torstai 4. heinäkuuta 2019

Lämpenin lähimatkailulle

Kotimaanmatkailu. Pakko tunnustaa, että vielä kymmenisen vuotta sitten sana herätti lähinnä negatiivisia mielikuvia. Kallista, ankeaa, jotenkin hankalaa ja taustalla soi tauotta Mikko Alatalon Puuhamaassa -renkutus.

Toki sitä on tullut käytyä huvipuistoissa, eläinpuistoissa ja festareilla Suomessa, mutta en ole pitänyt kotimaanmatkailua erityisen mielenkiintoisena. Viime vuosina fiilis on kuitenkin kääntynyt, ja esimerkiksi tulevalle kesälomalle on suunnitteilla useampi reissu lähialueille, ja olen niistä innoissani!

En seuraa matkailutrendejä, joten en osaa sanoa, onko kotimaassa matkailu yleensäkin nosteessa vai olenko vain itse innostunut reissaamisesta Suomessa. Nykyään matkailen kuitenkin mieluusti myös kotimaassa, erityisesti näin kesäisin. Tässä hiukan lomasuunnitelmiani ja matkakohteita.Saaristo


Olen aina tykännyt saaristosta tosi paljon, ja näin lounaisrannikolla asuvalle Turun saaristo onkin kivan helposti saavutettavissa. Olen myös käynyt edellisenä kolmena kesänä Ahvenanmaalla, ja reissaan sinne nytkin lomalla.

Ensimmäisellä vierailulla yövyttiin hotellissa, mutta sen jälkeen olen joka kerta valinnut Airbnb-majoituksen. Omat Airbnb-kokemukset ovat tosi hyviä, majoitus on aina ollut sellainen kuin on luvattu ja usein kokemus on ollut selvästi parempi kuin osasin odottaa. Ahvenanmaalla kesä on tietysti sesonkiaikaa, ja hotellien hinnat korkeita, joten majoittumalla muualla voi säästä aika isonkin summan rahaa. Lisäksi varsinkin isommalla porukalla on paljon kivempi asustaa asunnossa, mökissä tai talossa sen sijaan, että pitäisi seilata hotellihuoneesta toiseen aina kun haluaa viettää aikaa porukalla. Muuten, jos Airbnb on vielä kokeilematta, niin kun rekisteröidyt tämän linkin kautta, niin saat ensimmäisestä majoittumisesta pois 30 euroa.

Turusta on helppo vierailla Ruissalossa tai tehdä päiväretki Vepsään. Kunnon lähimatkailua onkin vierailla oman kotipaikan läheisillä saarilla ja täältä pääsee kyllä vaivattomasti haistelemaan meri-ilmaa. Olen nyt alkukesästä päässyt toteuttamaan myös retkijuoksua siten, että olen lähtenyt kotoa reppu selässä kipittämään, ja päättänyt lenkin jonnekin vesistön rantaan. On ihana päästä juoksun jälkeen hikisenä suoraan uimaan ja kylmä vesi tuntuu ihanalta rasittuneissa jaloissa. 

Juhannuksena tuli myös vierailtua saaristossa, kun ajoimme Saariston rengastien Kustavista Paraisille. Reitti tarjosi hienoja maisemia ja hauskoja lauttamatkoja. Postauksen kuvat ovat tuolta reissulta.Mökille


Perheelläni ei ole koskaan ollut omaa mökkiä, mutta olemme useana kesänä varanneet päiväksi perheenjäsenen työn kautta saatavilla olevaa huvilaa. Harmi kyllä viime kesäksi emme saanet mökkiä käyttöön ja aina välillä onkin ollut puhetta jonkin mökin vuokraamisesta porukalla. Harkinnassa oli mökin vuokraaminen Lomarenkaan kautta, mutta pääsenkin nyt mökkeilemään muuten, joten vuokramökit jäävät odottamaan tulevia seikkailuja.

Tykkään lapsenomaisesti hypätä uimassa tiheään, jos siihen vain mahdollisuus on. Mökkeilyssä yksi parhaita juttuja onkin, jos pääsee uimaan ja saunomaan pitkän kaavan kautta. Myös ulkona syöminen, grillaaminen ja ihan vain rauhoittuminen luonnon helmassa on ihanaa.


Kansallispuistot


Patikointiharrastukseni (jos nyt harrastuksesta voi puhua, kun patikoin vain muutaman kerran vuodessa) on alkanut ulkomailla ja olen kipitellyt Suomessa vain muutaman kerran. Hiukan nurinkurisesti ehkä siis. Ulkomaan reissuilla on ollut tavallaan helpompi lähteä päiväretkille tutustumaan luontokohteisiin, kun yleensä viikon matkalla on sitten ollut kaikkea muutakin tekemistä.

Keväällä 2017 kävimme siskon kanssa Kolilla vaeltamassa Herajärven pohjoispään kierroksen. Tykkäsin reissusta, mutta samalla totesin, että päiväretket ovat enemmän mun juttu kuin useamman päivän patikkareissu rinkan kanssa. Nyt lomalla toteutammekin siskon kanssa kansallispuistoissa patikointia päiväreissuina. Teemme retket Seitsemiseen ja Helvetinjärvelle, ja reippailun vastapainoksi punkkaamme pari yötä hotellissa Tampereella.

Idea tähän lomareissuun syntyi viime syksynä. Olin superinnoissani Mennään metsään -polkujuoksukiertueen yhteislenkeistä Saaristomerellä ja Selkämerellä. Olisin kovasti halunnut osallistua Helvetinjärven lenkille, mutta aikataulusyistä se piti jättää väliin. Ajatus kansallispuistosta jäi kuitenkin takaraivoon itämään ja niinpä lupasin reissun ja hotelliyöt siskolle joululahjaksi! Satsasin viime jouluna enemmän aineettomiin lahjoihin ja tässä oli tietysti myös oma lehmä ojassa. :P Onneksi siskokin tykkää patikoida hienoissa maisemissa, joten tämä reissu on enää toteutusta vaille valmis.
Lomalla varmasti bloggailenkin, mutta varsinkin reissunpäältä tulee päivitettyä enemmän instaa, ja sieltähän mut löytää nimellä @taivaanrannanjuoksija

2 kommenttia:

 1. Innostava juttu ja upeat kuvat. On hyvä että herättelet näkemään lähellä olevia mukavia matkakohteita. Pitää ottaa Nauvo harkintaan, sinne voisi tehdä päivämatkan. Käydä uimassa ja syödä kunnolla. Vieläköhän siellä on pieni panimo?

  Oletko käynyt Säkylän Harjureitillä? Fiskars on myös uskomattoman hieno paikka.
  Alan nyt oikein innostua kotimaan matkailusta minäkin :) Kiitos Sinulle!

  T. Raija (Street-O:n harrastaja)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Raija, kiva kun kommentoit!

   Nauvossa oli ainakin kiva vierasvenesatama ja se ympärillä ravintoloita ja puoteja. Mukavan oloinen alue merinäkymin. :)

   Fiskarsissa en ole käynyt. Vielä opettelen tätä lähimatkailua, paljon on vierailtavia paikkoja kokematta!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...