keskiviikko 27. lokakuuta 2021

Anagan niemimaa Teneriffalla: patikointia ja polkujuoksua

Mulla on Kreetan reissusta alkaen ollut matkakuumetta! Pitäisi päästä taas reissuun, nyt kun pitkästä aikaa yleensäkin pääsi matkalle. Matkakuumetta ehkä hiukan lievittää vanhojen reissujen muistelu, joten palasin myös muistoissa ajalle ennen koronaa. Ehdimme kaverin kanssa Teneriffalle juuri ennen kuin maailma sulkeutui maaliskuussa 2020. Silloin matkasta kirjoittaminen jäi koronahässäkän jalkoihin, mutta Teneriffan hienot patikointimaastot Anagan niemimaalla ansaitsevat kyllä oman postauksensa. Nyt kun Teneriffalle taas pääsee, niin tässä hiukan tarinaa reissuilta.

Olen ollut Teneriffalla aikaisemminkin ja silloin tuli myös patikoitua saaren hienoissa maisemissa. Tuolloin jäi kuitenkin koluamatta Anagan niemimaa ja vuoristo, jota on kuitenkin kehuttu Teneriffan hienoimmaksi patikointikohteeksi. Joten pitihän nuo maastot nyt katsastaa! Anagassa tuli tehtyä reissulla kaksikin retkeä. Toinen on ympyräreitti, jonka teimme patikointeja järjestävän firman oppaiden johtamana. Ja toinen on polkujuoksuni niemimaan keskiosista pohjoisrannikolle.

Anagavuorten retkeilyreittejä löytyy todella hyvin kirjasta Teneriffa retkeilyopas (mainoslinkki Adlibrikselle) ja suosittelen tuon kirjan hankkimista, jos aikoo patikoida tai polkujuosta Teneriffalla. Retkiä suunnitellessa kannattaa pitää mielessä, että vaikka Teneriffan eteläosa on kuivaa aluetta, niin pohjoisen vuoristossa on usein todella sumuista tai sateista. Rannikolla sää lähes poikkeuksetta selkenee, mutta monet näköalapaikat jäävät sumun usein peittoon. Jos kaipaa takuuaurinkoista reittiä, niin kannattaa suunnata mieluummin Teiden kansallispuistoon (sinnekin oppaasta löytyy hyvin reittejä).
Patikointi opastetulla retkellä Chamorgan kylästä

Olimme tilanneet etukäteen patikointiretken netistä, mutta lähtöaamuna paikan päällä selvisi, että menisimmekin eri reittiä kuin mitä olimme tilanneet... No, se oli ihan ok ja reitti kulki Anagan niemimaan koillisosassa, jonne on julkisilla kulkuneuvoilla lähes mahdoton päästä. Joten opastettu patikointiretki oli tuossa kohtaa hyvä tapa päästä paikalle. Hiukan tuo patikointifirma kuitenkin aiheutti hilpeyttä, josta ehkä lisää joskus tuonnempana. 

Patikointi tehtiin ympyräreitillä Chamorgan kylästä. Teneriffan retkeilyoppaassa ei ole tätä reittiä, mutta Chamorgasta pääsee mm. reiteille 53 ja 54. Meidän reitillämme oli kummassakin kulmassa näköalapaikka, josta olisi ollut hienot näköalat alemmas rannikolle, mutta näköala peittyi sumuun. Reitti oli enimmäkseen tasainen ja kulki kauniissa maisemissa.

Itse patikointi oli ihan kiva, tosin porukan viimeisiä jouduimme useampaan kertaan odottelemaan. Onneksi muutaman kilometrin jälkeen jakaannuimme toviksi kahteen ryhmään ja pääsimme tekemään pienen lisälenkin näköalapaikalle samalla kun hitaimmat ottivat hiukan etumatkaa varsinaisella reitillä. Sää ei oikein suosinut näköalojen katselua ja lähes poikkeuksetta näkyvyys reitillä oli vain joitain kymmeniä metrejä sakean sumun ja pilvien vuoksi. Tavallaan se oli myös tunnelmallista ja säälle nyt ei mitään voi, joten emme antaneet sen haitata patikointia.Polkujuoksu Cruz del Carmen - Punta del Hidalgo

Juoksureittini oli yhdistelmä kirjan reiteistä 42 ja 43. Lähdin Cruz del Carmenista ja päätin polkujuoksun Punta del Hidalgoon. Sekä reitin lähtö- että päätepisteelle pääsee hyvin bussilla. Majapaikasta Puerto de la Cruzista tullessa molempiin suuntiin oli bussin vaihto La Lagunassa (San Cristóbal de La Laguna).

Juoksu lähti Cruz del Carmenista, jossa on näköalapaikka ja parinkin vaellusreitin lähtöpiste. Tämä reitti on muuten hyvin merkitty ja opasteita on tarpeeksi. Lähdin liikkeelle aamulla ja bussilla paikalle saavuttuani oli tovi kirkasta, kunnes näkymät ja vaelluspolku peittyivät sumuun. Alkumatka kulki laakeripuumetsän keskellä leveällä polulla polveillen ylös alas.
Reitin puolivaiheilla noustaan Anagan vuorilla ylemmäs harjanteelle ja sen jälkeen avautuu näkymä pohjoisrannikolle. Kun lähdin polkujuoksulle, sää hieman epäilytti. Vuoristoon ja pohjoisrannikolle oli luvattu sadetta ja jonkin verran tuultakin, ja pelkäsin, että reitti olisi suojaton ja liukas. Tuulet jäivät onneksi taakse heti, kun pääsin harjanteen pohjoispuolelle ja sääkin selkeni niin, että näkymä merelle oli kirkas. On aina kiva juosta vuoristossa niin, että näkee määränpään joko jossain korkealla yläpuolella tai kaukana alhaalla, ja sitten vähitellen kilometrien kertyessä pääsee lähemmäs kohdetta. Korkeimmalla kohdalla, Chinamadan kylän kohdalla, tuuli ja pisaroi kuitenkin sen verran, etten jäänyt pitämään siinä taukoa vaan evästin vasta hiukan myöhemmin.


Tämä reitti oli sikäli hieno, että maisemat vaihtuivat tuossa harjanteen ylityksen jälkeen ihan täysin. Alkumatka metsän keskellä vaihtui loppumatkan karuun kalliomaisemaan, välissä oli hiukan asutusta ja pengerrettyä maatalousmaata. Polku kulki vuorenrinteellä ja kiveen oli monin paikoin hakattu portaita. Etukäteen huimalta näyttänyt polku oli onneksi hyvin turvallinen eikä korkeanpaikankammonikaan vaivannut. Hienot maisemat merelle palkitsevat ja ennen viimeistä laskeutumista käväistään jo rannikolla korkealla meren yläpuolella.


Viimeinen osuus, laskeutuminen merenpinnan tasolle, kiemurtelee vuorenrinnettä pitkin alaspäin. Vertikaalisesti lyhyeen matkaan menee siis tovi ja tämä osuus on jo vähän tylsä kun rinne peittää näkymät merelle ja alusta on kivikkoinen. Vihdoin ollaan tasaisella ja ennen Punta del Hidalgon kylää on vielä kivikkoinen ranta. Jos ei halua mennä kylään vaikka syömään, niin rannalta pääsee suoraan nousemalla bussipysäkille, josta pääsee sitten kohti La Lagunan bussiasemaa. Reitti on kokonaisuudessaan noin 11 kilometrin mittainen ja siinä on laskumetrejä noin 1000 metriä, kun vuoristosta laskeudutaan ihan merenrantaan. Tykkäsin reitistä!


Teneriffa on upea saari luontoretkeilyyn

Aiemmalla Teneriffan reissulla patikoimme Teiden kansallispuistossa, ja siellä oltiin yli 2 kilometrin korkeudessa pilvien yläpuolella. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja maasto on laavakivikkoa, jossa kasvoi jokunen pensas siellä täällä. Tuosta patikoinnista löytyy tarinointia täältä: Patikointia Teiden kansallispuistossa.

Hiukan alempana, juuri pilvien korkeudella tehty toinen patikointi vei aivan erilaisiin maisemiin, korkeiden ja pehmoisten kanarianmäntyjen alle Aguamansan sumuisille urkupillikallioille. Tämän retken reittikuvaus löytyy tästä postauksesta: Patikointia pilvessä: Aguamansa Teneriffalla.

Kun Anagan niemimaa tuli tällä reissulla valloitettua, niin oli myös sellainen olo, että Teneriffan hienoimmat ulkoilumaastot on nähty. Teneriffa on kyllä siitä upea saari, että siellä on todella erilaisia maisemia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...