sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Tonni täyttyi!

Jonkinlaisena juoksusaavutuksena voi pitää tuhannen kilometrin juoksua kalenterivuoden aikana. Tonni oli mulla juoksu-urani alkuun tavoitteena ja se oli mainio pitkän aikavälin tavoite. Sittemmin olen nostanut vuositavoitetta 1200 kilometriin ja samalla jokaiseen kuukauteen olen ladannut 100 kilometrin kuukausitavoitteen. Noin juoksut jakautuvat tasaisesti vuoden mittaan. Talvikuukausina 100 kilometriä voi olla haastava, kesällä se yleensä ylittyykin reippaasti.

Vuosien varrella tavoite ei ole aina täyttynyt. 2016 olen viimeksi jäänyt tonnista, silloin selkävaiva piti minua niin pitkään telakalla, että juoksut jäivät alle 800 kilometrin. Vuosi 2017 oli kuntoutumista vaivasta, ja silloin tonnin saaminen tyydytti. Viime vuonna sairastuin kilpirauhasen liikatoimintaan ja olin taas pois juoksupoluilta. Tavoitetta piti pudottaa, mutta viime vuonnakin sain sentään tuon tuhat kilometriä täyteen.

Hyvinä juoksuvuosina tonni on täyttynyt jo syys-lokakuussa. Ennätysaikaisin, syyskuun ensimmäisenä, se tuli täyteen huippuvuonna 2019, jolloin juoksin toisen maratonini ja vuoden päätteeksi kellossa oli kokonaislukemat 1437 km!

Tänä vuonna olen kilpirauhassairaudesta huolimatta pystynyt juoksemaan kelpo kuukausikilometrejä. Olen viimeksi kyennyt 20 kilometrin lenkkiin vuonna 2019, mutta näköjään lyhyemmilläkin lenkeillä saa kilometrejä kasaan. Korona-aika ja etätyöt ovat vaikuttaneet positiivisesti siihen, että juoksulle on ollut aikaa ja se on mahdollistanut tiheät, mutta lyhyet lenkit.

Silti olin yllättynyt, kun eilisen lenkin jälkeen vuoden kokonaiskilometreissä tonni täyttyi! Eletään vasta syyskuun alkupuoliskoa, joten kyllähän tätä täytyy pitää hyvänä saavutuksena. En edelleenkään pysty juoksemaan pitkään, enkä kovavauhtisia lenkkejä, mutta kilometrien kertyminen todistaa sitä, että säännöllisellä treenillä vähän heikommassakin kunnossa pystyy juoksemaan. Ennätyskilometrien perään en aio tänä vuonna kirmata, vaan pikemminkin hiukan himmailla loppuvuonna. 

Vaikka tonni tuli nyt täyteen yllättävänkin helposti, on juoksuohjelman noudattaminen vaatinut suunnitelmallisuutta ja sitkeyttä. Etätyö on mahdollistanut rennomman arjen ja tiheämmän lenkkirytmin, mutta pitkien lenkkien puute on sitten suunnilleen vaatinut sitä, että juoksun 4-5 kertaa viikossa. Tähän tonniin sisältyy todella paljon 4 kilometrin lenkkejä - se on hidasvauhtisen lyhyen lenkkini peruspituus. Toisaalta jokainen pitkis, 12-16 kilometriä, on aina ollut pieni onnistuminen. Toivottavasti myös loppuvuosi pitää sisällään juoksuonnistumisia ja saan kaikki tavoitteet täyteen!

Kuvituksen punaisena lankana syksyn punaisia väriläiskiä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...