torstai 19. lokakuuta 2017

Piristävätkö lisäravinteet oikeasti?

Syyskuun puolessavälissä mulla oli tosi nuutunut olo. Väsytti ihan koko ajan ja lenkille lähtökin oli nihkeää. Kirjoittelin tuolloin fiiliksistäni blogiin ja mainitsin myös aloittaneeni vitamiinikuurin. Vähän skeptisesti ajattelin, että tuskin lisäravinteista mitään isompaa hyötyä on, mutta kokeillaan nyt niitäkin.

En ole vieläkään nukkunut erityisen hyvin, mutta kuitenkin paremmin kuin syyskuussa. Tietynlainen uupumus ja nuutumus on kuitenkin poissa. Syys-lokakuun taitteessa jaksoin käydä lenkillä peräti viitenä päivänä viikon aikana! Sitä seurasi juoksujen osalta kevyempi viikko, koska olin töissä myös viikonloppuna. Nyt kuitenkin tuntuu, että duunin jälkeen jaksaa tehdä jotain muutakin kuin vain maata sohvalla, eli käänne virkeämpään suuntaan on tullut vitamiinikuurin aloittamisen jälkeen. Johtuuko piristyminen osittain niistä vai ei, sitä on tietysti mahdoton näin yhden ihmisen subjektiivisella tutkimusotoksella selvittää. Itse olen kuitenkin taipuvainen uskomaan, että lisäravinteista on ollut jotain hyötyä.

Ajattelin listata käyttämiäni lisäravinteita ja vinkata myös edullisia ostospaikkoja. Linkeissä on myös mainoslinkkejä, ne on merkitty tähdellä (*). Itse pyrin aina löytämään mahdollisimman halvalla hyvää, joten koluan usein nettikauppoja parhaan tarjouksen perässä. Monet tilaavat lisäravinteet iHerbistä, ja se onkin mielestäni hyvä paikka löytää monia tuotteita murto-osalla Suomen hinnoista. Toisaalta iHerbistä edullisesti tilaaminen pitää aina sisällään alv-rajan ja postimaksujen kyttäämisen, ja välillä on ihan perusteltua kysyä, kannattaako tilata jotain toiselta puolelta maapalloa vain muutaman euron säästön takia... Jos et ole aiemmin tilannut iHerbistä, niin koodilla CNM919 saa ensimmäisestä tilauksesta 5% alennuksen. 


D-vitamiinin hyödyt olen todennut jo aiemminkin. En ole koskaan tykännyt talvesta, mutta vielä joitain vuosia sitten kaamosväsymys teki minusta talvikuukausiksi apaattisen sohvaperunan. Nykyään jaksan liikkua läpi talven, ja se tietysti piristää, mutta yleensäkin se, että pääsin sohvanpohjalta liikkeelle ajoittui samaan aikaan kun aloin nappailla d-vitamiinia purkista. Samoihin aikoihin hommasin myös kirkasvalolampun, joten yksin vitamiinilisää ei käy kiittäminen. Suomalaisten talvinen d-vitamiinin puute on kuitenkin moneen kertaan tutkittu ja todistettu juttu, ja nykyään asiantuntijat kiistelevät lähinnä saantisuosituksen määrästä. Tutkittua lisätietoa deestä löytyy esimerkiksi terveyskirjastosta. Edullinen d-vitamiini on esimerkiksi Fitnesstukusta löytyvä Star Nutritionin D3*. Bongasin myös Hyvinvoinnin tavaratalosta nyt tarjouksessa olevan SanaSolin D-vitamiinin*, joka on vieläkin halvempi.

Rautaa aloin syödä keväällä 2012. Olin tuolloin tietämättäni kärsinyt anemiasta jo kuukausien ajan, ja verikokeissa selvisi, että hemoglobiinini oli painunut selvästi alle sadan. Lääkäri ihmetteli, miten pysyn pystyssä, mutta ilmeisesti kroppani oli vain yrittänyt sopeutua hissukseen tulleeseen raudanpuutokseen. Menin lääkäriin vasta siinä vaiheessa, kun olin ollut väsynyt, saamaton ja päänsärkyinen tosi pitkään... Juoksu ja runsas maitotuotteiden käyttö yhdessä naissukupuolen kanssa muuten altistavat anemialle. Rauta-arvot kannattaa tsekata aika-ajoin, ja viimeistään silloin, jos kärsii selittämättömästä väsymyksestä. Mulla hemoglobiini koheni hyvinkin nopeasti, kun aloin syödä lisärautaa, mutta suunnilleen kaikki apteekin rautavalmisteet saivat mahan sekaisin. Apteekissa herkkävatsaiselle suositeltu Obsidan ei sopinut mun mahalle ollenkaan... Useiden kokeilujen jälkeen olen todennut parhaaksi iHerbin 21st Century Ironin*. Olen kuullut suosituksia myös nestemäisistä rautavalmisteista, mutta niistä mulla ei ole kokemuksia. Tämä nestemäinen Ferroforte* näytti olevan tarjouksessa, joten sitä voisin ehkä kokeilla. Nykyään syön rautaa kuurina noin 3 kertaa vuodessa, ja rauta-arvot ovat pysyneet hyvinä.

Raudan kanssa kannattaa välttää maitotuotteita ja ottaa kaveriksi c-vitamiinia. Ceetä saa niin edullisesti perusmarketeistakin, että nettikaupoista tulee säästöä lähinnä, jos löytää jonkin supertarjouksen tai ostaa isomman määrän kerralla. Tämä 180:n tabletin pakkaus* kuuluu tähän sarjaan.C-vitamiini kannattaa muuten ottaa aamulla, sillä sillä on myös piristävä vaikutus.

Kuva: Sana-Sol

Myös b-vitamiinin pitäisi piristää. B-vitamiinin hyötyjä en ole omakohtaisesti huomannut ainakaan kovin selvästi, mutta vitamiinin puutos aiheuttaa tutkitusti mm. väsymystä. Suupielten halkeiluun jotkut lähteet väittävät b-vitamiinin auttavan, mutta toiset kumoavat väitteen. Mulla on joskus ollut ongelmana tuo suupielten rohtuminen, mutta viime vuosina sitä ei ole enää esiintynyt, mahdollisesti b-vitamiinilisän ansiosta. Kuuriluontoisesti tai satunnaisesti syön nyt siis tuota b-vitamiiniakin. Tästäkin löysin hinta-laatusuhtehtaan hyvän tarjoustuotteen, eli Hyvinvoinnin tavaratalosta Sanasolin B-vitamiinin*.

Satunnaisesti mulla on käytössä muitakin ravintolisiä, mutta niiden funktiona ei ole piristää syysväsymyksen kourissa painivaa kuntoilijaa, joten en niitä nyt tässä postauksessa esittele.

Kiinnostaisi kuulla myös muiden kokemuksia vitamiineista ja muista lisäravinteista. Ovatko tässä luetellut lisäravinteet tuttuja? Huomaatko, että vitamiinit piristäisivät vai pidätkö hommaa ihan humpuukkina? Suosittelisitko vielä jotain tuotetta, jota kannattaisi kokeilla?

2 kommenttia:

  1. Hemoglobiinia en ole saanut tarkastettua mutta ostin rautavalmistetta, kun tuntui, että koko ajan väsyttää. En tiedä, onko todellista vai lumevaikutusta, mutta on tuntunut siltä kuin raudasta olisi jotain hyötyä. Vitamiineja olen huono purkista napsimaan, mutta ei varmasti olisi pahitteeksi, jos ainakin D:tä ottaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärtääkseni aika monikin naisjuoksija on jossain vaiheessa harjoittelua kärsinyt anemiasta. Sitten jos rautavaje jatkuu pidempään, myös rautavarastot tyhjenevät ja lisärautaa todellakin tarvitaan. Hyvä, jos sulle on ollut apua lisäraudasta!

      Suosittelisin kyllä käymään lääkärissä, jos väsymys jatkuu ja epäilet sen johtuvan raudanpuutteesta. Verikokeella voidaan mitata sekä hemoglobiini että ferritiini, eli rautavarastojen arviointi.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...