keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Juoksijan tekniikkaharjoituksia

Käsi ylös, kuka tekee säännöllisesti juoksun tekniikkaharjoituksia? En minä ainakaan, vaikka tarvetta olisi. Olen kertaalleen ollut tekniikkatreeneissä ja lukenut aiheesta lukuisista juoksukirjoista, mutta hyvistä aikeista huolimatta juoksutekniikan treenaaminen on jäänyt vähiin. Nyt kaivoin koneelta kuvat viime kesältä, kun osallistuin Elixian vetämään tekniikkatreeniin ja päätin naputella ylös tuolloin opeteltuja harjoituksia.

Kuva: Elixia Jokivarsi.

Juoksijan tekniikka- ja koordinaatioharjoitusten tavoitteena on opetella nopeampaa askelkontaktia, parantaa juoksuasentoa ja lisätä kimmoisuutta. Juoksijalle sopivia harjoituksia piisaa, mutta tässä muutama toimiva ja yksinkertainen tekniikka- ja koordinaatioharjoitus.

Kuva: Elixia Jokivarsi.


Kävely ja juoksu kädet ylhäällä
Nouse päkiöille ja nosta kädet suoriksi pään yläpuolelle. Pidä lantio ylhäällä ja kävele lyhyin askelin ryhdikkäässä asennossa. Kun kävely sujuu, kokeile juoksua. Harjoitus auttaa erityisesti löytämään lantion oikean asennon.

Polvennostokävely ja polvennostojuoksu
Nouse päkiöille ja pidä lantio edessä. Askella rytmikkäästi nostaen polvea ja paina jalka terävästi päkiälle. Kun kävely sujuu, kokeile polvennostojuoksua. Polvennostojuoksussa pysy päkiöillä ja pyri siihen, etteivät kantapäät osu maahan. Kädet rytmittävät ja avittavat liikettä. Linkki Youtube-ohjevideoon.

Pakarajuoksu
Juokse ryhdikkäässä asennossa vieden joka askeleella kantapää pakaraan. Linkki Youtube-ohjevideoon.

Saksijuoksu
"Juoksua" jalat suorina vartalon edessä. Näyttää saksiliikkeeltä, siitä nimi. Linkki youtube-videoon, josta saa selkeämmän kuvan liikkeestä. 

Vuorohyppely
Hypätään ylöspäin nostaen toisen jalan polvea korkealle. Samalla ponnistava jalka tekee pienen hypyn. Linkki youtube-videoon.

Juoksuloikka
Juoksua loikkien siten, että jalan kontakti maahan on mahdollisimman lyhyt. Ponnista loikatessa pitkälle eteenpäin niin että taakse jäävä jalka suoristuu. Loikkimista on syytä tehdä lyhyitä pätkiä ja pyrkiä pitämään hyvä tasapaino.

Varoituksen sanana, ettei kaikkia tekniikkaharjoituksia kannata ehkä tehdä samalla kertaa ja kylmiltään. Ainakin mulla kävi niin, että treenien jälkeen pohkeet menivät aivan juntturaan. Muutenkin hyppely kannattaa aloittaa varovasti ja lisätä harjoitusmääriä vähitellen.

2 kommenttia:

 1. Tekniikkaharjoitukset on kyllä sellaisia, joita ei itsekseen oikein tule tehtyä... Lisäksi niissä on kyllä hyvä, jos joku asiansa osaava on katsomassa vieressä, että ne tulee tehtyä oikein. Tuo saksijuoksukin on sellainen, että helposti ylävartalo kaatuu taaksepäin ja nilkka ojentuu balettitanssijan asentoon. :-D

  Nyt on tullut tehtyä säännöllisemmin tekniikkaharjoittelua, kun olen keväästä asti osallistunut juoksuryhmiin ja -kouluihin, joissa noita on tehty ahkerasti. Tekee kyllä hyvää! Ehkä niistä saa vähän parannusta juoksutekniikkaan. Jo pelkkä hermoston palautuminen ja toipuminen noiden jälkeen kestää. Sen lisäksi, että helposti saa pohkeet juntturaan. Mutta ainakin tietää tehneenä jotain. :-D

  https://lenkilla.wordpress.com/

  VastaaPoista
 2. Kiva kun kommentoit ja linkkasit blogisi, täytyy tulla vastavierailulle!

  Totta tuo, että ainakin ensimmäisillä kerroilla olisi hyvä jonkun ohjata harjoittelua, että liikkeet oppii varmasti oikein. Siksi linkkasin noita Youtube-videoita, koska niissä on näytetty, miten harjoitus tehdään oikein.

  Olen itsekin joskus miettinyt, että pitäisikö joskus osallistua juoksukouluun ihan siksi, että tulisi säännöllisesti tehtyä näitä harjoituksia. Olen kuitenkin niin laiska, etten jaksaisi erikseen lähteä säännöllisesti moiseen, joten tekniikkaharjoituksia tulee tehtyä suunnilleen puolen vuoden välein. :D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...