torstai 2. kesäkuuta 2016

Hellejuoksu - hot or not?

Viime marraskuussa kysyin otsikon kysymyksen koskien talvijuoksua. Silloin päätelmä oli selvä, talvijuoksu on kylmää kyytiä, mutta oikeilla varusteilla ihan siedettävää. Entäs sitten hellejuoksu? Varusteilla ei oloa pysty kovinkaan helposti viilentämään, eikä uimaan pulahtaminen kesken juoksulenkin ole sekään oikein varteenotettava vaihtoehto. Joten kuumaa touhuahan se on, mutta omasta mielestäni ihanan hottia!

Juoksija-lehti mainostaa, että tulevassa numerossa 5/16 kerrotaan hellejuoksun suotuisista vaikutuksista. Helteet taitavat nyt toistaiseksi olla ohi ainakin täällä Turun seudulla, mutta itse toivon, että kylmempi jakso olisi lyhyt, ja että lämpöä riittää vielä omalla kesälomalla heinäkuussa. Kuulun siis niihin ihmisiin, jotka nauttivat lämmöstä ja auringosta. Juoksu helteellä ei ehkä ole lemppariani, mutta en sitä erityisemmin kartakaan. Joinain kesinä olen kyllä jättänyt lenkkejä väliin ja lyhentänyt niitä kuuman ilman vuoksi. Olen myös vaihtanut juoksuaktiviteetit rannalla löhöilyyn, mutta nyt toukokuussa en ole antanut kuuman ilman muuttaa juoksuohjelmaa. Tiistaina kävin juoksemassa vetoja Paavo Nurmen Stadionilla rapsakassa +27 lämmössä, ja tänään juoksin vk-lenkin suunnilleen samoissa asteissa. Molemmilla kerroilla myös aurinko on porottanut siniseltä taivaalta.


Hellekestävyydessä yksilölliset erot ovat uskoakseni melko suuria. Jos on tällainen auringossa ja rannalla viihtyvät tyyppi, joka inhoaa kylmää, niin helle ei varmaankaan aiheuta samanlaisia ongelmia kuin päinvastaisesta tykkäävälle henkilölle. Silti minunkin tulee kuuma ja juoksu tuntuu rankemmalta helteessä. Tänään vk-lenkillä kroppa huusi vettä neljän kilometrin jälkeen, mutta jatkoin sitkeästi vielä kuuden kilometrin täyttymiseen asti. Kotona menikin sitten kivennäisvettä lasi poikineen. Helteellä nesteytys ja myös suolan ja kivennäisaineiden nauttiminen onkin tärkeää. Itse heitän hellejuoksun jälkeen usein vesilasilliseen hyppysellisen suolaa. Vaikka tänään ei lenkillä vettä ollutkaan, niin aina vähintään tunnin kestävällä kesälenkillä otan mukaan vesipullon.

Tuo juoksijan artikkeli kertoo, että "Lämpimässä harjoittelun hyötyjä ovat suurentunut verentilavuus, parantunut verisuonitoiminta, sydämen ja luurankolihasten parantunut taloudellisuus ja stressinsietokyky sekä entistä parempi ihon verenvirtaus- ja hikoilukyky." Itse voin allekirjoittaa ainakin tuon viimeisimmän, nimittäin hikoilu näillä hellelenkeillä on jotain aivan järkyttävää. Alla oleva kuvapari kertoo enemmän kuin nämä sanat. (Toim. huom. on ehkä järkyttävin kuva, mitä olen itsestäni julkaissut! Ei herkille :D)

Hellelenkki: ennen ja jälkeen :D
Hellelenkeille onkin mielestäni syytä pukea päälle just niin vähän kuin vaan kehtaa. Hengittävät ja mukavat vaatteet ovat ehdottomat. Itse tykkään myös käyttää rannehikinauhaa, koska no, ylläoleva varmaan kertoo tarpeen. Tällä kertaa mukana oli ranteeseen kiedottuna tuollainen päähikinauha, jonka lenkin lopuksi heitin päähän.


Näitä hellepäiviä on Suomen kesässä sen verran vähän, että itse yritän nauttia hellejuoksustakin täysin rinnoin. Lenkille lähtiessä ei tarvitse pukea päälle montaa vaatekerrosta, ja kroppa on jo ensi askelista alkaen lämmin. Paahtava aurinko tuo oman tunnelmansa juoksuun, samoin kuumuudessa väreilevä ilma. On oikeastaan aika samantekevää, marinoiko juoksuvaatteet hiki vai sadevesi, kun kotona kuitenkin pääsee suihkuun. Hellejuoksu on paitsi hottia, myös kivaa! Vai mitä lukijat olette mieltä?

2 kommenttia:

 1. Ihana ennen-jälkeen-kuva! :)

  Helteeseen tottuu onneksi muutamassa päivässä, ekat lenkit on hankalimpia, mutta sitten helpottaa. Mulla on yksi +30-asteessa juostu maraton takana, vaikka luulin, että joudun varmaan keskeyttämään hikoiltuani itseni rusinaksi. Se menikin ihan hyvin, ja nyt ajattelen olevani jokasään muija. :) Fiiliksen mukaan tietysti, jos on raskasta, niin tehoja vähän alemmas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, tuo +30 asteen maraton kuulostaa jo aika extreemiltä. Itse pelkään, että Paavo Nurmen puolikkaalla joudun samanlaiseen keliin, mutta sun kokemus on rohkaiseva.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...