tiistai 24. toukokuuta 2016

Radalla: Puoli-Yassot

Tiedättekö mitä ovat Yassot? Lyhyesti kyse on 800 metrin vetojen juoksusta maratonin tavoiteaikaa vastaavasti siten, että maran tavoiteaika tuntia ja minuuttia käännetään Yasson tavoiteajaksi minuuttia ja sekuntia. Eli jos tavoiteaika maralla olisi 3h50min, pitäisi Yassot juosta aikaan 3min50s. Sitten jos Yassoja pystyy juoksemaan 10 kpl tavoiteaikaan (kunnon palautuksilla), pitäisi myös maratonin mennä tavoitteseen.

Yassothan kuulostavat ihan kauheilta, eikös vain? No, pari vuotta sitten fiksuna tyttönä tuumiskelin, että koska tähtään puolimaralle, niin siihen voisi harjoitteluna toimia puoli-Yassot, eli 400 metriä puolikkaan tavoiteaikaan suhteutettuna. 2014 teinkin juuri tuollaista treeniä radalla, eli 400 metriä kahteen minuuttiin, 200 metrin hölköttelypalautuksilla. Aloitin 6 vedosta ja nostin treenien edetessä 10 toistoon, ja puolikkaallakin sitten 2 tuntia alittui.


Viime vuonna minun oli tarkoitus juosta samantyyppisiä vetoja, mutta hommasta ei vaan tullut mitään. En jaksanut, en viitsinyt lähteä, en pysynyt vauhdissa, lyhensin vetojen pituutta, mitä milloinkin. Eli aika vihkoon meni viime vuoden treenit. Pääsyyllisenä oma saamattomuus ja vetämättömyys, osasyyllisenä myös lähiurheilukentän huonous (ainakin omassa päässä syytin myös kenttää). Tänä vuonna päätin mennä tekemään vedot taas tuonne Paavo Nurmen stadionille, vaikka ympäristö onkin vähän jännittävämpi ja paikalla on usein myös oikeita urheilijoita.


Olen nyt käynyt kolmasti juoksemassa Paavolla. Ekat kaksi harjoituskertaa 6 x 400 metriä, tällä viikolla vain 4 kertaa Puoli-Yasso. Vetojen välissä 200 metrin hölköttelypalautukset, todella verkkaista vauhtia. Olen pyrkinyt juoksemaan vedot tasaisesti kahteen minuuttiin, eli 5:00/km, paitsi nyt maanantaina hiukan nopeammin, n. 4:50/km, eli 400 m n. 1:55. Tuo alkaa olla mulle jo aika maksimivauhtia, sen ylläpitäminen ei ole enää kovin helppoa, vaikka toisaalta maanantain treeni tuntuikin tosi kevyeltä, kun vetoja oli vain 4. Nuo 400 metrin vedot kahteen minuuttiin taas ovat minulle varmaan aika sopivan haastavia. Vauhti pysyy ihan hyvin, mutta viimeisillä vedoilla pitää jo puristaa ja mieluusti palautella entistäkin hitaammalla lönköttelyllä.


Silloin, kun ensimmäistä kertaa uskaltauduin radalle kesällä 2014, meni ekat vedot ihan siihen, että yritin keskittyä juoksemaan kunnolla. Aluksi oli vaikeaa saada menosta sellaista, etten pomppisi hulluna ylös alas, vaan että liike suuntautuisi hyvin eteenpäin. Muutenkin vedot toimivat hyvänä tekniikkaharjoituksena. Radalla nopea juoksu on helpompaa kuin maastossa, mutta selvästi vetoharjoituksen jälkeen jalka liikkuu nopeammin myös perus-vk-lenkillä. Toiveissa on tänäkin vuonna juosta nyt ensin 8 toistoa ja vielä vähän myöhemmin 10 vetoa noita Puoli-Yassoja, kahden minuutin tavoiteaikaan kaikki. Tavoitteena tietysti hyödyntää vetotreenien vauhti puolikkaalla! Postauksen kuvat on napsittu tämän kevään vetotreeneistä, lämmintä on piisannut!

4 kommenttia:

 1. Minäkin tein muutama viikko sitten yassoja. Ymmärsin vain ohjeet väärin ja luulin että mun pitää juosta maratonin loppuaika minuutteina vauhtina per km, eli luulin että pitää juosta 4.30 min/km vauhdilla 800m.... muutaman vedon jälkeen ajattelin, etten mene mararonille ollenkaan, kun en saa vauhtia pidettyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, höhöö :D

   Saattaisin vähän kuolla, jos yrittäisin juosta 800m vetoja tuota vauhtia. Onneksi sun maratonsuunnitelmat ei sentään kariutuneet tuohon väärinymmärrykseen!

   Poista
 2. Oon kuullut joskus termin mutta en ole tiennyt mitä se tarkoittaa! Näköjään olen tehnyt siis ihan vahingossa yassoja kun olen juossut kovia 400 ja 800 metrin vetoja silloin harvoin kun olen niitä tehnyt. Tosin vauhti on ollut maksimitasolla ja vetojen määrä on ollut reilusti pienempi.

  Koska teit näin informatiivisen bloggauksen niin täten juhlallisesti lupaan vetää 800 metrin yassoja 4 minuuttiin kymmenen kappaletta tänä kesänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huhuh! Mä en nyt ees tiedä, mitä tällaiseen juhlalliseen vakuutukseen pitäis vastata :D Mut uskon, että pystyt nuo kyllä vetämään, tsemppiä vaan treeneihin!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...