sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Juoksuohjelma lomalla vai lomaa juoksusta?

Hups, tähän tupsahti suunnittelematon blogitauko. Olen ollut nyt kolme viikkoa lomalla ja lomailu on vienyt ihan mennessään. Päivissä on ollut paljon kivaa tekemistä ja olen myös rentoutunut siihen malliin, etten ole juuri jaksanut läppärin kantta raottaa.

Koska en treenaa nyt mihinkään tapahtumaan, myös juoksuohjelma on ollut hyvin rento. En silti luovu juoksusta lomallakaan, en edes kovimpien helteiden aikaan. Juoksu on niin olennainen ja kiva osa elämääni, että lenkit eivät tunnu velvollisuuksilta tai pakkopullalta, josta pitäisi pitää lomaa. Toisaalta en ole myöskään välittänyt siitä, että ohjelma ei ole optimaalisen kehittävä tai kilometrejä ei kerry ennätystahtiin, vaan olen juossut rennosti muun lomailun ohessa. 

Helteisellä jaksolla pyrin juoksemaan aamun ja illan tunteina, jolloin oli hieman viileämpää kuin keskipäivällä. Tosin käytännössä aamulenkki on mulla sellainen, että pääsen ovesta ulos aikaisintaan kympiltä. Varsinkin pidemmillä lomilla unirytmini asettuu aina noin klo 00-9 rytmiin, joten aamuherätykset vaatisivat kelloa ja ovat ihan liian rankkoja lomalaiselle. Onneksi oma kroppa tottuu yleensä helteisiin nopeasti ja olen juossut myös päivän kuumimmalla aikaa ongelmitta. Vettä mukaan lenkille ja juoksusuunnitelma sellaiseksi, että helteellä pärjää. Eli hitaampi vauhti, lyhyenpi lenkki tai sellainen reitti, joka kulkee varjossa ja mahdollisesti hiukan viileämmässä. Esimerkiksi Turun seudulla Ruissaloon on helppo rakentaa pidempikin polkulenkki tai sileänkin reitti, joka kulkee puiden varjossa ja vilvoittavan merituulen äärellä. Postauksen kuvat ovatkin hellepäivän pitkikseltä Ruissalosta.


Loman juoksuohjelma noudattaa mulla hyväksi havaittua kaavaa, jossa lenkkien paikat, pituudet ja järjestykset muuttuvat tarpeen mukaan. Viikossa kertyy noin 30 km juoksua, joka on hyvä määrä kunnon ylläpitoon. Nyt kesällä olen juossut 4-5 lenkkiä viikossa, eli lenkit ovat olleet enimmäkseen lyhyitä, selaaisia, jotka ehtii juosta sopivassa välissä ilman sen kummempaa valmistautumista. Suurin osa lenkeistä on hitaita pk-lenkkejä, ehkä jopa kaikki viikon lenkit, jos on juurikin hellettä tai muuten kuormitusta. Yksi viikon lenkeistä on pidempi, yli 10 km. Kun arkena pitkis on viikonlopun lenkki, lomalla sen voi juosta miten parhaiten sopii. 

Olen nyt pyrkinyt juoksemaan myös kerran viikossa nopean harjoituksen. Tasavauhtinen vk-lenkki on klassikko, jonka voi juosta missä sitten onkaan. Vetotreeni juoksuradalla onnistui sekin sopivasti, kun lomareissujen välissä oli pari kotipäivää. Mäkitreeni vaatii yhden sopivan pituisen mäen, jollainen yleensä kyllä löytyy. Nopeustreenit ovat olleet tosi vaihtelevia ja osittain siksi niitä onkin ollut kiva tehdä.

Lomajuoksut ja muut lomapuuhat jatkuvat vielä, kuten ehkä blogitaukoilukin. Nautitaan kesästä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...