torstai 21. huhtikuuta 2022

Lontoo: viisi vinkkiä!

Terkut Lontoosta! Olimme pääsiäisenä muutaman päivän minilomalla Lontoossa ja tämä oli mulle jo viides kerta kaupungissa. En ole mikään suuri kaupunkilomien ystävä, mutta jostain syystä olen viehättynyt Lontooseen. Kaupungin tunnelma on jotenkin maanläheinen (suurkaupungiksi) ja koen Lontoon jotenkin "helpoksi" matkakohteeksi, kun asiat hoituvat englannilla ja metrolla on niin kätevä liikkua paikasta toiseen.

Viidennen Lontoon matkani kunniaksi kokosin tähän viisi vinkkiä kaupunkilomalle. Varsinkin, jos ei ole aiemmin käynyt Lontoossa, niin kannattaa kurkata tämä vinkit! Vastaan myös mielelläni, jos on jotain kysyttävää aiheesta!


1. Käytä tovi hotellin valintaan

Hotellit Lontoossa ovat kalliita ja huoneet pieniä. Keskihintaisissa hotelleissa on suurta vaihtelua laadussa ja osa paikoista on aivan järkyttäviä murjuja. Pienet, vanhoissa taloissa olevat hotellit ovat persoonallisia ja niistä voi tehdä löytöjä, mutta kannattaa varautua mm ohuisiin seiniin ja olemattomaan vedenpaineeseen suihkussa.

Hotelliarvioita kannattaa todellakin lukea, sillä tähtiluokitus ei kerro vielä juuri mitään. Lukemissani arvioinneissa on kerrottu milloin homeisista seinistä milloin luteista, eli todellakin kannattaa kurkata arviot ennen kuin varaa. Ja arvioita lukiessa kannattaa olla myös terveen skeptinen. Jos hotelli on saanut paljon viiden tähden arvosteluja geneerisillä teksteillä, ne eivät välttämättä ole aitoja. Yleensä aidot arviot ovat yksityiskohtaisia ja harvoin pelkästään positiivisia. Myös jos useammassa arviossa kritisoidaan samaa seikkaa, kuten vaikkapa metroäänteen kolinaa hotellissa, pitää kritiikki useimmiten paikkansa. Mutta kuten sanottua, hotellit ovat kalliita ja usein jostain joutuu tinkimään majoitusta varatessaan.


2. Käytä metroa ja maksa omalla maksukortilla

Lontoon metro on kätevä tapa liikkua kaupungissa. Lontoossa on maailman vanhin metro ja osa asemista on jo itsessään näkemisen arvoisia. Joukkoliikenteeseen voi hommata päivälippuja tai Oyster-cardin, mutta niistä ei tarvitse huolehtia, jos käytössä on lähimaksullinen maksukortti. Omalla kortilla leimataan aina metroaseman sisään- ja ulostuloporteilla ja veloituksessa on päivä- ja viikkomaksimit. Kortilta veloitetaan aina alhaisin summa, esimerkiksi yhdellä päivämatkalla kertamaksu, mutta kun päiväkohtainen maksimi tulee täyteen, ei lisämatkoista makseta enää erikseen. Päivämaksimi oli euroissa noin kympin luokkaa. Sama maksuväline käy myös Lontoon punaisissa kaksikerrosbusseissa. Lisätietoja löytyy tästä linkistä (englanniksi). Bonusvinkki: Jos Lontoon metroverkko kiinnostaa, niin kannattaa ottaa lukulistalle Neil Gaimanin Neverwhere, jonka luettuaan on hauska bongailla asemia undergroundilla liikkuessa!3. Vieraile kaupungin eri osissa

Lontoon eri alueet ovat keskenään hyvin erilaisia ja niissä näkyy historian kerrokset. Kannattaa oikeasti hyödyntää metroa ja suhailla kaupunginosasta toiseen. Ja jos käy useammin, niin valita hotelli aina eri osasta kaupunkia. Itse olen majoittunut kahdesti Bloomsburyssa, jossa lähellä on British Museum ja runsaasti kirjakauppoja, Earls Courtissa, josta on suora yhteys Heathrowlle ja paljon hyviä ruokapaikkoja, Paddingtonissa, joka on aivan Hyde Parkin kulmalla sekä Victoriassa, josta on nopea yhteys Gatwickille ja lyhyt matka Buckinghamin palatsille.

Oxford Streetin ostoskadulta voi poiketa Sohon pikkukujille tai Covent Cardenin torialueelle. Myös vähän kauemmas ydinkeskustan turistinnähtävyyksistä kannattaa lähteä, esimerkiksi Notting Hilliin antiikkimarkkinoille tai Camdenin värikkääseen vaihtoehtokulttuurien sekamelskaan.4. Käy museoissa

Iso osa Lontoon museoista on ilmaisia, lukuun ottamatta mm. Tower of Londonia, jossa kannattaa silti käydä. Ilmaisuus rohkaisee kuitenkin poikkeamaan vaikka lyhyemmäksikin aikaa muun kaupungin kiertelyn lomassa. Esimerkiksi British Museum on niin laaja, ettei sitä oikein kertavierailulla otetakaan haltuun. Nyt korona-aikana vierailua pitää sen verran plänätä, että vierailuun pitää varata aika, jotta väkimäärä pysyisi aisoissa. Varauksen voi tehdä kunkin museon omilla sivuilla.5. Mene puistoon

Lontoossa on aivan ihania puistoja, joissa voi bongailla kauniita kukkaistutuksia, lintuja ja oravia. Nurmikolla voi myös paistatella päivää tai nauttia eväitä ja se on myös paikallisten suosiossa. Hyde Park on puistoista suurin ja sen sekä Kensington Gardensin kiertämällä saa jo ihan kunnon juoksulenkinkin. St. James Park erottaa toisistaan Westminsterin, jossa on mm. Big Ben sekä Buckinghamin palatsin, joten nämä nähtävyydet kannattaa yhdistää puistokävelyyn. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...