keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Eettiset juoksukengät?

Ajattelin vinkata uusimman Kuluttaja-lehden (tänään ilmestynyt numero 6/2015) lenkkareiden eettisyys-vertailusta. Artikkeli on näin juoksukenkien suurkuluttajalle melko surullista luettavaa. Puolet vertailuun valituista urheilukenkävalmistajista ei vaivautunut vastaamaan kyselyyn ollenkaan, eikä vastanneiden firmojen vastuullisuudessakaan ole kehumista. Vähiten huono vaihtoehto on vertailun mukaan Adidas, jonka toimet ovat sentään oikeansuuntaisia, vaikkakin riittämättömiä.

Urheilukenkiä, kuten suunnilleen kaikkea muutakin isojen firmojen toimesta valmistettavaa päällepantavaa, tehdään pääosin Aasian halpatyömaissa. Lenkkareiden valmistuksessa työolot ovat pääosin paremmat kuin vaateteollisuudessa, mutta lenkkareiden osia valmistavat monet alihankkijat, joista kenkämerkki ei välttämättä itsekään tiedä juuri mitään. Ympäristövastuu on yleensä puutteellista ja työntekijät tekevät pitkiä päiviä minimaalisella palkalla huonoissa työolosuhteissa.

Vaikka yritysten toiminnan ympäristövaikutukset ja toiminnan eettisyyden varmistaminen eivät varsinaisesti kuluttajan vastuulla olekaan, voi tavallinen ostajakin tehdä paljon jo sillä, että lähestyy yritystä sähköpostitse ja kysyy mm. missä tuote on valmistettu, millainen on tehtaiden ympäristökuormitus ja millaiset työolot tehtailla on. Kun yritykset huomaavat asiakkaiden olevan kiinnostuneita näistä asioista, ne myös panostavat niihin.

Itse tunnen hieman huonoa omaatuntoa siitä, että en ole vielä kertaakaan kysellyt näitä asioita lenkkarivalmistajilta, vaikka pidänkin asiaa tärkeänä. Asia oli mielessä jo joskus yli vuosi sitten, kun luin kiinnostavasti vaateteollisuuden eettisyyteen pureutuvan Rinna Saramäen teoksen Hyvän mielen vaatekaappi. Nyt aion kuitenkin tehdä asialle jotain! Heti tämän postauksen jälkeen naputtelen Asicsille sähköpostia, jossa kysyn käyttämieni lenkkareiden valmistuksesta! Jos (parempi olisi vastata!) saan vastauksen, naputtelen aiheesta lisää sitten tänne blogiin, stay tuned!

2 kommenttia:

  1. Aika erikoista ettei NB vastannut ollenkaan vaikka sen Euroopassa myytävistä malleista merkittävä osa valmistetaan Englannissa. Mielenkiintoinen ja tärkeä aihe joka tapauksessa, pitääkin käydä lukaisemassa tuo juttu kirjastossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sitä artikkelissakin hämmästeltiin, että miksi yritys ei vaivaudu edes vastaamaan. Ja täytyy muuten sanoa, että juurikin siitä syystä, että puolet firmoista ei edes vastannut kyselyyn, jää tuo vertailu aika torsoksi, eikä artikkeli ole siksi ihan niin hyödyllinen tahi mielenkiintoinen kuin etukäteen ajattelin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...