torstai 20. heinäkuuta 2017

Kiva juoksureitti Maarianhaminassa

Ruotsinlaivalla olen jo tosi pitkään aina Maarianhaminan pysähdyksellä katsellut kaihoisasti Länsisatamasta lähtevää ulkoilureittiä. Risteilyalusten laiturin kohdalla aivan rannassa kulkeva ja sitten puusiltaa kallioiden taakse katoava reitti on näyttänyt kerrassaan houkuttelevalta juoksureitiltä. Tämän kesän lomareissulla pääsin vihdoin testaamaan lenkkireitin!


Ulkoilureitti kulkee Maarianhaminan länsirantaa ja kiertää eteläosassa katuja pitkin itärannan poluille. Reittikartta löytyy mm. turistikartasta, jota on jaossa laivoilla. Itse kysyin reitistä etukäteen Karkkipäivän Sannilta, koska netistä ei löytynyt selkeää karttaa, josta olisi nähnyt, mitä katuja pitkin länsirannalta noustaan etelän asuinalueelle. Sainkin hyviä vinkkejä, joiden turvin selvisin eksymättä! Otin mukaan myös tuosta turistikartasta leikatun kappaleen, josta oli hyvä seurata menoa. Länsipuolella ulkoilutie ei nimittäin ollut kovinkaan hyvin merkitty, ja ilman karttaa ja ohjeita olisin joutunut aika monessa kohtaa arpomaan, mistä mennä.


Tiistaipäivä oli meidän reissun ainoa kokonainen päivä, ja samalla päivä, jolloin saatiin sadetta aamusta iltaan. No, kun muut jäivät kämpille nukkumaan ja pitämään sadetta, minä suuntasin lenkille. Ja itse asiassa sää oli juoksulle ihan hyvä, sillä pisaroita ripsotteli vain hiukan ja varsinkin länsipuolella oli aivan tyyntä. Juoksin ensin majapaikastamme Torggatanilta Länsisatamaan ja etsin sieltä reitin alkupään.


Länsilaidalla juoksureitti kulki puista kävelytietä ja nousi portaita ylös kallioille. Näkymät merelle olivat juuri niin kivat, kuin olin ajatellutkin. Kalliosen osuuden jälkeen reitti laskeutui taas merenrantaan ja kohti pientä kalasatamaa. Kalakorttelista reitti jatkuikin sitten pyöräteitä pitkin asuinalueiden halki.


Etetäosassa oli upeita taloja ja vielä hienompia puutarhoja. Näin heinäkuun alkupuolella kukat olivat täydessä loistossa ja pysähdyinkin nuuhkimaan ja pällistelemään kukkasia tämän tästä. Reitti tarjosikin runsaasti koettavaa kaikille aisteille. Maisemien lisäksi mieleen jäi eritysesti polun reunasta leikatun heinän, piha-aitoina kasvavan jasmiiniin sekä itärannassa kukoistavan mesiangervon tuoksut.Itärannan osuus reitistä koukkasin monen pienen poukaman kautta, joissa olisi voinut pulahtaa mereen. Lisäksi itäpuolella juoksin mm. leirintäalueen läpi. Loppumatkasta alkoi sataa hiukan enemmän, joten oikaisin puistosta kaupungintalon liepeiltä takaisin majapaikkaan, enkä jatkanut aivan Itäsatamaan asti. Matkaa kertyi yhteensä 7,8 kilometriä. Hölkkäsin leppoisaa vauhtia ja pysähtelin jatkuvasti, niin aika meni reippaasti päälle tunti.


Minusta on ihanaa päästä matkoilla myös juoksemaan. Se tarjoaa kivan hengähdystauon yksin vain omien ajatusten kanssa. Lisäksi matkakohteesta näkee ja kokee aina eri puolia juosten. Tämä Maarianhaminan juoksureitti oli ehdottomasti kokemisen arvoinen, mulle jopa yksi matkan kohokohtia. :)

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Juoksu matkoilla on kyllä parhautta. Kiva, kun kohdekaupungista löytyy hyvä reitti.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...