sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

Kaksi isoa tavoitetta tälle vuodelle

Myönnän, olen toisinaan vähän taikauskoinen. Tiedän, että taikausko on höpönpöppöä, mutta aika monella urheilijalla on esimerkiksi kisavalmistautumisessa hassuja tapoja, jotka ovat luonteeltaan taikauskoisia. Jotkut esimerkiksi pitävät jotain vaatetta hyvän onnen tuojana, tai neuroottisesti tekevät valmistelut aina samassa järjestyksessä. Minulla taikausko liittyy siihen, että pelkään asioiden ääneen sanomisen jotenkin jinxaavan ne. 

Paljastin viime vuonna ison tavoitteeni vasta muutamia viikkoja ennen kisaa, vaikka olin ilmoittautunut tapahtumaan jo kuukausia aiemmin. Kerroin toukokuun lopussa, että olin ilmoittautunut Kainuu Trailille ja kirjoitin postauksessa seuraavasti: "Olen päässyt juoksemaan ihan ohjelmani mukaan, toukokuussa vähän ylikin, ja viiden viikon päässä oleva kisa tuntuu nyt täysin mahdolliselta juosta maaliin. Toivottavasti en nyt jinxaa mitään sanomalla asian ääneen... Paljon voi vielä sattua ennen kisaa, mutta toivon kovasti, että pääsen juoksemaan terveenä kuten tähänkin asti." Ja kuinkas sitten kävikään... Sairastuimme miehen kanssa molemmat koronaan juuri kisan alla ja reissu jäi tekemättä!

Nyt päätin kuitenkin kertoa juoksutavoitteistani ajoissa, enkä suostu uskomaan, että tavoitteiden ääneen lausuminen ne jotenkin kiroaisi. Jos jotain olen viime vuosien kilpirauhassairaudesta ja koronapandemiasta oppinut, niin sen, ettei elämää voi ennustaa. Voi vain toivoa, että kaikki käy hyvin.

Koska Kainuu Trail siirtyi viime vuodelta tälle kesälle, on se nyt kesän ensimmäinen tavoitteeni. Hossan kansallispuistossa on tarkoituksena juosta 38 kilometriä heinäkuun ensimmäinen päivä. 38 kilometriä on pisin matka sitten edellisen maratonini vuonna 2019. Koska kyseessä on taas polkujuoksu, eivät kilometrit kerro kaikkea, vaan kisan rankkuus riippuu enemmän maastosta ja tietysti myös juoksukelistä. Kaksi ensimmäistä Kainuu Trailia on juostu helteessä. 

Kun treenasin Nuuksio Classicin polkumaratonia varten, tein varsin toimivan juoksuohjelman kohti pitkää polkukisaa. Kainuu Traililla matka on neljä kilometriä vaille maratonin, mutta se vaatii ihan samanlailla treeniä kuin täysmaratonkin, eroa ei niin paljoa ole. Kevään juoksuohjelmani tähtääkin nyt siihen, että vähitellen pidennän pitkää lenkkiä. Maaliskuussa pyrin juoksemaan 16 kilometrin pitkiksen ja jos kelit sallivat, myös vuoden ensimmäisen 20 kilometrin lenkin. Siitä on pitkän lenkin matkaa tarkoitus vielä pidentää niin, että noin viisi viikkoa ennen kisaa juoksisin 30 kilometrin harjoituslenkin poluilla. 

Heinäkuun alkuun on vielä aikaa, mutta pitkään juoksuun treenaaminen vaatii pitkäjänteisyyttä, siksi mietin juoksuohjelmaa jo nyt. Haluan myös ohjelman olevan sen verran väljä, että voin tarvittaessa keventää sitä, jos muu elämä kuormittaa.

Kainuu Trailiin tähtäävässä treenissä ajoitan pisimmät lenkit ohjelmaan noin viisi ja kolme viikkoa ennen kisaa. Pitkis poluilla on juoksuohjelman tärkein palikka ja nuo pisimmät lenkit ovat kisanomaisia harjoituksia, joissa testaan varusteita ja eväitä. 

Pitkien lenkkien lisäksi kevään juoksuohjelmaan on tarkoitus sisällyttää kunnolla mäkitreeniä. Suurin osa talven harjoittelustani on ollut kevyttä pk-treeniä, ja sitä ei tietenkään sovi unohtaa, eli suuri osa viikkokilometreistä pitäisi koko kevään ajan tulla kevyestä peruskestävyystreenistä.

Entäs sitten se toinen tavoite? No, mietin, että jos selviän maaliin tuosta 38 kilometrin polkujuoksusta, niin pystyn varmaan maratoniinkin. Sitä testataan sitten syyskuun alussa Nuuksio Classicilla. Nuuksiossa juoksin ensimmäisen polkumaratonini neljä vuotta sitten, ja miesystäväni juoksi siellä myös ensimmäisen maratoninsa. Kyseessä on siis tuttu tapahtuma, jonka järjestelyt tiedetään hyviksi. Myös ajankohta sopii muun elämän lomaan, joten ilmoittautuminen tapahtumaan tuli tehtyä lopulta melko lyhyen pohtimisen jälkeen.


Kainuu Trailin ja Nuuksio Classikin välissä on kaksi kuukautta. En ole koskaan juossut kahta pitkää kisaa samana vuonna, joten kisojen välissä olevan treenijakson aikataulutus on minulle uutta. 38 kilometrin juoksusta palautumiselle pitää varata ainakin pari viikkoa aikaa, joten juoksen tuossa välissä todennäköisesti vain yhden pitkän harjoituslenkin ja yritän pitää kuntoa yllä lyhyemmin lenkein. Tuota ehtii onneksi vielä miettiä!

Huh, nyt kun tavoitteet on lausuttu julki, alkoi jo jännittää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...