torstai 27. huhtikuuta 2017

Mieli halajaa poluille

Viime päivinä olen pyörinyt paljon blogeissa, joissa juostaan poluilla. Tuli sellainen olo, että polkujuoksemaan on päästävä. Olin jopa laittamassa ilmoittautumista yhteen polkujuoksukisaan, mutta sitten totesin, että ehkä voisin hiukkasen treenatakin ensin. :) Loppukevät on mielestäni aina ihanaa aikaa, kun luonto suorastaan räjähtää vihreyteen ankean talven jälkeen. Parhaiten kevään etenemistä näkee lenkeillä, ja näin huhti-toukokuussa olenkin usein juossut pitkiksiä luontokohteisiin kurkkaamaan kukkivia vuokkoja. Tänä vuonna vain lenkit ovat edelleen niin lyhyitä, että pyörin lähinnä samoissa maisemissa lähellä kotia. Ehkä siksi ajatus luonnossa juoksemisesta onkin nyt niin innostava, kun kaipaan uusia maisemia ja vaihtelua.

Polkujuoksu on mulle aika vierasta, sillä olen poikennut poluille vain satunnaisesti. Nyt päätin, että siihen tulee muutos! Jos sää vain sallii, niin voisin jo ensi viikolla pakata juoksurepun ja hypätä Ruissalon bussiin. Koska en ole vielä siinä kunnossa, että jaksaisin juosta ensin saarelle ja siellä poluilla, pitää siirtymiseen käyttää bussia. Saarelta löytyy ilmeisen paljon hienoja polkuja, mutta en ole vielä koskaan käynyt tammilehdoissa kirmaamassa. Olen juossut Ruissalossa vain juoksutapahtumissa ja silloin pyöräteitä pitkin. Nyt haluan kokeilla polkuja! Polkujuoksukengätkin multa jo löytyy, joten tulisi niillekin nyt tarkoituksenmukaista käyttöä.


Vuoden 2015 lopulla sain ensimmäistä kertaa päähäni, että olisi kiva kokeilla polkujuoksua. En varsinaisesti ajatellut tarvitsevani polkujuoksukenkiä, mutta koska mulla ei ole vaelluskenkiäkään, ajattelin, että polkukengät toimisivat varmaan patikoinnissakin. Mun jalka on päkiästä aika leveä, joten sopivia kenkiä on toisinaan vaikea löytää. Joku luonnehti Salomonin Sense Mantra 3 –mallin varvastilaa räpylöille sopivaksi, joten ajattelin, että näitä täytyy kokeilla. Kenkä istuikin mukavasti jalkaan ja ostin ne omakseni tammikuussa 2016, ajatuksena ajaa kengät hyvin sisään ennen maaliskuista Madeiran matkaa. Salomon luonnehtii Sense Mantra 3:sta ns. Citytrail-kengäksi, eli polkujuoksukengäksi, joka sopii niin kaupunkiin kuin kevyille poluillekin. Itse olen juossut Mantroilla paljon lumella, ja hangella kenkä onkin erinomaisen pitävä. Myös semi-liukkailla yllätyin iloisesti kengän pitävyydestä ja olen käyttänyt niitä myös työmatkoilla niillä keleillä, kun nasturit olisivat olleet liioittelua, mutta liukkaita paikkoja kuitenkin oli. Satunnaisilla polkukirmailuilla kenkä on myös pitänyt hyvin.


Kengissä on tosiaan kunnolla leveyttä päkiässä ja varpailla on hyvin tilaa. Kantapäästä kenkä kuitenkin istuu hyvin ja päällisen saa nauhoituksella melko hyvin kiristettyä. Salomonin kiristettävä oma nauhoitus on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta se on miellyttävä ja nopea, mutta toisaalta päällistä ei pysty kiristämään eri osista eri tavoin kuten tavallisilla nauhoilla. Nauhoitus myös löystyy juostessa, mutta niin tekevät usein tavallisetkin nauhat, ja Salomonin kengät saa uudelleenkiristettyä todella vaivattomasti ja nopeasti, myös hanskat kädessä. Päällinen on miellyttävä ja pitää jonkin verran kosteutta, sade ei heti tule kengästä läpi. Mihinkään rymyjuoksuihin kenkä ei sovellu, sillä kunnon varvassuojaa tai vedeltä suojaavaa kalvoa ei näissä ole. Pohja ei näytä erityisen kuvioidulta, mutta kuten todettua, on mielestäni ollut hyvin pitävä. Kostealla kalliolla en ole ihan uskaltanut pohjan pitoon luottaa, mutta en ole liukastunutkaan. Madeiran poluilla, myös niillä hiukan mutaisilla ja lehtien peittämillä, kenkä piti todella hyvin. Postauksen kuvat ovat tuolta reissulta.

Vaikka en nyt mihinkään kisaan ilmoittautunutkaan, ajattelin kuitenkin mainostaa sivua http://www.trailrunning.fi/
Parilla klikkauksella löytyy listaus vuoden polkujuoksutapahtumista, ja muutama klikkaus lisää, niin hups, ilmoittautuminen on sisässä. Kesämmällä Turun seudulta löytyi monta kivalta vaikuttavaa tapahtumaa, joissa olisi aloittelijallekin sopivia matkoja. Taidampa nostaa tavoitteeksi osallistua johonkin niistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...