lauantai 20. heinäkuuta 2019

Mitä mukaan pitkälle lenkille?

Nuuksio Classicille valmistautuessani juoksen useamman päälle parikymppisen lenkin poluilla. Olen myös suuri retkeilyjuoksun ystävä, ja tykkään lähteä tuntien retkijuoksulle muutenkin.

Samalla kun treenaan kroppaa kestämään tunteja kestävää juoksusuoritusta, testaan myös varusteita, syötävää ja juotavaa polkumaratonia varten. Pelkkä juomapullo ei riitä, vaan pakkaan juoksureppuun juomarakon, syömistä ja varusteita, joiden myötä lenkki kulkee mahdollisimman mukavasti. Tässä postauksessa listaa reppuun pakattavista jutuista.



Postaus sisältää mainoslinkkejä, joiden kautta tehdyistä ostoksista saan pienen prosentin komissiota (n. 5-10% ostosten loppusummasta). Pelkästä linkin klikkaamisesta en hyödy rahallisesti, ainoastaan linkin kautta tehdyistä ostoksista.

Juoksureppu


Urheiluun tarkoitettuja reppuja löytyy isolla koko- ja hintahaitarilla. Juoksurepun täytyy olla kevyt, istuva ja toiminnallinen. 

Mielestäni noin 5-10 litran juoksureppu on sopivan kokoinen moneen tarkoitukseen. Itse pidän myös siitä, että repun olkahihnoissa on taskut esim. pehmopullolle ja puhelimelle, koska silloin reppua ei tarvitse riisua saadakseen tarpeelliset tavarat heti esille.


Ostin itselleni Salomonin Skin Pro -sarjan 10 litran juoksurepun. Tuo reppu onkin ollut todella monikäyttöinen, se on kulkenut mukana sekä pitkillä polkujuoksuilla että ihan vaan rannalle mennessäkin. Kirjoittelin tarkemmin kokemuksia juoksurepusta tässä postauksessa.

Juomarakko vai juomapullo mukaan pitkälle lenkille?


En juo juuri koskaan urheilujuomaa, sillä vatsani ei pidä siitä. Energiageelit ja juomana vesi toimivat mulla paremmin. Tärkein pitkän lenkin varuste onkin juomarakko. Juomapullot menevät lyhyemmillä lenkeillä, mutta kyllä juoksureppu ja siellä juomarakko ovat kaikkein kätevimmät, kun lähdetään polkujuoksemaan ja pitkään.

Mulla on Camelbackin juomarakko, ja siinä on kätevä täyttöaukko sekä hyvin toimiva suukappale. Olen ollut juomarakkoon tosi tyytyväinen, joten voin lämpimästu suositella Camelbackin juomajärjestelmiä.

 


Tässä Salomonin juomapussissa on puolestaan etuna helppo puhdistettavuus. Jos jokin tuossa omassa juomarakossa mietityttää, niin se, että mitenköhän sen saisi putsattua joskus kunnolla. Huuhtelu onnistuu toki helposti, mutta jos samaa juomapussia käyttää vuosikausia, niin olisi kiva pystyä myös pesemään se joskus oikein kunnolla.

Mistä energiaa pitkään juoksuun?


Mä kuulun niihin, jotka pystyvät ihan syömäänkin juoksun lomassa, mutta kun sapuskat pitää kuljettaa mukana repussa juoksulenkin ajan, suosin mahdollisimman tiiviitä energiapitoisia syötäviä.

Energiageeleissä on enemmän sääntö kuin poikkeus, että ne maistuvat äitelälle ja niitä on vaikea saada alas. Jos siis löytää siedettävän makuisen ja itselle sopivan geelin, niin voi olla tyytyväinen. Mulla on huonoja (maku)kokemuksia monista geeleistä.


Ainoat rehellisesti hyvänmakuiset energiageelit, joita olen maistanut, ovat olleet Clif shot - energiageelit. Viimeksi ostin testiin myös saman merkin energianamuja, blockseja, ja ne olivat kuin karkkia. Näitä otan siis mukaan myös polkumaratonille.

Kaipaan makeiden geelien rinnalle myös jotain oikeaa, suolaista syötävää. Viimeksi testasin pitkällä lenkillä tortillasipsejä, ja ne maistuivat aivan ihanilta 20 kilometrin juoksun jälkeen. Perunalastutkin varmasti maistuisivat, mutta tortillasipseissä on pikkuisen vähemmän rasvaa, joten päädyin niihin. Pitkässä juoksussa energian pitäisi tulla enimmäkseen hiilihydraateista, ja kuitua sekä rasvaa kannattaa välttää vatsaongelmien vuoksi.

Jotain ihan muuta


Vettä, syötävää ja kunnon reppu, jossa ne kulkevat. Sillä pääsee jo aika pitkälle. Ja toki mukaan kannattaa otta puhelin hätätilanteiden varalta sekä mahdolliset vaihtovaatteet, jos niitä tarvitsee. Itse pakkaan yleensä mukaan vaihtosukat. Jos jalat kastuvat, märillä sukilla tulee helposti rakkoja.

Mulla kulkee myös pidemmillä juoksuilla mukana huulirasva. Mulla lienee jonkin asteinen huulirasva-addiktio, ja geeli"aterian" jälkeen huulet tuntuvat usein kuivilta. Huulirasva korvaa tarvittaessa myös vaseliinin, jos näyttää siltä, että jostain hiertää.

Lisäksi pakkaan varmuuden vuoksi mukaan kuulokkeet. Polkujuostessa tulee harvoin kuunneltua musaa, mutta silloin kun matka alkaa painaa, voi musiikista saada tosi hyvin tsemppiä viimeisille kilometreille.


Juoksin perjantaina 30 kilometrin polkulenkin. Tuo oli ensimmäinen kolmikymppinen neljään vuoteen ja pisin koskaan poluilla juoksemani matka. Oli aika rankkaa, mutta varusteet ja eväät toimivat, ja olen tyytyväinen tuohon juoksuun! Matka kohti Nuuksion polkumaratonia etenee. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...