tiistai 14. helmikuuta 2023

Voivatko eritasoiset juoksijat harjoitella yhdessä? Viisi vinkkiä, miten se onnistuu!

Ystävänpäivän kunniaksi kirjoitus yhdessä treenaamisesta! 

Kahden samantasoisen juoksijan on todennäköisesti helppoa löytää mahdollisuuksia tehdä yhdessä treeniä. Jos juoksuvauhdit ovat suunnilleen samat ja kumpikin pystyy juoksemaan pidempiäkin matkoja, voi lenkille lähteä niin, että juoksu on molemmille suunnilleen samalla rasitustasolla. 

Mutta entä jos haluaisi juosta ystävän tai puolison kanssa, joka on selvästi eritasoinen juoksija mitä itse on? Mitä jos toinen on aivan aloittelija ja toinen harrastanut juoksua jo kymmenen vuotta? Jos toinen jaksaa juosta maksimissaan vitosen ja toiselle maraton on perusmatka? Juoksuvauhdeissakin voi olla minuuttien erot kilometriajoissa. Ihan pelkkä pituusero voi vaikuttaa siihen, että samanlainen lenkki on rasitukseltaan selvästi erilainen eri juoksijoille.

Jos eritasoiset juoksijat haluavat juosta yhdessä, se on täysin mahdollista ja parhaimmillaan tosi kivaa yhdessä tekemistä. Kannattaa kuitenkin jutella ja sopia yhdessä, mikä on lenkeillä tavoitteena, miten pitkään ja millaista vauhtia juostaan. Esittelen tässä postauksessa viisi vinkkiä, joiden avulla eritasoiset juoksijat voivat harjoitella yhdessä!


Vinkki 1: Juoksuohjelman kannattaa olla yksilöllinen, vaikka juokseekin osan lenkeistä yhdessä

Jos noudattaa jotain juoksuohjelmaa, ei sitä kannata edes yrittää siirtää suoraan toiselle juoksijalle. Edes kahden samantasoisen juoksijan ei kannata yrittää noudattaa täsmälleen samanlaista ohjelmaa. Jokaisella on omat arjen kiireet ja kalenterit, joihin juoksuohjelma pitää sovittaa. Muut menot, levon määrä ja vaikka ravinnon tarve ovat yksilöllisiä asioita. 

Kaksi eritasoista juoksijaa voi tietysti juosta yhdessä silloin, kun se kummankin ohjelmaan sopii. Kummallakin voi olla samanlaisia harjoituksia ohjelmassaan, ja silloin yhteistreenit voivat olla parhaimmillaan kivaa yhteistä aikaa kunnon kohotuksen parissa! On kuitenkin hyvä muistaa, että jos ohjelmassa on vaikka kahden tunnin pitkis, se voi toisella tarkoitaa 12 ja toisella 20 kilometrin lenkkiä.

Vinkki 2: Jos juoksuvauhdit poikkeavat paljon toisistaan, kannattaa mennä hitaamman ehdoilla

Yksi haastavimmista yhteensovitettavista asioista on hyvin erilaiset juoksuvauhdit. Sama vauhti voi toisella tarkoittaa vauhtikestävyysalueen lenkkiä ja toisella kevyttä pk-treeniä. Mielestäni kannattaa mennä mieluummin hitaamman ehdoilla, koska kovempi juoksija hyötyy taatusti kevyestä treenistä, mutta ylikova harjoitus hitaammalle voi olla aivan liian rankka ja tappaa yhteisjuoksuinnostuksen kerrasta. On kuitenkin hyvä muistaa, että samalla vauhdilla tehty treeni on toiselle huomattavasti kevyempi kuin toiselle, ja tämä on hyvä ottaa huomioon mm. palautumisajassa ja seuraavaa juoksua mietittäessä. 

Kaverin kanssa juostessa on yleensä kiva rupatella niitä näitä ja silloin vauhti asettuu toivottavasti luontevasti tasolle, jossa pystyy puhumaan puuskuttamatta. Tuo kolmen peen sääntö on hyvä yhteislenkeille, silloin vauhti pysyy tarpeeksi maltillisena. 

Se, että mennään hitaamman ehdoilla, ei tarkoita, että hän juoksisi koko ajan edellä. Esimerkiksi tuulisessa kelissä kovempitasoisen juoksijan on fiksuakin juosta edellä tarjoamassa takanatulijalle peesihyötyä. Tätä voi joutua hiukan harjoittelemaan ja kannattaa opetella kommunikoimaan myös lenkeillä.

Vinkki 3: Koko lenkkiä ei tarvitse juosta yhdessä

Olemme miesystäväni kanssa tehneet kymmeniä lenkkejä siten, että juoksemme yhdessä vain osan matkaa. Mies on nykyään minua selvästi parempi juoksija ja hän pystyy samassa ajassa juoksemaan pidemmälle kuin minä. Teemme usein niin, että lähdemme lenkille yhdessä ja menemme hitaamman eli minun vauhtiani. Jossain kohtaa juoksua sitten mies lähtee esimerkiksi lisälenkille kovempaa vauhtia. Loppulenkistä tai viimeistään päätepisteessä tiemme kohtaavat taas. Saamme juoksuseuraa ja mies hyötyy siitä, että joku himmaa vauhtia alkulenkistä, jolloin hän malttaa juosta tarpeeksi hitaasti.


Vinkki 4: Valitse juoksulokaatio sellaiseksi, että se mahdollistaa variaatiot

Varsinkin polkujuoksu tarjoaa kuntoilun lisäksi hienoja maisemia ja juoksuelämyksiä. Retkeilyjuoksussa ei kannata miettiä vauhteja, vaan tosiaan mennä hitaamman ehdoilla ja pitää aina sopivassa paikassa kuvaus- tai evästaukoja. 

Voisiko lenkkireitti lähteä ja päättyä sellaiseen paikkaan, jossa toinen juoksija voi viettää aikaa silloin, kun toinen jatkaa vielä juoksua? Tämä voi mahdollistaa hyvinkin erilaiset lenkit siten, että on sekä yhteistä aikaa että kumpikin saa tehtyä juuri itselle sopivan treenin. Joskus yhteiseksi tekemiseksi voi riittää, että mennään samalla kyydillä samaan paikkaan juoksemaan. Ruissalo on yksi meidän suosikkikohteista. Kesällä ollaan juostu siellä yhdessä esimerkiksi niin, että juostaan ensin yhdessä joku lenkki, ja sitten minä menen uimaan ja aurinkoon lojumaan, kun mies jatkaa juoksua vielä toisen samanlaisen rundin. Talvella täytyy tietysti ottaa huomioon se, että hikisissä urheiluvaatteissa tulee helposti kylmä, jos toista joutuu odottelemaan. Silloin voi mennä yhteiskyydillä vaikka jonkin kivan kahvilan liepeille, jolloin ensiksi juoksunsa valmiiksi saanut pääsee odottelemaan toista sisätiloihin.

Juoksuradalle voi myös lähteä yhdessä tekemään ihan omia treenejä. Kumpikin kiertaa rataa omaan tahtiinsa ja aluksi sekä lopuksi voi lätistä keskenään. Juoksuradalla jäniksestä voi kuitenkin olla yllättävänkin iso etu. Jos kovempi juoksija pystyy ja haluaa, voi hän pyrkiä sovitulla vauhdilla vetämään hitaampaa kohti ennätysaikoja. 

Vinkki 5: Ilmoittautukaa yhdessä juoksutapahtumaan!

Juoksutapahtumat ovat aina kivoja, mutta varsinkin, jos lähteminen jännittää, niin kaverista on paljon apua! Lähtötohinat eivät jännitä ihan niin paljon, kun saa höpötellä toisen kanssa, ja kisan jälkeen vasta onkin kivaa käydä juoksua läpi yhdessä!

Samaan tapahtumaan treenaaminen myös asettaa kummankin juoksuohjelmalle selkeän tavoitteen, jolloin treenaaminen maistuu. Matkat voi taittaa yhdessä ja jos lähtee kauas, saa siitä kivan retken yhdessä. 

Tänään kannattaa muuten bongailla somesta juoksutapahtumien ystävänpäivätarjouksia! Ilmoittautumalla nyt voi päästä kaverin kanssa kaksi yhden hinnalla juoksemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...