lauantai 29. heinäkuuta 2023

Örö run 10 km

Ex-tempore juoksukisaan osallistuminen!

Olimme sattumalta menossa Örön saarelle kesälomareissulle, ja matkaa varatessa silmiin osui, että vierailumme jälkimmäisenä päivänä olisi Örö-päivä. Silloin olisi mahdollisuus osallistua juoksutapahtumaan Örössä. Tilaisuuteen oli pakko tarttua ja niin starttasimme Örö runin kympille tänään lauantaina. 

Örön saarihan on kertakaikkisen upea. Tämä oli jo neljäs kertani saarella, ja saaristomaisemat sekä saaren sotilashistoria jaksavat kiehtoa vierailusta toiseen. Juoksutapahtuma oli hauska, mutta annan pientä kritiikkiä siitä, että ennakkoon kisasta ei ollut juuri mitään infoa saatavilla. Osallistumismaksun yhteydessä ei kysytty esim juoksijoiden nimiä ollenkaan, eikä reittikarttaakaan ollut, joten oli hiukan epävarma fiilis reissuun lähtiessä. Infosähköposti juoksusta tuli vasta vuorokautta ennen lähtöä, jolloin olimme jo saarella. Siltä varalta, että lukija on eksynyt tähän postaukseen etsimään tietoa juoksusta, ajattelin nyt naputella kisaraportin ohella hiukan infoa juoksusta.

Ilmoittautumislomakkeet täytettiin vasta kisapäivänä Örön satamatoimistossa. Samalla saimme juoksupaidat, joita oli tarjolla kahta eri kokoa, sekä juoksunumerot. Lähdössä kerrattiin reitti sekä luvattiin, että reittimerkkejä olisi tiheässä. Juoksun tuloksien piti näkyä jossain, mutta itse emme lopulta onnistuneet löytämään tuloksia mistään. No, kumpikaan ei voittanut tai ollut kisan viimeinen, joten eipä sillä tuloslistalla edes niin väliä. :D

Juoksuun starttasi juoksijoita ehkä viitisenkymmentä, ja suurin osa vaikutti varsin kovakuntoisilta. Oma valmistautuminen ei ollut ihan timangia, sillä minulla oli syntymäpäivä eilen ja juhlimme sitä kolmen ruokalajin illallisella viineineen. Eli ihan tosissaan ei kisaa oltu juoksemassa.

En ole juossut nopeustreenejä koko kesänä, tai oikeastaan koko vuonna. Juoksupäätöksen ja kisan välissä ehdin juosta kerran testinä tonnin vetoja, jotka menivät rennosti alle 6:00 vauhtia. Ajattelin etukäteen, että seitsemän minuutin kilometrivauhti olisi varmaan ihan sopiva tähän kisaan. En sitten jostain syystä lähtenyt kuitenkaan sitä vauhtia juoksemaan.

Silloin kun juoksin säännöllisesti esim. Turun seudun polkujuoksukisoja, oli omasta kisavauhdista melko hyvä käsitys. Nyt olin kuitenkin nopeiden juoksujen puuttuessa aika lailla kuutamolla siitä, millaista vauhtia pitäisi juosta. Katsoin siis enemmän sykkeitä. Ensimmäinen kilometri täyttyi aikaan 6:13, eli ihan liian kovaa. Käytännössä ekat kolme kilometriä menivät vähän turhan kovaa, mutta toisaalta syke pysyi 165 alla, joka on sellainen taso millä pystyn juoksemaan pidempäänkin.

Reitti kulki Örön hienoissa maisemissa lähtien ensin satamakonttorilta hotellin ohi kohti saaren pohjoispäätä. Pohjoispään laiturilla oli ensimmäinen kääntöpaikka. Totesin siinä, että takana oli viitisen juoksijaa, joten ei tarvinnut murehtia olevansa kisan viimeinen.

Juoksureitti kulki hiekkateitä ja polkuja pitkin siten, että välillä juostiin myös vastaan kisan kärkeä. Tuomas oli aloittanut vauhdilla ja laskin hänen olevan kahdeksantena kun näimme ensimmäisen kerran. Siitä sijoitus taisi vielä pykälällä nousta, mutta kun emme tuloksia nähneet, jäi varsinainen loppusijoitus arvoitukseksi.

Oma juoksuvauhti asettui nopeamman alun jälkeen hiukan alle seiskan vauhtiin. Se ei tuottanut missään vaiheessa suuria vaikeuksia. Juoksin lähes koko kisan yksin. Kuuden kilometrin kohdalla reitti nousi Örön eteläkärjen näköalapaikalle ja siinä kohtaa jouduin pysähtymään ja tiirailin tovin ympärilleni, kun reittimerkkejä ei näkynyt. Onneksi vastaan juoksi toinen kisaaja, jolloin tajusin toisen kääntöpaikan olevan edessäpäin.

Nostin hiukan vauhtia viimeiselle parille kilometrille. Kasarmihotelli tuli vastaan yllättävän nopeasti viimeisellä kilometrillä ja hetken mietin, olenko oikealla reitillä, kun matkaa maaliin oli enää niin vähän, että kymppi ei tulisi täyteen. Maalilinja ylittyikin 9,4 kilometriä kellossa ja ajassa 1:03, ja ihan oikeaa reittiä juoksin. Kisan keskivauhti oli 6:43, eli ihan kivasti alle sen seiskan jota ajattelin pystyväni juoksemaan.

Etukäteen kymppi matkana hirvitti, mietin että olisi nyt edes puolimaraton! En ole viime vuosina treenannut nopeaa juoksua sitten yhtään, ja epävirallisesta kympin enkastani on viisi vuotta. Sillon juoksin kympin aikaan 55:09, eli onhan vauhti aika merkittävästi hidastunut noista ajoista. Toisaalta olen nykyään tällainen elämysjuoksija, jolle ennätysajat eivät ole tärkeitä. Silti ennen kisaa stressasin jonkin verran sitä, jos olisin kisan viimeinen, vaikka eihän siinä ole mitään noloa. Harva pystyy edes juoksemaan kymppiä, jolloin pitäisi ennemminkin olla ylpeä siitä, että on yleensäkin kisaamassa.

Juoksukisa oli siitä kiva, että reitillä tuli kierrettyä Örön upeita maisemia kattavasti. Itse kisassa järjestelyt toimivat hyvin. Reitillä oli yksi vesipiste, joka oli mennessä noin 4,5 km ja palatessa 8 km kohdalla. Juoksutapahtuman hinta (25e) oli varsin kohtuullinen, kun siihen kuului paitakin. Keli oli juoksuun hyvä lukuunottamatta kovaa tuulta, joka länsirannan pätkillä pisti puskemaan vastatuuleen ja nostatti mereen vaahtopäitä. Ajoittain hiukan kiemuraisella reitillä oli haastava löytää reittimerkkejä, mutta en onneksi harhautunut reitiltä. Alla vielä omasta juoksusta reittikartta.

Örö run saattoi olla mulle koko kesän ainoa kunnon nopeustreeni. :D Jäin kyllä miettimään, että ehkä voisin hiukan enemmän treenata myös nopeutta. Onnistuin juoksemaan kisan sellaista vauhtia, ettei missään kohtaa tuntunut pahalta. Uskoakseni kymppi kuuluisi juosta niin, että tuntuisi pahalta, mutta koin tämän huomattavasti miellyttävämmäksi tavaksi. 

Örön matka oli (taas) tosi kiva ja onnistunut. Tällä kertaa juoksukisa toi reissuun uuden kokemuksen. Aiemmat postaukseni Örön matkoilta löytyvät näistä blogijutuista:

Mennään metsään -polkujuoksulla Örön saarella

Patikointia Saaristomeren kansallispuistossa Örön saarella


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...