tiistai 5. toukokuuta 2020

Omenapuumaa - retkipaikka Raumalla

Ei kai se väärin ole, jos valitsee retkikohteen sen hassun nimen perusteella?


Omenapuumaa on entinen saari, nykyinen niemi Raumalla Lounais-Suomessa. Niemeä kiertää noin 6 kilometrin luontopolku opastauluineen ja taukopaikkoineen. Kierrokselle mahtuu monenmoista luontoa ja hienoja maisemia, tutustumisen arvoinen paikka!


Koronakevät ja lomamääräys toukokuun alkuun. Ei ihan ideaalitilanne lomalle, joten piti yrittää keksiä jotain kivaa tekemistä. Onneksi sain siskon mukaan retkipäivään. Monet suositut ulkoilureitit ja kansallispuistot ovat jopa ruuhkautuneet nyt, kun ihmisillä ei ole ollut oikein muutakaan tekemistä kuin luonnossa liikkuminen. Siksi päätin yrittää etsiä reitin, jossa ei toivottavasti olisi ruuhkaa, mutta joka olisi sopivan etäisyyden päässä ja tarjoaisi kivan patikointiretken.


Omenapuumaasta ei kovin paljoa löytynyt infoa netistä, mutta löytyneiden tietojen perusteella se vaikutti hyvältä retkipaikalta. Olikin iloinen yllätys, kun perillä oli hyvin merkitty parkkipaikka ja mainion vaihteleva luontopolku kunnon opastein. Tietoa paikasta löytyy mm. Rauman kaupungin sivuilta.


Omenapuumaahan pääsee, kun ajaa Raumalta noin 10 km pohjoiseen ja asettaa navigaattorin määränpääksi Taipalmaantien pään. Aivan tien päästä löytyy 5-6 autoa vetävä, merkitty parkkipaikka, jonka jälkeen kuljetaan portin ja veneenlaskualueen ohi luontopolun alkuun. Luontopolulle on saatavilla muovitettuja karttoja, joissa näkyy opastaulujen sijainti. Polulta ei ilman karttaakaan eksy, opasteet ovat hyvät.Luontopolku kiertää niemen ympäri ja tarjoaa monesta kohtaa hienoja maisemia merelle. Reitin varrelle on ripoteltu penkkejä hyville taukopaikoille ja opastaulut kertovat niemimaan luonnosta.


Paikalla jääkauden jälkeinen maankohoaminen on havainnollistettu opastauluissa vanhoin kartoin ja ilmakuvin. Omenapuumaa oli vielä noin 500 vuotta sitten saari, mutta maankohoamisen myötä se yhdistyi mantereeseen niemimaaksi.


Omenapuumaan nimi ei tule omenapuista, vaan se on todennäköisesti väännös ruotsinkielisestä termistä Åminnebo, joka on suomeksi jokisuunasukas.Alle kuusi kilometriä pitkä luontopolku oli ilahduttavan monipuolinen. Kiersimme niemimaan vastapäivään koilliskulmasta lähtien. Luontopolku kulki ensin kuusimetsässä ja sen jälkeen pohjoisrannan lepikossa. Kaakkoiskulman taukopaikan jälkeen polku nousi kallioille ja poikkesi pirunpellolle. Etelärannalla tarjolla oli merimaisemien lisäksi upeita lehtoja, joissa valkovuokot kukkivat mattoina koivupuiden alla.Polku oli juurakkoinen ja kivikkoinen, ja paikoin mutainen. Reitti oli kuitenkin kokonaisuudessaan melko kuiva. Retkelle osui hieno aurinkoinen sää, eikä juuri edes tuullut. Omenapuumaa oli hieno retkikohde ja mukava patikointireitti, sopivasti piilossa oleva helmi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...