torstai 20. elokuuta 2020

Nauvon luontopolut ja kesäretki saaristoon

Nauvon vierasvenesatama jäi mieleen viime kesänä saariston rengastien kierroksella. Silloin Nauvo oli viimeinen etappi Kustavista alkaneella kierroksella. Ilta-auringossa kylpenyt Nauvon kirkonkylä näytti sen verran viehättävältä, että halusin tänä kesänä vierailla siellä uudelleen hiukan paremmalla ajalla.


Kun otin Nauvosta etukäteen selvää, löysin myös reittikuvaukset alueen luontopoluista. Kaasivuorelta luvattiin selkeällä säällä näköala aina Turkuun asti, joten päivän ensimmäinen retkikohde olikin pienen patikointimatkan päässä. Parkkipaikka Kasbergetin ja Parolan luontopoluille löytyy muutaman kilometrin päässä Parainen-Nauvo lautan laiturista tien vasemmalla puolella. Parkkipaikan tunnistaa Parolan hyppyrimäestä (Parolabacken). Tässä reittikartta (och info på svenska)Kaasivuoren polku on noin 4,5 kilometriä ja Parolan polku noin 2,5 kilometriä pitkä luontopolku. Matkan varrella on opastauluja alueen luonnosta ja muusta mielenkiintoisesta. Kaasivuoren ja Parolan reitit voi myös yhdistää. Kun palaa Kaasivuoren ympyräreitiltä, voi "oikaista" Parolan polulle Dyvikintien ja Prostvikintien kautta. Me päädyimme tekemään juuri näin, eli kävelimme Kaasivuorelle ja sieltä ympyräreitin toista laitaa takaisinpäin, mutta sen sijaan, että olisimme palanneet parkkipaikalla samaa polkua, lähdimme pikkuteitä pitkin Paroran reitille ja tulimme sitä kautta takaisin. 


Kaasivuoren luontopolku kulkee pääosin metsässä, kunnes kivutaan kallioita ylös näköalapaikalle. Näköala saaristoon oli tosiaan hieno. Kaasivuoren laelta näkyy mm. Paraisten kalkkikivilouhos ja Turusta Meyerin telakan nosturit näkyivät myös hyvin. Parolan polku kulki kallioisessa saariston mäntymetsässä ja sen erikoisuus on hyppyrimäki. Kiipesimme myös Parolan hyppytorniin, vaikka puinen torni olikin vähän jännittävä. Hyppyrimäen k-piste on 25,5 metrissä ja ylhäällä tuli kyllä ihmeteltyä, miten mäkihyppääjät rohkenevat hypätä isoista, k-120 mäistä tai jopa lentomäestä, huh huh.
Reippailun jälkeen loppupäivä menikin tosi kivasti Nauvon kylällä. Olin etukäteen bongannut Köpmansi kahvila-ravintolasta kehuja sekä ruoasta että miljööstä. Keltaisessa, siniovisessa puutalossa olikin hyvän lounaan lisäksi ihastuttava puutarha, jossa istuskella. Köpmans tarjoaa myös majoitusta, ja ruokalista yms infoa löytyy osoitteesta kopmans.fi
Framnäsin uimarannalla kävimme pulahtamassa kirkkaassa merivedessä ja Nauvon vierasvenesatamaan suuntasimme sitten uinnin jälkeen vielä drinksuille. Nauvo oli kiva päiväretkikohde!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...