keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Korona-ajan matka Tallinnaan

Ennen tätä kesää en ollut koskaan käynyt Tallinnassa. Kun Viro oli ensimmäisiä maita, joihin matkailu vapautui korona-rajoitusten jälkeen, päätimme tehdä kesäreissun eteläisen naapurimaan pääkaupunkiin. Ja täytyy sanoa, että hyvin valittu kohde! Tallinna oli hieno paikka vierailla näin kesäaikaan, ja heinäkuussa korona-aika näkyi sekä laivoilla että kaupungissa mukavana väljyytenä.


Kuulin etukäteen, että yleensä Tallinnan lautoilla on ruuhkaisaa ja istumapaikkaa on vaikea saada. Nyt matkaan lähtijöitä oli kuitenkin molempiin suuntiin vain kourallinen. Helsingistä lähdettäessä laivan brunssi-buffassa oli runsaasti tilaa ja sama väljyys näkyi kannella, tax freessa ja yleisissä tiloissa. Turvavälejä ei tosin noudatettu oikein missään, mutta käsidesiä oli joka nurkassa tarjolla ja brunssiruokia joko tarjoiltiin tai otettiin omilla ottimilla siten, että muihin matkustajiin ei ollut kontaktia.


Myös Tallinnassa oli kuulemma väljää normaaliin kesään verrattuna. Poissa olivat oppaan lipun perässä kulkevat turistilaumat eikä missään ollut ruuhkaa. Suomea kuuli paljon, mutta muun maalaisia matkailijoita ei juuri ollut. En ole tainnut koskaan olla historiallisessa kaupunkikohteessa, jossa olisi päässyt näin mukavasti kiertelemään nähtävyyksiä ilman muita ihmisiä. Korona taisi näkyä myös ainakin joidenkin ruokapaikkojen hinnoissa, ja reissussa tulikin syötyä hyvin. Olimme matkalla kaksi yötä ja hotellimme oli hyvällä paikkaa vanhassa kaupungissa. Vanha kaupunki levittäytyi ympärillä ja Viru-keskukseen oli kuitenkin matkaa vain puolisen kilometriä.


Tykästyin erityisesti Tallinnan vanhaankaupunkiin. Vanhakaupunki on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1997 ja se on yksi parhaiten säilyneitä keskiaikaisia kaupunkikokonaisuuksia. Vanhakaupunki jakaantuu Toompean mäellä sijaitsevaan linnoitusosaan eli yläkaupunkiin sekä hieman myöhemmällä ajalla linnan ympärille muodostuneeseen alakaupunkiin.


Alakaupungissa oli runsaasti sokkeloisia kapeita mukulakivikatuja sekä pieniä ja hiukan isompia aukioita, kirkkoja ja museoita. Yläkaupungissa oli hyvin säilyneitä linnoituksen torneja, korkeita muureja ja näköalapaikkoja moneen suuntaan. Itse ihastuin erityisesti yläkaupungin linnoituksiin ja hienoihin näkymiin.


Vierailimme myös Telliskiven ns. nousussa olevalla trendialueella. Telliskivi on vanhalle teollisuusalueelle muotoutunut taiteilijoiden suosima boheemi alue, josta löytyy taiteen lisäksi hyviä ravintoloita ja designputiikkeja. Jännä alue, jossa kannattaa nostaa katse kengänkärjistä teollisuushallien seinämaalauksiin!


Oli kiva päästä vierailemaan Tallinnassa nyt, kun siellä oli mukavan väljää ja edullista. Sääkin suosi kolmen päivän minilomaa, ja näin kesäaikaan suosittelen pysähtelemään paljon pieniin kuppiloihin juomalle tai jäätelölle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...