perjantai 3. maaliskuuta 2017

Kiropraktikolla

Kuten tuossa helmikuun yhteenvedossa kirjoittelin, on parin kuukauden melko hyvän jakson jälkeen alaselkä taas jumitellut. Selkävaiva alkoi parantua joulukuussa, kun menin kiropraktikolle, ja mietinkin tässä, johtuvatko jumit nyt siitä, että edellisestä käynnistä on jo aikaa. Kiropraktikko on manipuloinut SI-niveltä, ja sitä kautta saanut lantion vinouden ja jalkojen pituuseron korjattua. Ajattelinkin tässä nyt hiukan naputella omia kokemuksia tuosta hoidosta.

Mulle heräsi epäilys SI-nivelestä selkävaivan aiheuttajana jo syksyllä, kun työfyssari totesi mulla jalkojen pituuseron. Valitettavasti en osannut edetä asian kanssa itse, kun kyseinen fyssari torppasi omat arveluni ja oli sitä mieltä, että jaloissani on aina ollut pituueroa ja lantio vinossa. Kuitenkaan tuota ei esimerkiksi aiemmin ole toinen fyssari todennut, joten mulle jäi epäilys, että vinouma olisi polvivaivan ja sen aiheuttaman toispuoleisen kuormituksen aiheuttama. Tän vuoden alussa, kun pääsin toiselle fyssarille, tämä olikin kanssani samaa mieltä. Uuden fyssarin mukaan toispuoltainen askellus on voinut saada SI-niveleni toiselta puolelta lukkoon, joka on vinouttanut lantion aiheuttaen siten jalkojen pituuseron.

Joulukuussa, kun menin kiropraktikolle ekaa kertaa, mulla ei siis ollut mitään diagnoosia SI-nivelongelmista, vaan selkävaivaa pidettiin välilevyperäisenä. Kun olin pari viikkoa saikulla, totesin kuitenkin, että liikunta (vähääkään pidempi kävely tai varovainen hölkkä) vetää alaselän jumiin. Tuntemus oli tuossa vaiheessa aika vahvasti sellainen, että vaiva oli vetänyt mua aina vain enemmän vinoon ja jotain tarttis tehdä. Kiropraktikkohan oli sitten sitä mieltä, että kaikki vaivani johtuvat SI-nivelestä ja lääkärit eivät tiedä mitään. Kiropraktikko totesi jaloissa 2 sentin pituuseron, joka korjattiin heti ekalla hoidolla nollaan. Myöhemmillä hoitokerroilla ei ole ihan noin iso pituuseroa ollut, mutta hoitojen tauoilla olen kuitenkin vinoutunut taas.

SI-nivelen manipulaatio on aika outoa touhua. Ensin kiropraktikko vääntää mut hoitopöydällä sellaiseen asentoon, että olen tippumaisillani alas. Sitten väännetään ja käännetään vielä vähän lisää, jonka jälkeen uloshengityksen aikana tyyppi hyppää päälle ja selästä kuuluu kamalaa rutinaa.

Ensimmäisellä kerralla tuo rutina säikäytti aika paljon, ja muutenkin jännitin hoitoa. Ensimmäisen hoidon jälkeen alaselkä oli myös todella kipeä usean päivän ajan. Alkuun kävin kiropraktikolla hoidossa viikon välein kolmasti, sen jälkeen käyntivälejä on pidennetty. Ensimmäisen kerran jälkeen hoitokipua ei onneksi ole samalla lailla tullut, mutta edelleen vähän jännittää tuo hoito. Samalla kertaa mulla on aina käsitelty myös lapaluiden välissä olevaa jumia sekä tehty pakaroiden triggerpiste-manipulaatiota.

Suhtauduin alusti aika skeptisesti koko kiropraktiikkaan, mutta muutamien käyntien jälkeen oli pakko myöntää, että hoito tehosi. Mulle oli myös iloinen yllätys, että lapaluiden välin manipulointi poisti mua vuosikausia vaivanneen ikuisuusjumin, jota esim. hieronnalla ei ole saatu pois. Kiropraktikko itse on aika jyrkkä monissa kommenteissaan, enkä ole suinkaan hänen kanssaan aina samaa mieltä, mutta koska hoito on tepsinyt, olen jatkanut käyntejä. Toivoisin kuitenkin, että hoidot voitaisiin jossain vaiheessa lopettaa, sillä "lysti" on todella tyyristä, ja suhtaudun hiukan huolestuneesti myös siihen, että SI-niveltäni manipuloidaan kerta toisensa jälkeen. Siinä on vaarana, että nivel löystyy ja siitä seuraa sitten taas ongelmia.

Nyt, kun alaselkä on taas hiukan oireillut, odotan mielenkiinnolla, mitä kiropraktikko toteaa ensi viikon käynnillä. Onkohan jalkoihini tullut taas lisää pituuseroa? Toisaalta, jos hoito veisi ongelmat mennessään, se olisi vahva signaali siihen suuntaan, että toimiva hoitokeino on kuitenkin olemassa ja oikeaan suuntaan on menty. Katsotaan...

3 kommenttia:

 1. Yritin harrastaa juoksua aikaisemmin, mutta toisen jalan penikan kipeydyttyä siirryin punttien nosteluun. Aikani nosteltuani huomasin, että lantioni on vinossa ja sittemmin moni hierojista kiropraktikkoon on sanonut, että jalkani ovat erimittaiset. Kiropraktikolla kävin viime elokuussa joka nasautti lantion suoraksi (hellästi, ilman kipuilua), mutta muutaman viikon päästä alkoi helvetti alaselän kanssa! Toiselle puolelle tulee jumia vähän väliä eikä syytä ole diagnosoitu (välilevyäkin epäiltiin). Epäilen itse sitä, kun tarpeeksi pitkään lihakset olivat vinossa (aiemmin sohvaperuna minäkin) niin tuli liikaa shokkia lantion seudulle.
  No syitä voi olla toki muitakin, mutta nuo alaselän ongelmat ovat minusta jotenkin todella hankalia paikallistaa joten ymmärrän pulmasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alaselän ongelmat ovat tosiaan hankalia! Mulle kiropraktikko sanoi, että lihakset pyrkivät hoidon jälkeenkin vetämään kroppaa takaisin vinoon, kun ovat jo tottuneet siihen asentoon. Varmaankin niin, että mitä pidempään virheasennosta on kärsinyt, sitä pidempään myös kestää saada oikea asento pysymään kropassa.

   Tsemppiä treeneihin ja alaselän jumeihin!

   Poista
  2. Tämä voisi kyllä olla myös mulla yksi syy kipuiluun... Kiitos ja samoin! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...