lauantai 23. huhtikuuta 2016

Vuoden eka 20 km lenkki

Pääsin vihdoin kirmaamaan vuoden ensimmäisen 20 kilometrin pitkiksen, jee! Ensin juoksu siirtyi flunssan, sitten tautia seuranneen tukkoisuuden myötä, mutta pääsimpähän sentään huhtikuun aikana juoksemaan!

Fiilis oli luonnollisesti aika epävarma ennen lenkkiä. Olen kyllä juossut tässä kevään mittaan useammankin 16 kilometrin lenkin, mutta jotenkin parikymppinen on aina sellainen matka, johon suhtautuu jo jonkinmoisella kunnioituksella. Viime viikonloppuna juoksin flunssan jälkeen ekan pitkiksen juurikin 16 kilometrin pituisena. Tuo meni pk-vauhtisena, eli aikaa kului 2 tuntia 20 minuuttia. Tänään juostu parikymppinen menikin sitten alle tuon, 2 tuntiin ja 18 minuuttiin. :)
En jaksa juosta näin pitkiä lenkkejä pk-vauhtia, koska siihen menee vaan yksinkertaisesti ikuisuus. Nyt tavoittelin vauhtia, joka olisi lähempänä omaa maratonvauhtia, ja asettuisi 6 min/km ja 8 min/km väliin nätisti. Ekat viisi kilometriä menivät alle 6:40-vauhtia, ja hiukan jo mietin, että aloitinko liian kovaa, mutta pyrin sitten vaan pitämään kaikki kilometriväliajat alle 7 minuutin, ja ihan hyvinhän sitä jaksoin. 15 kilometrin kohdalla alkoi olla puhti pois, mutta vaikean kilometrin jälkeen sain taas vauhtia nostettua loppukilsoille.

Mukana oli vettä ja yksi kofeiinipitoinen geeli, jonka imutin puoliksi 8 km ja 15 km kohdilla. Sää suosi pitkistä, ja auringon paistaessa myötätuuliosuuksilla solmin juoksutakin vyötäisille ja juoksin lyhythihaisessa juoksupaidassa. Auringon mennessä pilveen vedin taas takin niskaan. Tätä prosessia tulikin toisettua monasti lenkin aikana, mutta ei se onneksi menoa haitannut, oli vai hyvä, että pystyin säätelemään kropan lämpötilaa kerrospukeutumisella. Lenkin keskisyke oli 158, ja keskisyke nousi nätisti ekojen kilometrien 150 pinnasta viimeisten kilometrien yli 165 lukuihin.
Tikka oli ahkeroinut.
Huhtikuun juoksut ovat nyt olleet flunssasta toipuessa vähän sitä ja tätä, mutta tämä pitkis sentään sujui! Tästä on hyvä jatkaa ensi viikon kevennetyille treeneille ja siitä sitten toukokuun juoksuihin.

4 kommenttia:

 1. Tää on nyt niin tätä, kauheaa arpomista että miten pukeutuu! Eilen pitkiksellä oli takki päällä hiki auringonpaisteessa, mutta kun puolet matkaa satoi rakeita niin takki, ohut lakki ja hanskat eivät olleet yhtään liikaa :D Kovasti odotan sitä aikaa että tarkenee mennä ulos t-paidassa ja polvipituisissa trikoissa.

  Tosi hyvän pitkiksen sait, toivotaan että hyvä fiilis jatkuu toukokuulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kommentoit, sori kun vastailen näin jälkijunassa.

   Onneksi nyt näyttää siltä, että takatalvi olis vihdoin takana ja pääsee lenkeille ilman takkia. :)

   Poista
 2. Hyvältä vaikuttaa sun pitkis! Mulle on jotenkin tosi vaikea juosta pitkiä matkoja pk-vauhdilla, aina meinaan mennä liian kovaa. Nyt olen opetellut juoksemaan lyhyitä lenkkejä pk-sykkeellä, siinäkin tuntuu olevan tekemistä. :) Aina meinaa vauhti nousta liian kovaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sullekin kommentoinnista ja pahoittelut, kun vastaus tulee vasta nyt.

   Mulla kyllä sujuu pk-vauhti hyvin jonnekin 12 kilometriin asti, sitä pidemmillä lenkeillä mietin jo sitä, onko ajankäytöllisesti järkevää juosta pk- vauhdilla vai vähän vauhdikkaammin. Olis helpompaa, jos se oma pk-vauhti ei olis niin turkasen hidas. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...