sunnuntai 28. helmikuuta 2021

Ennätyksellinen helmikuu

Helmikuu on juoksukuukausista julmin, olen tällaisena kilometrien kerääjänä aina ajatellut. Kilometritavoitteen saavuttamiseen on ensinnäkin käytössä vähemmän päiviä kuin muissa kuukausissa. Tammikuussa alkuvuoden innostus siivittää juoksemaan ja maaliskuussa ilmassa on jo lupaus keväästä. Mutta helmikuussa eletään useimmiten kylmintä ja liukkainta talvikautta, jolloin olot voivat olla juoksulle hyvinkin haasteelliset.

Lähdinkin helmikuuhun sillä asenteella, että juokse aina kun voit. Erityisesti kuun alussa pyrin saamaan kasaan kilometrejä. Turun seudulle tyypilliset jäiset talvikelit loistivat alkukuusta poissaolollaan ja saimme täällä lounaassakin nauttia hienoista lumikeleistä. Välillä pakkasasteita oli hiukan liikaa pidempää lenkkiä ajatellen, mutta enimmäkseen pakkasetkin olivat maltillisia.

Olen iloinen siitä, että helmikuun kahteen ekaan viikonloppuun osui mainiot ulkoilusäät. Pääsin juoksemaan aurinkoisessa pakkassäässä pari kunnon pitkistä, poikkeamaan lumisille metsäpoluille ja kirmaamaan meren jäällä. Kuun puolivälissä mulla olikin kasassa jo 62 kilometriä juoksua ja ajattelin, että voin hyvin ottaa loppukuun rennosti vain noin 20 kilometrin viikkotavoittein.

Fiksusti toimittu, sillä nyt loppukuusta oli jääkelejä ja tulikin juostua vähemmän. Tässä juoksuharrastuksen myötä lumen ja jään eri muodot ovat tulleet talvisin tutuksi ja onkin jännä, miten talvijuoksu on ihan erilaista eri keleillä. Nyt helmikuulle osui mainiota keliä siksi, että saatiin tasaisesti uutta lunta, mutta kerrallaan maltillisesti. Näin juoksubaanat pysyivät lumisina, mutta eivät missään kohtaa tamppaantuneet liukkaiksi. Kun lumi sitten suli, se tapahtui täällä käytännössä viikossa, jolloin liukas kausikin jäi lyhyeksi. Nyt viikonloppuna pyörätiet olivat jo ihan sulat!

Hyvät kelit siivittivätkin juoksemaan helmikuun kilometriennätyksen, 108 kilometriä! Olen jo kolmena vuonna peräkkäin juossut helmikuussa vähintään satasen, ja vaikka edelleen pidän tätä hankalana juoksukuuna, niin hyvältähän nuo kilometrit näyttävät. Juoksin helmikuussa kolme pitkistä; 14, 12 ja 12 kilometrin lenkit, ja paljon arkena lyhyitä lenkkejä etätyön lounastauolla tai työpäivän jälkeen. Kirjoitin tammikuun koosteen loppuun näin: "Täytyy toivoa, että pitkikset palaavat juoksuohjelmaan ongelmitta ja helmikuun kelitkin ovat juoksulle suosiollisia." Ai että, olisipa kiva, jos kaikki toiveet toteutuisivat yhtä helposti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...