sunnuntai 28. elokuuta 2022

Koronasta toipuminen kesti kohdallani lähes 2 kuukautta

Tämä juoksuvuosi on ollut sairastelujen tauottama. Kesäkuun lopulla iski koronatauti, jota olin onnistunut välttämään yli kaksi vuotta. Toivoin tietysti taudin olevan lievä, enkä mielestäni ollutkaan mitenkään kamalan kipeä. Akuutti sairastaminen kesti kyllä viikon verran, joka on esimerkiksi normiflunssaan verrattuna minulle pitkä aika. 


Sain kuitenkin seuralaiseksi sitkeän yskän ja väsymyksen, joka varsin tehokkaasti torppasi heinäkuussa kaikki juoksuyritykset. Tuo yskä tuli ja meni, mutta yskänkohtauksen osuessa en meinannut millään saada lopetettua yskimistä. Yhden lenkin loppupuolella meinasin oksentaa, kun vain yskin ja yskin. Yskä saattoi iskeä ihan perusarjessakin, mutta haittasi lähinnä urheilua. Kävely kyllä luonnistui, mutta kun vauhti kasvoi hölkäksi, tuntui etten pysty hengittämään normaalisti ja usein alkoi yskittää. Juoksufiilis ei ollut kovin korkealla ja mietin jo, että missä kohtaa jälkitauteja voi kutsua long covidiksi... Oireiden pitää jatkua kolmen kuukautta akuutin sairastamisen jälkeen, jotta voidaan puhua pitkästä koronasta. 

Onneksi kohdallani tuntuu vihdoin siltä, että tuo jälkiyskä on takanapäin. Huh, täytyy sanoa, että olo on aika helpottunut, että tuo jälkitauti vihdoin hellitti. Tuntuu olevan ihan lottoa, millaiset oireet koronatartunnasta saa ja miten kauan kestää. Minulla oli erityisesti heti akuutin sairastamisen jälkeen myös rytmihäiriöitä, jotka taitavat olla koronaoireiden harvinaisemmasta päästä. Kohdallani rytmihäiriöt ovat aiemmin olleet kilpirauhasen liikatoiminnan aiheuttamia, ja niiden uusiutuminen oli sekin varsin ikävää. Mietin jo myös, olisiko korona laukaissut minulla tuon liikatoiminnan, koska on havaittu, että autoimmuunisairauksia puhkeaa koronan jälkeen. Mutta onneksi oireet väistyivät ja labratkin kertoivat, että kilpirauhaseni toimii normaalisti.

En ole nyt elokuussa vielä pystynyt ihan täysipainoisesti juoksemaan, mutta nyt tuntuu, että lenkeillä pystyy hengittämään normaalisti ja treenin lisääminen vaatii vain sitä, että lisään juoksumatkaa maltillisesti, koska tässä tuli jonkinlaista juoksutaukoa sen verran pitkään. Kuntotaso kyllä kyykkäsi melkoisesti, eli ihan heti ei olla kevään kunnossa. Toivottavasti tästä lähdetään uuteen nousuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...