tiistai 19. heinäkuuta 2016

Diagnooseja ja hajatelmia

Ensin ajattelin, että polvivaiva menisi ohi muutamassa päivässä, sitten muutamassa viikossa. Kohta on kaksi kuukautta kulunut, ja en edes halua ääneen lausua tuota seuraavaa aikamäärettä. Enkä halua enää turhaan toivoa polvikivun ihmeparantumumista... Olo on ollut tässä aika alakuloinen. Puolimaraton sujui polven kannalta mielestäni yllättävän hyvin, mutta toipuminen siitä on ollut hidasta, enkä ole kauheasti uskaltanut juosta. Lääkärissä olen käynyt polven kanssa nyt kahdesti, eikä siltäkään suunnalta ole odotettavissa mitään ihmelääkettä.

Ekalla lääkärikäynnillä en kummempia odottanut, mutta taisin silti pettyä alhaisiin odotuksiinkin nähden. Mumisemalla kommunikoivan lekurin diagnoosina oli epämääräinen nivelkipu ja sain viikon lääkekuurin. Nyt toisella kertaa eri lääkärillä tutkimus oli pikkaisen perusteellisempi ja sain vähän tarkemman diagnoosin; polven kondromalasia. Sain nyt myös lähetteen fyssarille, mutta vapaa aika oli vasta elokuun puolivälissä, joten fyssarista ei ole nyt saman tien apua.

Googlettelin tuossa tuota polven kondromalasiaa, eli rustonpehmentymää, ja tiedonhaun tulos ei ole järin rohkaiseva. Vaiva voi parantua itsekseenkin, mutta varsinkin paljon urheilevilla se on johtanut mm. juoksuharrastuksen lopettamiseen... :( Koska mun polvesta ei otettu magneettikuvaa, suhtaudun vielä inasen epäillen tuohon diagnoosiin. Koska mun polvikipu alkoi ihan yllätten kesken lenkin, olisin jotenkin taipuvainen uskomaan, että taustalla olisi yksittäinen vamma (esim. juoksijan/hyppääjän polvi) tuollaisen pitkään kehittyvän rasitusvamman sijaan. Tämä on ehkä ihan vain toiveajattelua.


On vaiva mikä tahansa, nyt on selvää, että sen kuntouttaminen vie aikaa. Viikko sitten hölkätty 4,8 km sai polven kipuilemaan loppuillan. Viime viikonlopun kävelyretkellä polvi myös vihlaisi pari kertaa ikävästi alamäessä. Olen yrittänyt hiukan jumppailla reiden lihaksia ja olen myös käynyt noilla ulkokuntolaitteilla, vaikka siellä treeni onkin yläkroppapainotteista. Molemmat lääkärit antoivat luvan käydä lenkillä, mutta jos juostessa kipuilee tai lyhyenkin lenkin seurauksena on loppuillan särky, niin ei se taida kovin järkevää olla. Yritän nyt kovasti toimia järkevästi, mutta juoksuhaluja olisi vaikka muille jakaa. Mutta haluan juosta ilman kipua, rennosti ja tietäen, että jos alan treenata ohjelman mukaan, voin myös noudattaa sitä. En ole kovinkaan hyvä keksimään mitään korvaavaa liikuntaa, koska tykkään vain juosta. Haluan sitä omaa aikaa ja aivojen tuulettumista jo ihan henkisenkin jaksamisen takia.

Mielessä pyörii kauhukuvia siitä, että mitä jos en voikaan juosta enää. Siis ikinä. Mulle viikottainen juoksu on ollut niin tärkeä osa elämää, että en osaa ajatella siitä luopumista. En haluaisi olla liian pessimistinen, mutta en myöskään halua enää turhaan toivoa ja pettyä kerta toisensa jälkeen. Tästä on kovaa vauhtia tulossa juoksublogi, jossa ei juosta :(

2 kommenttia:

 1. Hurjasti tsemppiä Anne! Ensinnäkin - juoksijalle juoksutauko ei ole helppo juttu, ei fyysisesti eikä varsinkaan henkisesti. Pelko siitä, ettei voi enää juosta on oikeasti hirveätä, kun harrastus on niin rakas. MUTTA haluan kuitenkin tsempata sua ensinnäkin sen fyssarin tapaamisen suhteen. Usein he ymmärtävät, miten tärkeä juoksu on ja haluavat myös paneutua kunnolla vaivaan ja vaivan syyhyn. Oletettavasti juoksutaukoa tulee jonkin verran, mutta en usko että sun tarvitsee kokonaan juoksua jättää. Nyt kovasti tsemppiä ja toivottavasti löydät vaihtoehtoisia keinoja nyt palautumisvaiheessa.. ja opit tykkäämään myös muista lajeista - anna niille ainakin mahdollisuus ja uskon kyllä, että vielä pystyt palaamaan myös juoksupoluille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, tosi ihana kommentti!

   Mäkin ainakin haluaisin uskoa, että kunhan vaan otan selvää polven kuntoutuksen eri keinoista ja paneudun siihen, niin saan polven vielä juoksukuntoon. Toivottavasti fyssarista ja kärsivällisyydestä on apua. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...