keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Toukokuun treenit

Toukokuu alkoi Madeiran matkalla. Reissulla tuli patikoitua hiukan päälle 30 kilometriä ja juostua 16. Olin toivonut juoksevani hiukan enemmän, ehkä kaksikymppiä viikon aikana, mutta kivuttuani reippaat nousumetrit Levada dos Tornosin polkujuoksulla, päätin viimeisenä lomapäivänä löhötä altaalla lenkkeilyn sijaan. Viikko oli kuitenkin varsin liikunnallinen ja juoksujen patikointien lisäksi tuli jonkin verran tallusteltua turistina ympäriinsä. Patikointipostauksiakin on vielä pari tulossa!


Madeiran viikon lisäksi seuraavakin viikolla jäin juoksusuunnitelmista. Paluumatkamme oli ennakoitua mutkaisempi, kun paluukoneemme ei ensin päässyt laskeutumaan kovan tuulen takia ja sitten kun pääsimme vihdoin paluulennolle, joutui kone tekemään välilaskun Tanskaan, jossa vaihdettiin miehistöä. Vähäisten unien ja raskaan matkan vuoksi paluuviikon juoksutkin jäivät  hiukan suunniteltua vähäisemmiksi. 


Juoksin toukokuussa kuitenkin 144 kilometriä ja nousumetrejä kertyi taas kivasti yli tavoitellun 2000 metrin. Olin ennakkoon asettanut tavoitteen noin 140 kuukausikilometriin. Huhtikuuhun verrattuna juoksua tuli vähemmän, mutta toisaalta Madeiran matkalla tuli patikoitua sen verran, että kokonaiskilometrit nousivat toukokuussa 175 kilometriin. Voin olla kilometreihin tyytyväinen. 

Juoksin tässä kuussa vuoden pisimmän lenkin, 30 kilometrin polkujuoksun. Edellisen olinkin juossut vuosi sitten toukokuussa. Treeniohjelma tänä vuonna on aika pitkälti sama kuin viime vuonna. Hissukseen edetään juoksuohjelmassa niin, että Kainuu Traililla pystyisin juoksemaan 38 kilometrin matkan. Toivottavasti tänä vuonna päästään kisaamaan asti ja vielä maaliinkin viime vuoden pettymyksen jälkeen! Nyt kisaan on aikaa hiukan yli kuukausi ja treenimäärien tulisi olla korkeimmillaan. Toukokuun kaksi viimeistä viikkoa onkin tullut juostua paljon. Osittain paikkaamaan alkukuun vähäisiä kilometrejä ja osittain juuri kisaa silmällä pitäen. Kuun viimeiset päivät otin kuitenkin levon kannalta. 



Kolmenkympin lenkki otti voimille ja tuntui polvissa, ja siitä viikon päästä juoksin jo kahdenkympin lenkin poluilla. Olin kuvitellut, että se tuntuisi kevyemmältä, mutta mitä vielä, parikymppinen väsytti ehkä jopa enemmän kuin tuo pisin lenkki. Palautuminen pitkästä juoksusta oli varmaan vielä kesken, enkä tankannut hiilareita kuten ennen tuota pisintä lenkkiä. Tuossa huomaa selvästi, miten kisaan pitää lähteä sekä kunnolla levänneenä että kunnolla tankanneena. 

Kolmenkympin lenkillä totesin kahden kilometrin jälkeen, että olin valinnut liian vähän kangasta päälleni. Painijaselkäisessä topissa juoksureppu hinkutti paljasta ihoa vasten ja tajusin, että saisin hiertymiä, jos jatkaisin samalla varustuksella kymmeniä kilometrejä. Ei kun takaisin lähtöpisteeseen vaihtamaan paitaa. Mietin, että jos tekee virheitä juoksuun varustautumisessa, niin hyvä tehdä ne harjoituslenkillä eikä kisassa, eikä palaaminen juurikaan harmittanut. Koen tärkeäksi juosta ennen kisaa 1-2 tuollaista pitkää, kisanomaista harjoitusta, niin tulee testattua varusteita, juoksun aikana syömistä yms., jotta kisassa ei tule ikäviä yllätyksiä.

Toukokuun säät suosivat tänä vuonna. Kun nautimme Madeiralla ihanista yli 20 asteen lämmöistä, oli Suomessa tosi kylmä toukokuun alku ja tuli jopa lunta. Sää kääntyi sopivasti kotiinpaluun aikaan lämpimämmäksi. Pitkät lenkit tuli juostua erinomaisissa juoksukeleissä, mutta kolmenkympin lenkin jälkeen tuli sopivasti neljä lämmintä päivää, jolloin kävin joka päivä uimassa. Kylmä merivesi tuntui auttavan jalkojen palautumisessa. 


Kesäkuulle toiveena on vain pysyä terveenä ja ehjänä, jotta tänä vuonna päästäisiin Hossaan ja Kainuu Trailiin. Toki juoksutreenit jatkuvat varsinkin kesäkuun pari ensimmäistä viikkoa kovina, kunnes pitää kevennellä ennen kisaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...