sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Vinkit talvijuoksuun

Talvi - mikä ihana syy jäädä sohvanpohjalle. Vaikka inhoankin talvea - kylmää, pimeää ja liukkautta - olen silti jo useamman vuoden juossut vuoden ympäri ulkona säällä kuin säällä. Toki talvikuukausina määrät ovat pääosin olleet pienempiä, mutta varsinaisesti talvikeli ei ole mikään syy jättää juoksuharjoittelua. Lenkkejä voi harventaa ja lyhentää, ja keskittyä enemmän lihaskuntoharjoitteluun ja kehonhuoltoon. Kuitenkin paras tuntuma juoksuun säilyy vain juoksemalla. Sisäjuoksu ei ole myöskään mun juttu. En ole päässyt sinuiksi juoksumaton kanssa ja muutenkin pitkien matkojen juokseminen sisätiloissa ei tunnu yhtään kivalta. Maisemien vaihtuminen, raitis ilma ja onnistumisen tunne siitä, että saa itsensä ylös, ulos ja lenkille, ne tuovat juoksuun hyvää fiilistä talvellakin.


Tässä kymmenen vinkkiä, joilla talvijuoksu on mielekkäämpää ja turvallisempaa:
  • Liukkaus on hyvän talvijuoksufiiliksen vihollinen numero 1. Lumella on yleensä hyvä juosta, mutta kengissä on eroja pitävyydessä lumisella alustalla. Nastakengät ovat ainoat, jotka pitävät jäällä kunnolla. Omaan jalkaan sopivat nasturit löytää vain kokeilemalla. Jos ei löydä sopivia nastureita, niin vaihtoehtoina ovat myös kenkien päälle viritettävät nastat sekä kenkiin kiinnitettävät irtonastat.
  • Kerrospukeutuminen kannattaa. Tämä on monelle varmasti itsestäänselvyys, mutta sen enempää ali- kuin ylipukeutuminenkaan ei ole järkevää. Lenkillä saa ja pitääkin olla hiukan vilpoinen suunnilleen ensimmäisen kilometrin ajan. Uloin kerros tuulenpitävä, alin kerros hengittävä ja kosteutta iholta siirtävä. Välikerros tarpeen mukaan.
  • Asusteilla voi säätää lämpötilan mukaista pukeutumista noin +-5 astetta. Buffi kaulaan, juoksuhanskat käteen ja päähän panta tai pipo, niin tarkenee selvästi paremmin.
  • Kovilla pakkasilla paleltuvat herkimmin naama, korvalehdet sekä kropasta reidet. Ylimääräisenä kerroksena villahousut tai juoksuhame auttavat alakropan suojaamisessa. Pipon pitää peittää myös korvalehdet ja buffin voi vetää leuan ja nenän suojaksi. Naamaa voi olla hankala suojata, mutta jos on hyvin kylmänarka, apu voi löytyä kommandopiposta.
  • Kylmä hengitysilma aiheuttaa monille ongelmia. Nenän kautta hengitettäessä ilma lämpenee hiukan, mutta juostessa voi olla mahdotonta hengittää nenän kautta. Suun edessä buffi auttaa. Jos sinulla on astmaa tai pakkasilman hengittäminen tuntuu erityisen pahalta, niin kuuntele kroppaasi ja jätä pahimmilla pakkasilla juoksut väliin.
  • Lumi pysyy poissa juoksukengistä esimerkiksi säärystimien ja gaiterien avulla. Gaiterit viritetään suojaamaan nilkkaa siten, että remmi kulkee jalan alta ja suoja kiinnitetään kenkään.
  • Jos sukat kastuvat juostessa, liike lämmittää varpaita jonkin verran, eli lyhyellä lenkillä ei tarvitse huolestua. Pidempää lenkkiä ei kannata tehdä, jos jalat kastuvat heti lenkin alkuun.
  • Vaihda kotona kuivat vaatteet, ota lämmin suihku ja juo kuumaa, niin lämpenet kunnolla pakkaslenkin jälkeen.
  • Näe ja tule nähdyksi! Hyvän otsalampun kanssa lenkit pimeässäkin onnistuvat. Heijastimet ja heijastavat juoksuvaatteet ovat talvella ihan must.
  • Hyvä vinkki ympärivuotiseen juoksuun on se, että suunnittelee etukäteen lenkkipäivät kalenteriin ja tekee juoksemaan lähdöstä rutiinin. Näin juoksemaan lähtö on helpompaa myös huonolla kelillä. Säätila kannattaa ottaa huomioon, ja tehdä suunnitelmista sen verran väljiä, että lenkkiä voi kelin mukaan lyhentää tai hidastaa.

Täällä Turussa oli eilen ja toissapäivänä talvista, kun välillä maassa on ollut lunta jopa sentin verran! Eilisellä aamupäivän lenkillä oli kivan talvista ja jouluista, kun kuuntelin hölkätessä joululauluja kuulokkeista. Lumesta innostuneena aloin sitten naputella tätä postausta. Nyt lumi onkin taas sulanut, sataa vettä ja lämmintä on viitisen astetta. Turun talvi on aika lailla samanlainen kuin Suomen kesä, lyhyt ja vähäluminen. :D

3 kommenttia:

  1. Ihania nämä lumiset kuvat, saisi van olla vähän pidempikestoinen tuo talvi täällä suunnalla. Jotenkin se pienikin lumen määrä piristää huomattavasti.
    Noista sun vinkeistä voin allekirjoittaa kyllä jokaisen. Tuo hengitys on itselläni pahin. Jotenkin tuntuu, että kun vedän buffin ylös niin en enää saa henkeä kunnolla, mutta myös sen poisjättäminen tekee saman. Astma toki vaikuttaa paljon tässä. Tänä talvena ajattelinkin kokeilla jos osan juoksutreeneistä tekisi sisällä joko matolla tai sitten spinninginä. Viimeksi vain se juoksumatto aiheutti kauheat jumit jalkoihin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvat on otettu eilisellä aamupäivän lenkillä, mitä on kyllä vaikea uskoa, kun nyt ulos katsoo!

      Mulla ei onneksi ole ongelmia kylmän hengitysilman kanssa, mutta tiedän, että kun kylmä vaivaa, se tekee talvijuoksusta tosi hankalaa.

      Mä en jotenkin osaa juosta matolla, kun pelkään koko ajan, että tipun, kompastun tai muuten vaan kaadun turvalleni siinä. Ehkä sitäkin voisi tosin harjoitella, eikä heti luovuttaa...

      Tsemppiä sulle talvijuoksuihin!

      Poista
  2. Minä olen melkein kateellinen noista teidän vähälumisista talvista :) Täällä meillä lumi satoi maahan muistaakseni lokakuussa,ja toukokuu saattaa olla vielä täysi talvikuukausi. Voisi hankkia sitä tietysti nauttia pitkästä hiihtokaudesta, mutta kun hiihto ei ole juoksua :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...