keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Tee-se-itse juoksuvalmennus

Kun ei pysty itse kunnolla juoksemaan, niin pitää valmentaa toista juoksutapahtumaan... :D

Olen "valmentanut" itse itseni kahdelle kokonaiselle maratonille. Ensimmäisten puolimaratonieni kohdalla tein myös itselleni juoksuohjelmat ja onnistuin valmentamaan itseni alle kahden tunnin puolimaratonaikaan. Joka kerta, kun olen asettanut tavoitteeksi jonkin juoksutapahtuman, olen suunnitellut itse juoksuohjelman, joka on tähdännyt tuohon tapahtumaan. Mutta aiemmin olin testannut ohjelmia vain itseni kanssa.

Miesystäväni innostui keväällä juoksemisesta. On hän ennenkin lenkillä käynyt, mutta korona-keväänä kuntosalille ei ollut asiaa ja hän alkoi juosta säännöllisemmin. Jossain vaiheessa syntyi ajatus puolimaratonin juoksusta juoksutapahtumassa. Otin selvää sopivista tapahtumista, ehdotin tapahtumaa ja sitten asetimme tavoitteen sinne. Tein hänelle juoksuohjelman, joka tähtää kahden tunnin alitukseen puolikkaalla. 



Olen aina ollut tiedonjanoinen luonne. Ja lisäksi suhtaudun välillä turhankin kriittisesti muiden antamiin ohjeisiin. Niinpä olenkin aina tehnyt itse juoksuohjelmani. Olen toki lukenut jonkin verran kirjallisuutta juoksusta, ja silmäillyt monissa kirjoissa olevia valmiita juoksuohjelmia. Minulle on kuitenkin ollut tärkeää tehdä ohjelma itse, omista lähtökohdistani.

Juoksuohjelmassa minulle on ollut aina tärkeää ohjelman joustavuus. Pidän juoksusta osittain siksi, että liikunta ei ole sidottu johonkin tiettyyn aikaan ja paikkaan. En halua, että myöskään juoksuohjelmani on kellontarkka. Tein miehelle ohjelman, jossa lenkkejä ei oltu sidottu tietyille päiville, mutta viikolle oli ohjelmassa tietyt lenkit tietyssä järjestyksessä. Vapautta oli myös lenkkien pituuksissa siten, että esim. viikonlopun pitkikselle laitoin ohjeeksi juosta 12-16 km, sen hetken ajan, kunnon ja fiiliksen mukaan. Pystyin lisäksi seuraamaan vierestä edistymistä ja muuttamaan ohjelmaa tarpeen mukaan. Tässä kahden kuukauden aikana ohjelmaa taidettiin viilata kolmesti.


Valmiit juoksuohjelmat voivat tuntua helpoilta noudattaa, mutta ne eivät ota huomioon elämää. Sekä ensimmäiselle maratonille että ensimmäiselle polkumaratonille treenatessani tein itselleni juoksuohjelman, jossa olin määritellyt joka viikolle tietyt avainharjoitukset, mutta muuten ohjelma oli melkoisen vapaa ja pystyin juoksemaan lenkit ottaen huomioon muut kiireet ja kuormitukset. Pidemmissä juoksuohjelmissa on hyvä noudattaa periaatetta, jossa muutamaa nousujohteista viikkoa seuraa kevennetty viikko. Itse olen huomannut toimivaksi rytmityksen 3 nousujohteista + 1 kevennetty viikko. Mutta tuota rytmitystä voi myös muuttaa, jos muu elämä sotkee juoksuharjoittelua.

Kun valmentaa itse itseään tai läheistä ihmistä näin kokeilumielessä, on helppo seurata ohjelman edistymista, tehdä tarvittaessa muutoksia ja elää mukana juoksuharjoittelussa. Lenkkien jälkeen kyselin valmennettavalta aina fiilistä ja useimmiten katsottiin yhdessä myös juoksukellon tallentamia tietoja, sykettä ja nopeutta.

Valmennusprojekti on nyt enää puolimaratonin kisaa vaille valmis, ja kisa on tämän viikon lauantaina. Espoon rantamaratonilla minut voi bongata kisakatsomosta. Viime viikonloppuna kävimme jo testaamassa lappujuoksua pienessä maastojuoksutapahtumassa, ja siellä tuli valmennettavalle saman tien oman ikäsarjan ykkössija! Ja valmentajalle myös palkintopallisijoitus, 3. sija! Riemua hienoista sijoituksista ei yhtään vähentänyt se, että ikäsarjoissa ei enempää osallistujia ollutkaan... :D Tämä oli hauska projekti. Valmennettavaa ei taida vielä lauantain kisa jännittää yhtään, mutta mua jänskättää jo nyt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...