torstai 9. elokuuta 2018

Valmistautuminen Paavo Nurmi puolimaratonille

Paavo Nurmi Marathoniin on aikaa enää 1,5 viikkoa. Juoksen tapahtumassa puolimaratonin ja se tulee olemaan vuoden pisin juoksu. Tänä vuonna mulla on pitkästä aikaa jopa jonkinlainen aikatavoite, eli alittaa 2 tuntia toista kertaa juoksu-urallani. Jänskättää ja vähän kauhistuttaakin.


Alkukesän juoksut menivät hyvin ja olen keskittynyt juoksuohjelmassa nopeusharjoitteluun. Pitkikset ovat kuitenkin jääneet vähiin ja se tuo epävarmuutta muassaan. Juoksin kesäkuun lopussa yhden 20 kilometrin lenkin, mutta heinäkuussa pitkikset jäivät tyystin juoksematta! Osittain tämä oli harkittuakin, mutta osittain myös ihan laiskuutta, kun en helteellä vain jaksanut lähteä kymppiä pidemmille lenkeille. Saas nähdä, kuinka naisen käy, kun Paavolla pitäisi juosta pidemmälle kuin kertaakaan tänä vuonna! Hiukan tuo aikatavoite mietityttää, koska kunto ei ehkä ihan ole ennätystasolla ja myös mahdollinen hellesää vie taatusti juoksuvoimaa.


Viimeisen kahden viikon aikana ennen juoksutapahtumaa ei enää tehdä ihmeitä. Kisan voi toki torpedoida vaikkapa tekemällä jalat tukkoon saavan tehoharjoituksen kisaviikolla tai syömällä kisaa edeltävänä päivänä mahansa sekaisin. Itse juoksin viimeisen pitkiksen tuolla Selkämeren polkujuoksussa tasan kaksi viikkoa ennen puolikasta. Viimeisen tehoharjoituksen tein alkuviikosta. Nyt sitten lähinnä vain höntsäillään ja yritetään lepäillä. Kisaviikon alussa kokeilen vielä lyhyen lenkin verran puolikkaan tavoitevauhtia ja toinen lenkki ennen lauantain puolimaratonia on lyhyt ja kevyt.


Nopeustreeneissä juoksin nelosen vetoja alle kahden minuutin tavoiteajalla, eli puoli-yassoja, lopulta viidesti. Ensin kahdesti 6 x 400m, sitten kahdesti 8 x 400m ja viimeiseksi 10 x 400 metriä tämän viikon alussa. Tähän tuli kahden viikon tauko vetotreeneihin lomatouhujen myötä, eikä tuntunut yhtään varmalta lähteä tuohon kymmenen ratakierroksen treeniin. Aikaisemmissa treeneissä ratakierrokset ovat menneet nätisti 1:55 aikaan, mutta nyt vauhti hiukan poukkoili ja meno tuntui raskaalta. Yksi kauneusvirhekin tuli, kun seiska-vedolla aika lipsahti pari sekuntia yli kahden minuutin. Mutta sain juostua kaikki kymmenen ja tuota yhtä lukuun ottamatta alle kahteen minuuttiin. Jee! Olen kyllä alkanut epäillä, että Paavo Nurmen Stadionin lämpömittari on rikki. Siellä on ollut joka kerta sama +28 taulussa mun vetotreenien aikana. Postauksen kuvatodisteet ovat kaikki eri treenikerroilta.


Paavo Nurmi Marathonin reittiä on viilattu vähän vuosittain. Tänä vuonna reitti kulkee Turun keskustassa entistä enemmän jokivarressa. Se tarkoittaa kivoja maisemia juoksijoille, mutta muutama miinuspuolikin reittivalinnassa on. Katujen/kaistojen sulkemisen lisäksi suljettuina on myös pyöräteitä. Tämä harmittaa ymmärrettävästi pyöräilijöitä, sillä pyöräreittejä ei keskustassa liiemmälti ole, joten on aika ihmeellistä, että pääväylät ovat jatkuvasti suljettuina kesäviikonloppujen tapahtumien vuoksi. Lisäksi jokirannassa on samaan aikaan muitakin tapahtumia ja jo viime vuonna todistin muutamaa tilannetta, jossa esim. reitille harhautunut lapsi oli jäädä väsyneen juoksijan jalkoihin. Toivottavasti liikenteen ohjaukseen on tänä vuonna panostettu, ettei vaaratilanteita synny ja kaikki juoksijat pääsevät kirmaamaan esteettä.

Oletko tulossa Paavo Nurmi Marathonille? Kenties ensimmäistä kertaa tai tauon jälkeen? Onko Turku vieras kaupunki? Kirjoittelin viime vuonna vinkkejä Paavo Nurmi Marathonille osallistuville ja päivitin nyt tuon postauksen tälle kesälle. Jos vielä jokin jää askarruttamaan, niin minulta voi kysyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...