torstai 24. syyskuuta 2015

Maratoniin 1kk - pohdintaa juoksuohjelmasta

Älkää kysykö, mistä Turun murre (ei siis koira) tuli kuvateksteihin, ehkä pitkällä lenkillä Aurajoen maisemissa oli jotain outoja sivuvaikutuksia... Tämän päivän lenkillä kelailin juoksuohjelmaani viimeiselle kuukaudelle ennen maratonia oikein urakalla. Tässä nyt sitten näitä pohdintoja blogiin vuodatettuna! 
Viimeviikkoisen pienen flunssan vuoksi jouduin jättämään sen viikon vk-lenkin kokonaan väliin. Viikonloppuna oli tarkoitus juosta tuo elämäni pisin lenkki, 35 km, ja sekin oli sitten flunssan takia vaarassa. Ennen lenkkiä mietin pitkään, kannattaako suosiolla jättää tuo pois ohjelmasta. Etukäteen juoksuohjelmaa miettiessäni ajattelin, että tuo 35 km ei ole ihan vättämätön, voin sen sijaan juosta toisen 30 kilometrin lenkin, jos siltä tuntuu. Toisaalta olisin halunnut juosta tuon siksi, että se olisi selkeästi lähempänä kokomaraa kuin "pelkkä" 30 km. Ihan tarkoituksella laitoin lenkin ohjelmaan 5 viikkoa ennen maratonia, jotta ehtisin kunnolla palautua. Viikonloppuna olo oli edelleen tukkoinen, ja päätin sitten tehdä niin, että juoksen 20 km lenkin, ja jos kaikki menee hyvin, jatkan siitä juomapullon täytön yms. puuhien jälkeen vielä 15 km lenkuralle. No, ei mennyt niin kuin tiedätte kyllä missä. Sää näytti aurinkoiselta ja lämpöä oli lähemmäs 20 astetta, mutta jo ensimmäisillä kilometreillä tuntui, että kalsea vastatuuli pilaa koko homman. Soitin siinä sitten siskolle, joka ehti neljän kilometrin kohdalle tuomaan minulle kaulan suojaksi buffin. Hassua juosta hihattomassa paidassa ja buffissa, mutta se olikin todella tarpeen, sillä kurkku tuntui ottaneen saman tien viimasta nokkiinsa. Jossain 10 kilometrin kohdalla pääsin viimalta paremmin puuston suojaan, mutta jotenkin olin siinä vaiheessa jo luovuttanut. Ajattelin, että tulen varmasti kipeäksi jos yritän ennätyspitkää lenkkiä, se 20 km saisi riittää. No, kunhan olin kunnolla lämmennyt, niin jossain 14-16 km kohdalla aloin vielä epäröidä. Tuntui, että luovutan liian herkästi ja harmitti, että kun töitäkin on niin paljon, että en mitenkään pysty juoksemaan tuota 35 km lenkkiä enää ennen maraa, jos nyt luovutan. Päädyin sitten jonkinlaiseen kompromissiin ja 25 kilometrin matkaan. Jossain 20 kilometrin jälkeen alkoi kyllä jalka painaa aika lailla, eikä fiilis ollut missään vaiheessa kovin hyvä, loppukilometrit menivät aika laahaavaa vauhtia... Mutta kotona, ja varsinkin saunan jälkeen, olo olikin taas ihan hyvä. Flunssa ei ole tuon lenkin jälkeen enää nostanut päätään, joten siinä mielessä hyvä, että lenkille ylipäätään lähdin.
Nyt olen sitten vain pohdiskellut aika lailla sitä, että yritänkö mahduttaa vielä yhtä 30 km lenkkiä viimeisen kuukauden treeneihin. Ainoa mahdollinen aikaslotti olisi ensi viikon torstaina, ja siitä olisi 3 viikkoa ja 2 päivää maratoniin. Riittääkö aika palautumiseen? Haluanko juosta tuon lenkin vain, koska haluan sen juosta, vai palveleeko se oikeasti maratontreenejä? Tunnen olevani jo nyt sellaisessa kunnossa, että mara menisi kyllä läpi, joten olisiko fiksumpaa toimia varovasti ja juosta vaan lyhyempi lenkki? Mutta jos juoksen vaikka 20 km pitkiksen, niin sehän on sitten ihan peruslenkki (Jeez, koska pääsin sellaiseen kuntoon, että 20 km on normikauraa??). Sitten kun noita 25 km lenkkejä on takana jo kaksi, niin olisi kiva juosta vähän pidempään kuitenkin. Mutta joku 26-28 km on sitten jo ihan sama vaikka juoksisinkin sen 30 km. Kun en kuitenkaan tähtää maratonilla kuin ensisijaisesti maaliin pääsyyn, niin tarvitseeko juoksuohjelman edes olla niin viimeisen päälle viritetty. Musta olis hauska juosta tässä treenijaksossa edes yhtenä viikkona vähintään 50 km, kun en ole koskaan ennen noin paljon yhden viikon aikan juossut, ja tuo 30 km lohkaisisi siitä ison osan. Joten laitoin nyt sitten ohjelmaan tuon lenkin. Juoksen sitten viimeisen pitkiksen noin 2 viikkoa ennen maraa selvästi lyhyempänä, joku 16 km, enkä sillä viikolla enää huolehdi niin noista kokonaiskilometreistä, niin eiköhän se lutviinnu. Tässä siis päivitetty ohjelma ja miten tähän asti on mennyt:
 
Heinä 13.-19.7.      Min. 30km -------------------------> 34km, pitkis 16km
Heinä 14.-26.7.      Min. 35km -------------------------> 37km, pitkis 17km
Heinä 27.7.-2.8.     Min. 40km, pitkis 25km ---------> 42km, pitkis 25km
Elo 3.-9.8.              Kevennetty viikko ----------------> 20km
Elo 10.-16.8.          Min. 35km -------------------------> 35km, pitkis 18km
Elo 17.-23.8.          Min. 40km -------------------------> 40km, pitkis 20km
Elo 24.-30.8.          Min. 45km, pitkis 30km ---------> 45km, pitkis 30km
Syys 31.8.-6.9.       Kevennetty viikko ----------------> 26km
Syys 7.-13.9.          Min. 40-45km ---------------------> 45km, pitkis 20km
Syys 14.-20.9.        Min. 45-50km, pitkis 35km -----> 35km, pitkis 25km
Syys 21.-27.9.        Kevennetty viikko
Syys 28.9.-4.10.     Min. 45-50km, pitkis 30km
Loka 5.-11.10.         Min. 30-45km
Loka 12.-18.10.       Kevennetty viikko
Loka 19.-24.10.       Kevennetty viikko, Maraton la 24.10.!  
Kun juoksin heinäkuun lopussa tuon 25 kilometriä, olin sen jälkeen tosi naatti, ja jalat tönköt seuraavat pari päivää. Juoksuohjelman edetessä, joskus elokuun puolivälissä, tuntui, että jalat olivat vähän tavanomaista väsyneemmät ja lihaskipuja oli toisinaan. Mutta sen jälkeen kipuilut ovat oikeastaan jääneet pois. 30 kilometrin lenkki elokuun lopussa meni hämmentävän helposti, ja vaikka sen jälkeen jalkoja kyllä ihan särki, niin pari viikkoa tuon jälkeen ei ollut mitään ongelmia juosta 45 km viikkoa ja 20 kilsan pitkistä. Lauantaina juostu 25 kilometriä, vaikka olikin rankka, ei saanut jalkoja särkemään. Sunnuntaina kävely oli hiukan tönkköä, mutta maanantaina en enää muistanut koko juttua. Tiistaina juoksin vk-lenkin ilman ongelmia ja tänään meni 16 km pk-lenkki. Päivän lenkillä jossain puolivälissä havahduin tajuamaan, että onpa muuten kevyt ja palautunut olo! Viimeisillä kilometreillä kuulokkeissa raikui vähän eeppisempi biisi, ja äkkiä tajusin, että hei, jos tosiaan juoksen maratonin kunnialla maaliin, niin sitten mä voin kutsua itseäni maratoonariksi. Ja se ois kyllä aika siistiä se!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...