin yhteensä 150.

  Työkaveri kertoi juuri ostaneensa lapselleen joululahjoja 1000 eurolla. Ja lapsi harrastaa jääkiekkoa, johon menee joka vuosi tuhansia euroja. Onneksi ei ole lapsia niin on varaa harrastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Suunnilleen samoissa summissa siis liikutaan.

   Kysyin juoksuun menevää rahamäärää muilta juoksijoilta myös tuolla juoksufoorumin fb-ryhmässä, ja siellä tuli vaihtelua laidasta laitaan. Esiin tuli myös se, että moneen muuhun verrattuna juoksu on halpa harrastus. :)

   Poista
 2. Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Juoksu ei ole puheista huolimatta halvimpia mahdollisia harrastuksia. Toisaalta, mitä useamman kilometrin juoksee vuoden mittaan, sitä vähemmän tulee hintaa kilometriä kohden samalla vaatekerralla ja lenkkareilla ;)

  Hyvin hoidettuina urheiluvaatteet onneksi kestävät pitkään. Tänä vuonna olen hankkinut ainoastaan lenkkareita, sukkia, pipon, alushousuja ja juoksutakin. Niin ja sykevyön. Niitä mulla menee valitettavasti yksi kpl 750 juostua kilsaa kohden. Tässä tekemäni ynnäys viime keväältä: http://www.pikkuliten.fi/2017/06/juoksu-edullinen-harrastus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, onneksi hyvälaatuiset urheiluvaatteet ovat myös kestäviä. Mulla on juoksutakki, jota olen käyttänyt jo 10 vuotta, ja edelleen on ihan hyvä.

   Vuosittain tarvitsee uusia yleensä vain kengät, sukkia ja alusvaatteita, mutta kyllä välillä tulee tehtyä myös ostoksia, joille ei varsinaista tarvetta ole.

   Mielenkiintoinen tuo sun listaus juoksuvaatekaapistasi! Olen myös alennusten suuri ystävä, enkä juuri koskaan osta mitään normaalihintaista roipetta. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...