sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Lenkit ja päivät pitenee

Toisin kuin kuvan noidalla, on täällä pääsiäinen sujunut varsin lennokkaasti. :) Ihana keväinen auringonpaiste on siivittänyt vuoden pisintä lenkkiä ja kovinta juoksuviikkoa. Kävi tuuri, että saatiin sopivasti pääsiäiseksi kunnon keväiset kelit. 

Oltiin miehen kanssa kalenteroitu pääsiäispyhien juoksut niin, että pitkäperjantaina juostiin alkuvuoden pisin lenkki, joka mulla tarkoitti ekaa puolimaratonin pituista juoksua ja yhteensä 22 kilometrin lenkkiä. Lauantai ja sunnuntai nautittiin kummankin lapsuudenkodissa maistuvat ja erittäin runsaat pääsiäisateriat. Tänään kun kotiuduttiin, oli vielä illansuussa mahtava aurinkoinen keli juosta lyhyt palauttava lenkki Naantalin rannoilla. Valoisan ajan piteneminen illoissa on ihanaa! Ja koska pyhät jatkuvat, on huomennakin juoksupäivä! Toivottavasti aurinko olisi nyt jo sulattanut ja kuivattanut polkuja, kun edelliset polkujuoksut on juostu lumella, jäällä ja vetisillä poluilla.


Mainion viikon myötä sain tällä viikolla kasaan 42 juoksukilometriä ja ekaa kertaa tänä vuonna menin yli 40 viikkokilometrin. Tuossa oli kyllä monta vaikeaakin kilometriä. Yli kaksikymppiset lenkit lähes vuoden tauon jälkeen ovat iso rasitus jaloille. Pitkäperjantain pitkiksellä vaikeinta olivat viimeiset neljä kilometriä, vaikka niihin pystyi kuitenkin vielä vähän nostamaan vauhtia.

Olen joskus pohtinut, että siinä missä puolimaraton juostaan hengitys- ja verenkiertoelimistöllä, niin maraton juostaan jaloilla. Maratonmatka vaatii iskutuksen sietoa ja kestävyyttä jalkojen lihaksilta. Lihaskivut pitkien treenilenkkien jälkeen ovatkin tulleet tutuksi nyt kevään edetessä, kun olen päässyt juoksemaan taas pitkiä, yli parituntisia lenkkejä. Pikku hiljaa jalat vahvistuvat ja kestävät paremmin iskutusta. 

Juoksuohjelman edetessä viikon pitkä lenkki on suunnilleen joka toinen viikko tuollainen noin kahdenkympin kirmaisu, mutta ei siitä enää kauheasti pitene. Ennen kisaa juoksen kuitenkin yhden tai kaksi noin 30 kilometrin harjoituslenkkiä, jotka ovat maratonille treenatessa pisimmät lenkit. Niillä testataan kunnon lisäksi myös juoksuvarusteita ja tankkausta. 

Viikonlopun pitkien lenkkien lisäksi pidennän myös arkipäivien pk-lenkkejä siten, että juoksen useammin ns. puolipitkän, noin 8-10 kilometrin lenkin. Ne ovat pk-tasoisina vielä suht kevyitä. Joka viikko ei ole tarkoitus kasvattaa määrää, vaan joukkoon mahtuu tietysti myös kevyitä viikkoja, jolloin juoksumäärät putoavat selvästi kovien viikkojen kilometreistä.

Kevätkelit ovat innostaneet ulkoilemaan. Juoksulenkeillä on mahtavaa bongailla kevään etenemistä ja ensimmäisiä kukkia polkujen viereltä. 



2 kommenttia:

  1. On kyllä niin mahtavaa, kun kesä tulossa, tälläkin viikolla ollut niin aurinkoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinko piristää ja kyllä tässä jo kesää odotellaan. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...