perjantai 29. syyskuuta 2017

Polkujuoksutapahtumassa

Jouduin miettimään tarkkaan, kirjoitanko tätä postausta ollenkaan, koska tapahtuma osoittautui pettymykseksi. Aina kun olen jostain juoksukisasta tai muusta häppeningistä kirjoittanut, ja hehkuttanut tapahtumaa, on innostus ollut ihan aitoa ja olen halunnut jakaa kivat fiilikset. Kun keväällä kirmasin ensimmäisen polkujuoksukisani minimaalisella polkujuoksukokemuksellani, olin superinnoissani ja sitä mieltä, että tätä pitää saada lisää. Mutta jos eilinen polkujuoksutapahtuma olisi ollut ensikosketus lajiin, niin enpä tiedä, olisiko innostus siitä saanut oikeasti kipinää vai hiipunut heti alkuunsa...


Osallistuin siis eilen Suomen ladun, Salomonin ja Intersportin järkkäämään polkujuoksutapahtumaan, joka oli osa laajempaa polkujuoksukiertuetta. Tapahtumassa esiteltiin ja sai testata Salomonin polkujuoksukenkiä. Lisäksi juostiin lyhyt polkujuoksulenkki ohjaajan johdolla. Miksi tapahtuma sitten oli pettymys, tässä syitä:
 • Jo paikalle löytäminen osoitti haasteita. FB-tapahtuman karttalinkki vei väärään paikkaan, mutta onneksi olin paikalla hyvissä ajoin ja muutaman muun osallistujan kanssa huomasimme, että ohitsemme menee juoksijaporukkaa jonnekin ihan muualle. Tapahtuman jo alettua muutama porukka saapui vielä tuosta virheellisestä osoitteesta, joten tiedotus ei tältä osin mennyt ihan putkeen.
 • Tapahtuma lupaili mm. tekniikkavinkkejä. Juoksuohjaaja antoi kaksi vinkkiä, nostakaa polvia ja huomioikaa lantio. Jos lenkin aikana tuli lisää vinkkejä, niitä ei kuulunut ainakaan porukan keskivaiheille, jossa itse olin.
 • Juoksulenkki oli vain 2,7 km, mikä oli mielestäni ihan ok. Ilmeisesti pienelle matkalle oltiin haluttu vaihtelevuutta ja rankkaa maastoa, mutta itse jouduin miettimään, oliko reitti oikeasti turvallinen aloittelijoille. Useamman kerran mentiin rinteen päällä hyvin kapeaa uraa tai keskellä kivikkoa. Harha-askel olisi hyvinkin mahdollisesti johtanut siihen, että rinnettä tullaan alas päistikkaa. 
 • Juoksulenkkiä suunnitellessa ei oltu otettu huomioon, että osallistujia voisi olla paljonkin. Nyt menimme jojo-liikettä tekevässä jonossa, ja useita ihan juostavia pätkiä oli tämän vuoksi pakko kävellä. Pari häiskää katsoi asiakseen ohitella jatkuvasti. En osaa sanoa, pitikö perää joku järjestäjistä, vai jätettiinkö viimeisenä tulevat oman onnensa ojaan. Ainakaan tästä ei sanottu mitään alkuinfossa. Toivottavasti kaikki osasivat pois metsästä...

Voi hyvin olla, että olen yksin pettymykseni kanssa, ja kaikilla muilla osallistujilla oli huisin kivaa. Kuulin kyllä jonossa juostessa myös paljon positiivisia kommentteja, joten toivottavasti muut osallistujat aidosti tykkäsivät polkulenkistä.


Testasin polkulenkillä Salomonin S-Lab Sense Ultraa. Kenkä toimi lenkillä mielestäni ihan ok, mutta lesti oli mulle liian kapea. Olihan se ihan kiva päästä testaamaan tuollaista professionaalimpaa polkujuoksukenkää. Kaikki osallistujat saivat myös yllärilahjana pehmojuomapullon, jolle varmasti tulee vielä käyttöä. Ja olihan se kiva päästä taas hiukan poluille kirmaamaan. Eli ihan täysi floppi tapahtuma ei suinkaan ollut. Kuitenkin sellainen fiilis jäi, että paremmalla suunnittelulla ja ennen kaikkea varmasti turvallisella reitillä kokemus olisi ollut kivempi.

6 kommenttia:

 1. Voi harmi, kun tapahtuma ei vastannut odotuksiasi. :( Kritiikkisi kuulostaa kyllä aiheelliselta. Jyväskylässä ei vastaavassa tapahtumassa minusta ollut tuollaisia ongelmia, mutta tietysti kaikilla paikkakunnilla on omia variaatioitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtääkseni suurin osa tapahtumista on ollut onnistuneita, joten ehkä täällä vain ei kaikki mennyt ihan putkeen.

   Poista
 2. En päässyt Tampereen vastaavaan, tai täällä taisi olla kaksikin eri tapahtumaa. Mä aina näissä mietin sitä vauhtia, kun oon hidas maantiellä ja tosi hidas metsässä, että pysynkö porukan matkassa. Kun aika monesti se "rauhallinen" on mulle tosi kova vauhti. Toivon silti että niitä vielä tulee, koska olisi oikeasti kiinnostavaa testata kenkiä pidemmällä matkalla kuin kaupan käytävää juoksemalla.

  Mielestäni on tärkeää kirjoittaa myös niistä ei-niin-hyvistä kokemuksista. Toisaalta se on palautetta järjestäjälle, toisaalta oppia toisille, ja myös osoitus siitä että aina ei olekaan superkivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä juoksussa vauhti asettautui tosi hitaaksi jo ihan porukan koon takia. Ja parissa kohtaa alkupää pysähtyi ja odotteli muita. Toisaalta porukan keskivaiheilla, jossa itse olin, vauhti oli ihan reipas niillä juostavilla pätkillä. Olisi varmaan ollut hyvä, jos ryhmiä olisi ollut kaksi, joista toinen olisi mennyt reippaampaa ja toinen selvästi hitaampaa vauhtia.

   Poista
 3. Tervehdys!

  Jos olisin alkanut tarkemmin polkujuoksutekniikkaa ja eroavaisuudet polkujuoksun ja tasamaajuoksun välillä, sykkeiden huomioon ottaminen, turvallisuutta, ensiapua, miten toimia tapaturman sattuessa, käyttäytymistä maastossa ja toisten huomioon ottaminen ym. Niin emme olisi juosseet ensimmäistäkään kierrosta. Meillä oli n. puolituntia aikaa siitä kuin Salomon lopetti oman puheensa, ennenkuin tuli pimeää. Pidin alunperin tapahtuman aikakohtaa typeränä. Se aika minkä ehtisin käyttää radan tekemiseen max 5h ja hauskinta oli etten koskaan ollut käynytkään paikalla ennen radantekoa. Moni piti reitistä ja sitten oli toinen ääripää jolle ei kelvannut mikään ja silti lähtivät toiselle kierrokselle joka piti jättää kesken, kun tuli se pimeys... Ehkä yritin juosta toista kierrosta nopeammin, jotta pimeä ei valtaa koko aluetta. Kolme otsalamppua näin omani mukaanlukien. Siitä sain kuullaa, että helppoa sitä on juosta otsalamppu päässä. No sammutin sen ja oikeaa reittiä piti hakea sen jälkeen. Jokainen voi yrittää vetää perässä ainakin 111 juoksijaa joista luullakseni mukana oli ns. kävelijöitä, jotka taas eivät kuulu polkujuoksu tapahtumaan. Siis korostan sanaa juoksu. Olen pahoillani tästä ja rehellisyyden nimissä jäi todella huono fiilis. Tästä en syytä itseäni vaan koko aikataulut ja ajankohta eivät antaneet paljoa pelivaraa. Voin tulla jatkossa ohjaamaan mutta moni asia saa mennä toisin ja myös osallistulijoiden kannattaa hieman miettiä mihin ovat tulossa. Esim. pimeäntulo ja otsalamppu. Ilman sitä ei kannata metsään mennä. Kiitos sille, kuka jaksoi lukea tämän loppuun. Ehkä pahoitin jonkun mielen ja olen pahoillani siitä. Muistakaa liikkua luonnossa. Ystävällisin terveisin polkujuoksuohjaajanne Jani

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jani ja kiitos kommentistasi! Kun mietin, kannattaako minun kirjoittaa tapahtumasta ollenkaan, mielessäni oli juuri se, etten halua pahoittaa kenenkään mieltä. On helppo esittää kritiikkiä vaikkapa järjestäjäorganisaatiota kohtaan ja samalla unohtaa, että järjestelyjä hoitavat kuitenkin yksittäiset ihmiset. Aikomuksenani ei siis ollut kohdistaa kritiikkiä sinuun ja olen aidosti pahoillani, jos tekstistäni sellainen kuva tuli.

   Tapahtumaa markkinoitiin nimenomaan mahdollisuutena saada vinkkejä polkujuoksun aloittamiseen. Markkinointi ja todellisuus eivät ihan kohdanneet, mutta uskon, että suurin osa osallistujista oli kuitenkin tyytyväisiä. Suurin puute oli se, ettei oltu etukäteen kunnolla mietitty, miten iso porukka saadaan tutustumaan polkujuoksuun. Nähdäkseni tämä etukäteissuunnittelun puuttuminen toi suurimmat ongelmat ja kommenttisi osaltaan vahvisti tätä kuvaa. Osallistujat eivät tienneet, mitä tulee tapahtumaan ja sinutkin oli käytännössä vain heitetty reitin suunnittelijaksi ja ohjaajaksi ilman sen kummempaa valmistautumista. Sadan ihmisen ohjaaminen maastossa on yhdelle ihmiselle täysi mahdottomuus, ja tämä olisi pitänyt ymmärtää jo etukäteen ja jakaa porukka useammalle ohjaajalle tms.

   En edes tiennyt, että osa porukasta lähti toiselle kierrokselle! Mulla oli jo kiire kotiin, joten en jäänyt odottelemaan porukan loppupäätä ja kuten totesit, ilta alkoi jo hämärtyä. Fiksumpi aikataulu olisi tosiaan sallinut enemmän tekniikkaopastusta eikä hämärän lähestyessä olisi tarvinnut kiirehtiä.

   Oli hyvä saada tähän myös sinun näkemyksesi. Harmi, että sinullekaan ei jäänyt tapahtumasta kovin hyvä fiilis. Mutta se tällaisissa tapahtumissa onkin todella haastavaa, että miten saadaan kaikille - osallistujille ja järjestäjille - hyvä mieli, kun kaikki osallistuvat omista erilaisista lähtökohdistaan.

   Omat harmitukseni tapahtuman puutteista ovat kuitenkin loppupeleissä aika pieniä. Tapahtuma oli ilmainen ja polkujuoksemaan päästiin, joten siltä osin jäätiin plussan puolelle. Toivottavasti kenellekään ei jäänyt pidemmäksi aikaa paha mieli, sillä siihen ei varmastikaan ole syytä. Antoisia polkujuoksuja loppusyksyyn!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...