sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Teijon kansallispuisto ja Matildanjärven kierros

Matildanjärven kierros tarjoaa upean ympyräreitin monimuotoisella maastolla ja hienoilla järvimaisemilla. Kun viime kesänä teimme siskon kanssa parin päivän patikointireissun Teijon kansallispuistoon, nousi järven kierto reittilistan kärkisijoille heti, kun matkaa alettiin suunnitella. 

Teijon kansallispuistossa on paljon eripituisia reittejä. Tällä reissulla pysyttelimme enimmäkseen järvimaisemissa. Ensimmäisen patikointipäivämme kipittelyt suuntautuivat Sahajärven kulmille ja toisena päivänä suuntasimme Mathildedalin majapaikasta vain kivenheiton päässä olevalle Matildanjärvelle.

Teijon kansallispuiston retkeilyreiteistä, parkkipaikoista ja muusta olennaisesta löytyy hyvin tietoa luontoon.fi -sivustolta. Yleisoppaaksi Suomen kansallispuistoissa retkeilyyn suosittelen Jouni Laaksosen kirjaa Retkeilijän kansallispuistot (mainoslinkki Adlibrikselle). Kirjassa on kattavasti esitelty kaikkien Suomen kansallispuistojen luontoa sekä kulttuurihistoriaa. Retkien suunnittelun apuna on kartta, saapumis- ja pysäköintiohjeet sekä reittikuvauksia. Lisäksi jokaisen puiston kohdalla kerrotaan erikseen, mikäli alueesta on saatavilla ulkoilukartta. 

Matildajärven kierros vastapäivään

Matildanjärven kierros on noin kuuden kilometrin ympyräreitti järven ympäri. Kierrokselle voi lähteä helposti parista paikkaa. Me lähdimme liikkeelle eteläiseltä parkkipaikalta luontokeskuksen liepeiltä ja kiersimme järven vastapäivään.


Reitti kulkee lähes koko matkan rantaa mukaillen ja upein järvimaisemin. Kaakkoiskulmassa on pitkät pätkät pitkospuita ja hienoa suomaisemaa. Samoilla nurkilla ylitetään useampi pieni puusilta järveen laskevien purojen kohdalla. 

Järvessä kasvoi useammassakin poukamassa lumpeita ja ulpukoita ja olimme liikkeellä sopivasti kasvien kukkiessa. Polut olivat keskikesällä erinomaisen kuivassa kunnossa ja muutenkin aluetta on ylläpidetty kiitettävästi. Taukopaikkoja penkkeineen löytyy, samoin pari laavua ja useampi kuivakäymälä. Ehkä vähän yllättäen meidän reissullamme ei reitillä ollut ruuhkaa, mutta ehkä arkipäivä ja edellisen päivän sateisuus vaikuttivat. Siinä missä olimme Sahajärvellä kastuneet läpimäriksi sateessa, odotti meitä kuitenkin Matildanjärvellä upean aurinkoinen keli.


Kaakkoiskulman suota lukuunottamatta kierros kulki enimmäkseen hyväkuntoisilla metsäpoluilla. Juurakkoja oli jonkin verran, ja paikoin polku kulki hiukan kapeana, mutta kierros on todella tasainen, mäkiä ei juuri ole. Reitin länsikulmassa kuljetaan pätkä tienlaitaa Matildan kylän liepeillä. Uimapaikkoja olisi ollut kierroksella muutama. Me päätimme pulahtaa uimaan patikoinnin päätteeksi. Matildanjärvi on metsäjärvi ja paikoin kalliot johtavat veteen jyrkästi. Toisaalla ranta on niin mutainen, ettei uimaan kannata oikein mennä kuin virallisilta uimarannoilta, joilla on hiekkapohja.

Lopuksi vinkkaan vielä herkullisesta burgeripaikasta, joka saattaa olla matkan varrella, mikäli Teijosta ajaa Turkuun päin ja haluaa ajaa maalaismaisemareittiä Kemiönsaaren ja Sauvon kautta. Sauvossa on Rantolan puoti -niminen kesäkahvila, jossa nautimme aivan mielettömän hyvät burgerit patikointireissun kotimatkalla. Suosittelen! Ja tietysti suosittelen myös tätä Matildanjärven kierrosta! :D

2 kommenttia:

  1. Kyllä niin näyttää upealta. Pitänee tehdä retki tuonne tänä kesänä !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä, ja jos viereinen Mathildedalin ruukkikylä ei ole tuttu, niin sielläkin kannattaa vierailla! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...