torstai 21. lokakuuta 2021

Huono sää ei ole syy jättää lenkkiä väliin

En tykkää talvesta. Inhoan pimeää, kylmää ja liukkautta. Kivoja eivät ole nämä loppusyksyn kelitkään, kun sataa, tuulee ja maailma on harmaa, kostea ja kolea. Silti en jätä huonollakaan säällä lenkkiä välistä. Rutiinit voittavat motivaation 6 - 0, niin silloinkin, kun säätila ulkona suorastaan hylkii juoksulenkkiä.

Monet juoksevat huonoilla keleillä sisällä salin juoksumatolla. Itse en ole koskaan oppinut juoksemaan matolla enkä pidä siitä. Juoksumatto on mielestäni vähän pelottava kapistus ja en osaa juosta siinä rennosti, pelkään, että kompuroin ja putoan matolta. Myöskin hikoilu matolla sisätiloissa on mielestäni epämiellyttävää. Toisin kuin ulkona, ilma ja maisemat eivät vaihdu ja mielestäni mattojuoksu on tylsää. Tiedän kyllä, että tästä on myös vastakkaisia mielipiteitä, ja kukin juoskoon siellä missä itse tykkää.

Ulkona juoksu kaikissa sääolosuhteissa on kuitenkin aika pitkälti asenne- ja pukeutumiskysymys. Juoksen itse talvikuukausina yleensä vähemmän kuin parhaiden juoksukelien aikaan. Se on mielestäni ihan toimiva vuosirytmitys harjoittelulle. Kun ei ole edes tarkoitus tehdä mitään ennätyksiä, voi hyvällä omallatunnolla tehdä vähän lyhyemmän lenkin silloin, kun sää on oikein kurja.

Usein keli ei ulkona olekaan lainkaan niin huono kuin ikkunasta katsoen luulisi. Rankkasateet ovat harvinaisia ja sadelenkillä kastuu usein vähemmän kuin ennakkoon pelkää. Usein motivoin itseäni lähtemään lenkille vähän hölmöilläkin syillä. Kurjassa säässä ulkoillessa voi tuntea onnistuneensa liikkumaan silloinkin, kun ei tee mieli. Syyt lähteä voivat olla ihan mitä vain, jos niillä vain saa itsensä lenkkikamat päällä ulos ovesta. Jos hiukset pitää joka tapauksessa pestä, on samantekevää, kastuvatko ja likaantuvatko ne lenkillä lisää. Tai tarvitsen lenkkivaatteet pesuun, jotta tulee täysi koneellinen pyykkiä...

Rillit huurussa sadelenkillä. Odlon juoksutakki on Scandinavian Outdoorilta.

Lenkkivaatteista puheenollen, tosi iso tekijä huonon sään lenkeillä ovat hyvät juoksuvaatteet. Kun tietää, että vaatteet tekevät olon mukavaksi epämukavassakin kelissä, on paljon helpompi lähteä juoksemaan. Kirjoitin jo pari kuukautta sitten syksyn sateisiin sopivasta juoksutakista. Ostin tuolloin tämän Odlon pirteän värisen juoksutakin (mainoslinkki Scandinavian Outdoorille). Alkusyksystä takki oli vielä turhan lämmin, mutta nyt sateisissa ja tuulisissa keleissä se on ollut tosi toimiva. Takin korkea kaulus suojaa hyvin kaulaa kylmältä viimalta ja takki pitää jonkun verran sadetta. Yllätyksenä mulle tuli, että takki on pusakkamallinen, kun mieluummin suosin vartalonmyötäisiä juoksuvaatteita. Takin alle mahtuu siis paksumpikin välikerros tarvittaessa, mikä on ihan kiva sitten, kun ilmat vielä kylmenevät.

Vaikka sateiset ja harmaat päivät ovat nyt seuranneet toisiaan, tiedän, että talven liukkaiden tullessa kaipaan näitä sulan maan lenkkejä. (Koskaan ei voi olla tyytyväinen. :D) Sitten kun talvisemmat juoksukelit alkavat, niin kurkkaa vuosi sitten kynäilemäni 10 vinkkiä talvijuoksuun!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...