lauantai 21. maaliskuuta 2020

Miten tässä nyt pysyy järjissään?

En pysty siihen, mihin moni juoksija ainakin instan perusteella on kyennyt nyt poikkeustilanteessa. Eli nauttimaan ulkoilusta ja juoksemaan suunnitellusti ohjelman mukaan.

Paitsi tänään. Tein ensimmäisen kunnon lenkin koronatilanteen levittyä. Se ei tosin tarkoita, että juoksisin missään ohjelmassa tai että olisin jotenkin päässyt yli poikkeustilanteesta, joka saa pääni surraamaan huolien ympärillä. Mutta valonpilkahduksia tarvitaan, ja onneksi niitä löytyy tämän omituisen tilanteen keskelläkin.


Tarvitsen rutiineja. Ne ovat myös juoksuharjoitteluni kulmakivi. Vaikka juoksu on ollut ykkösharrastukseni jo kymmenen vuoden ajan, huomaan poikkeustilanteessa luisuvani aikaan ja tapoihin, jolloin liikunta ei kuulunut elämääni. Jään lamaantuneena sohvalle ja lenkille lähtö vaatii ponnisteluja.


Postauksen kuvat ovat kahden viikon takaa hienosta Puerto de la Cruzin kasvitieteellisestä puutarhasta. On vaikea käsittää, että matkasta on vasta kaksi viikkoa. Kaksi viikkoa sitten olin lomalla ja maailma pyöri mallillaan. Sen jälkeen elämä ja arki on heittänyt kuperkeikkaa eikä lähitulevaisuus tarjoa kovinkaan nopeaa paluuta hyviin rutiineihin ja tavallisen turvalliseen arkeen.


Olen herkkä huolestumaan ja koska läheisissäni on useampikin riskiryhmään kuuluva, murehdin heidän puolestaan ihan jatkuvasti. Itsestäni en ole huolissani. Huomasin tuossa jopa toivovani, että jospa saisin koronan, voisin sairastaa eristyksissä ja sitten toivuttuani olisin vapaa vierailemaan läheisteni luona ilman pelkoa siitä, että kantaisin muassani virusta. Vaikka eihän se todellakaan noin helposti menisi. Tilanne on kuitenkin se, että niin kauan kun sosiaalista eristäytymistä jatketaan eikä testausta tehdä kuin pienelle väestönosalle, joutuu elämään epävarmuudessa todella pitkään.


Reagoin stressiin herkästi kehollani. Ikävä kyllä hyvän tovin poissa ollut hermoston ylikuormitustila on taas vaivannut. Yliaktiivinen sympaattinen hermosto vaikeuttaa rentoutumista ja unensaantia, ja se tietysti vaikeuttaa muuten elämää.


Luulin, että etätöissä olisi kivaa. Toki tämä poikkeustilanne vaikuttaa siihenkin, että on vähemmän kivaa. Alkuviikolla oli hirveästi hommia, jotka piti saada nopeasti tehtyä. Työtä painettiin etänä tuskin ilman taukoja ja taatusti tehokkaammin kuin toimistolla ikinä. Nyt voisi ottaa vähän kevyemmin, mutta se on haastavaa. Teen liikaa töitä, en osaa tauottaa istumista, en pitää lakisääteisiä pausseja tarpeeksi pitkinä, vessaan ja keittiöön on liian vähän matkaa. Työpäivän jälkeen pää on sumussa ja hartiat jumissa. Kokeilin sitä, että kävin lounastauolla lyhyellä lenkillä (ja söin koneen ääressä) ja se toi kaivattua breikkiä päivään. Pitää yrittää järjestää jatkossakin. Minua auttoi myös, kun loppuviikon olin miesystäväni luona. Vaikka tein töitä suljetun oven takana, on ihan erilaista, kun on kuitenkin päivän aikana ihan livekontaktissa toiseen ihmiseen, se teki yksinäisestä etätyöstä heti paljon helpompaa.

 

Minulla on kaikki hyvin. Läheisilläni on kaikki hyvin. Vaikka pandemiatilanne on vakava ja on lähes mahdotonta estää huoliajatuksia, on tärkeää yrittää löytää tila, jossa stressi ei vaikeuta omaa oloa entisestään. Juoksu on aina auttanut minua silloin, kun on ollut vaikeaa. Ja toisaalta, kun en ole syystä tai toisesta päässyt juoksemaan, on se lisännyt huonoa fiilistä.

Ehdin olla nämä pari viikkoa hiukan tuuliajolla juoksun suhteen. Ja saattaa olla, että tilanne jatkuu vielä. Mutta tämän päivän pitkis oli onnistuminen ja iso askel siihen suuntaan, jossa pystyn taas juoksemaan suunnitelmallisesti ja lenkit rytmittävät arkea. Arki on nyt erilaista, mutta onneksi juoksu tuo tässäkin tilanteessa valoa elämään.

4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta. Tuli tarpeeseen kuulla että joku muu reagoi samoin kuin minä. En ole treenannut yli viikkoon, en vain jotenkin pysty tai saa aikaiseksi. Pitkiä kävelyitä olen onneksi edes tehnyt. Huomaan stressitasoni olevan todella korkealla ja siksi en halua rasittaa kroppaani ollenkaan kovalla treenillä. Ja tuntuu että kaikki muut ympärillä ovat sinut tilanteen kanssa ja jatkavat jossei normaalisti niin ainakin melkein normaalisti treeniohjelmiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen nyt parin viikon haahuilun jälkeen pystynyt taas miettimään juoksuohjelmaa. Mutta edelleen tämä epävarmuus ja huoliajatukset aiheuttavat sen verran kovaa stressiä, että kaikki on vähän vaikeaa. Mutta nyt kun olen jakanut taas juosta, se selvästi auttaa.

      Kova treeni ei tosiaan kannata, jos on stressaantunut, mutta matalatehoinen liikunta voi auttaa. Tärkeintä on kuitenkin olla armollinen itselleen.Tsemppiä!

      Poista
  2. Itse teen tässä tilanteessa nyt opintoja etänä, kun yliopisto on kiinni. Itsekin kaipaan rutiineja, olen huomannut nauttivani niistä ihan "normaalissakin" tilanteessa mutta varsinkin nyt, kun vietän kaiket päivät eristysevakossa mökillä, kaipaa entistä enemmän jotain rytmittämään päiväänsä. Ettei tulisi juurikin kökötettyä koneen ääressä tauotta. Juoksun lisäksi siihen liittyvä blogini ja blogiyhteisö tuntuu nyt erityisen tärkeältä, koska elämää mökkitontin ulkopuolella ei nyt juurikaan ole. Pidetään siis kiinni kaikista kommunikaation kanavista mitä meillä on, ehkä se auttaa pysymään järjissään! Tsemppiä poikkeustilaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullekin rutiinit tuovat rytmitystä arkeen. Vaikka välillä saattaisi tuntua, että suunnitelmallisuus tuo kahleita tekemiseen, niin ainakin mun kohdalla se enemmänkin vapauttaa, kun ei tarvitse miettiä joka asiaa erikseen.

      Olen huomannut, että moni kaveri on selvästi enemmän somessa nyt. Itse en ole samalla lailla osannut ottaa virtuaaliyhteyksiä ulkomaailmaan, vaan ehkä enemmän kaivannut työpäivän jälkeen rauhoittumista. Vaikka tuntuukin, että vähitellen mökkihöperöidyn (ilman sitä mökkiäkin!).

      Tsemppiä myös sulle ja kiva kun kävit taas kommentoimassa!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...